Patiënt Marlène Lingg en apotheker Ineke van Woerkom (rechts).
Volledig scherm
PREMIUM
Patiënt Marlène Lingg en apotheker Ineke van Woerkom (rechts). © Rob Engelaar

Marlène reageerde slecht op medicijn en belandde in ziekenhuis, nu heeft ze dna-paspoort: ‘Veilig gevoel’

Op een plastic pas heeft Marlène Lingg (60) een deel van haar dna opgeslagen. Met de pas kunnen artsen en apothekers precies zien welke medicijnen bij haar niet werken. Vorig jaar kregen 20.000 patiënten zo’n dna-paspoort. Een recordaantal. Wat is dat eigenlijk voor pas en wie heeft er wat aan? Dna-paspoortbezitter Marlène Lingg, apotheker Ineke van Woerkom en afdelingshoofd Klinische Chemie van het Erasmus MC Ron van Schaik leggen het uit.

8 reacties

  • Natascha Porter

    1 maand geleden
    Ik heb een zeldzame genetische stofwisselingsziekte, deze valt onder de mitochondriële aandoeningen. Daarbij reageer je heel raar op medicijnen. Of ze werken niet, of veel te sterk, ze doen iets heel anders, of veroorzaken een zware allergische reactie. Als je dat tegen een arts zegt die jou een of ander middel wil geven, moet je eens zien wat voor reactie je dan krijgt. "Dat heb je zeker op Google gevonden of in de Libelle" Zoals Jan al zegt, begin eerst maar eens bij artsen.
  • Gerrie van Boven

    1 maand geleden
    Wat een ellende weer lees ik. Fijne dag!
  • Ronald van den Bosch

    1 maand geleden
    @Bert van Strijen, een Apotheker beslist niet of u een goedkoper medicijn moet gebruiken, dat doet de overheid of de verzekeraar. Zij leggen dat aan de verstrekker op.
  • Sylvia van de Kuil

    1 maand geleden
    @Bert van Strijen. De apotheker beslist NIET welk merk je vergoedt krijgt, dat doet je zorgverzekeraar. Je hebt altijd een keus voor een ander merk (als het leverbaar is), alleen dan moet je het zelf betalen. Fijn Weekend Sylvia van de Kuil
  • Jan Leenaers

    1 maand geleden
    Heb hem al 3 jaar, op advies van mijn apotheker. Die kon hem niet aanvragen, moest via de huisarts. Verder eens met @Verweij. Oncoloog kende het niet en vond het niet belangrijk. Ik durfde daarom geen (preventieve) chemo te doen. Nieuwe Belgische apotheker zei dat het niet zo'n vaart liep. Iedereen krijgt diarree van antibiotica. Gevolg: zware hersenschudding en een gebroken neus omdat ik niet goed werd op de wc en tegen de deurstijl ben gevallen. Begin dus met artsen etc. bij te scholen!
  1. Explosieve toename klachten Co-Med: ‘Na 7 terugbelverzoeken nog niet gebeld’
    PREMIUM

    Explosieve toename klachten Co-Med: ‘Na 7 terugbel­ver­zoe­ken nog niet gebeld’

    Het aantal klachten over huisartsenketen Co-med is de afgelopen twee jaar sterk toegenomen. Uit cijfers die deze nieuwssite bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft opgevraagd, blijkt dat er vorig jaar 227 meldingen en signalen binnenkwamen. Een jaar daarvoor waren dat er 109, in 2021 bleef het aantal nog steken op 37. Onze verslaggevers pakten de telefoon en ervaarden het zelf. ,,Dit kan niet en mag niet meer gebeuren.’’