Vrouw uit Emmen moet huis uit na vondst vijf wietplanten

Om te voorkomen dat ze voor langere tijd haar huis uit moet na de vondst van vijf wietplanten spant een vrouw uit Emmen een kort geding aan tegen de gemeente Emmen.

Volgens de 39-jarige vrouw stonden in de ochtend van 24 januari 18 agenten en twee honden voor haar deur om een inval te doen in haar woning in Emmer-Erfscheidenveen. Daar trof de politie vijf wietplanten aan. De vrouw zegt dat ze die gebruikt als medicinale wiet om haar te helpen in de strijd tegen haar ptss (posttraumatische stressstoornis).

De vrouw zegt verbijsterd te zijn door de in haar ogen buitenproportionele maatregel. De gemeente Emmen hanteert een streng beleid bij de vondst van wietplantages: zodra er sprake is van een handelsvoorraad wordt de woning of het bedrijf tijdelijk gesloten en de eigenaar er uitgezet. Dat beleid stamt nog uit de tijd van voormalig burgemeester Cees Bijl (PvdA), maar werd overgenomen door zijn tijdelijke opvolger en partijgenoot Bouke Arends.

Volgens de gemeente was er sprake van 1,6 kilo aan verse natte toppen, maar volgens de vrouw blijft daar na het drogen maar 20% van over. Ook de gemeente Emmen en de politie komen inmiddels met een ander gewicht, nu van 780 gram, maar dat is nog altijd de helft van het oorspronkelijke gewicht. De gemeente Emmen rekent een vondst van meer dan 5 gram als handelsvoorraad. Voor coffeeshops geldt een maximum hoeveelheid van 500 gram.

De vrouw kwam drie jaar geleden vanuit Brabant naar Emmer-Erfscheidenveen om er met haar 11-jarige autistische zoontje te gaan wonen. Op grond van bestuurlijke richtlijnen wil de gemeente Emmen haar nu voor drie maanden uit haar woning zetten. Daarom spant ze een kort geding aan, dat binnen nu en twee weken dient..

In een reactie zegt woordvoerder Fanny Leseman van de gemeente Emmen dat ,,de aangetroffen hoeveelheden hennep verre de hoeveelheden overtroffen die volgens de richtlijnen van de gemeente gedoogd worden voor eigen gebruik.’’ Volgens de woordvoerder is de vrouw en haar inwonende zoon vervangende huisvesting aangeboden. ,,De sluiting van de woning is opgeschort tot aan de uitspraak van de voorzieningenrechter.’’