RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Ruim 3,5 jaar cel voor man die in dronken toestand fietser doodreed in Oudkarspel

Danny V. in de rechtbank. Beeld © ANP / Aloys Oosterwijk

De 30-jarige Danny V. uit Heerhugowaard is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar en negen maanden. Ook mag hij vijf jaar lang niet autorijden. V. kroop eind 2021 dronken achter het stuur en reed een groep fietsers aan. Daardoor kwam een 20-jarige man om het leven.

Het ongeluk gebeurde op 12 december 2021 op de Voorburggracht in het Noord-Hollandse Oudkarspel. Toen V. een inhaalmanoeuvre uitvoerde, raakte hij een groep fietsers. Vijf mensen raakten daarbij ernstig gewond. Eén van hen, een 20-jarige man, overleed zes dagen later in het ziekenhuis.

Kentekenplaat verloren

V. reed na het ongeluk door, maar was snel opgespoord doordat hij bij de klap één van zijn kentekenplaten had verloren. Tegenover de politie verklaarde hij eerder dat hij met een paar vrienden in de kroeg naar de race van Verstappen had zitten kijken. Verstappen was tijdens die race wereldkampioen geworden in Abu Dhabi. Daarna was hij met zijn 'dronken kop' naar huis gereden, zijn jongere neefje zat naast hem.

Toen hij onderweg iets raakte, schrok hij en reed door, vertelde hij. Thuis parkeerde hij zijn auto in de garage en liep hij samen met zijn vriendin een rondje met de hond. Haar vertelde hij niets.

In de rechtbank zei hij dat hij de gebeurtenissen verschrikkelijk vond voor de slachtoffers en met name voor de nabestaanden. "Ik heb er geen woorden voor. Als ik zie wat voor impact dit al op mijn leven heeft, kan ik me alleen maar proberen voor te stellen hoe erg dit voor hen moet zijn."

'Geheugenverlies'

Zijn advocaat vroeg de rechtbank een gedragsdeskundige aan te stellen voor onderzoek naar de man, die volgens zijn eigen psycholoog aan een vorm van geheugenverlies lijdt. Ook wilde ze laten onderzoeken of haar cliënt volledig toerekeningsvatbaar was toen hij na de aanrijding doorreed. De rechtbank wees dat verzoek af.

De officier van justitie had vijf jaar celstraf, een rijverbod van zes jaar en een boete van 1000 euro geëist. 

De rechtbank schrijft in het oordeel zich te realiseren 'dat het in zaken als deze onmogelijk is om een straf op te leggen die enigszins tegemoet komt aan de gevoelens van de nabestaanden en de slachtoffers'. "Geen enkele straf zal het enorme verdriet over het verlies van hun dierbare weg kunnen nemen."

Grote consequenties 

"De rechtbank dient echter een straf op te leggen die past bij het verwijt dat de verdachte kan worden gemaakt, waarbij niet uit het oog moet worden verloren dat de verdachte de gevolgen van zijn (zeer verwijtbare) rijgedrag nooit heeft gewild en dat deze ook voor hem grote consequenties hebben."

De rechter weegt in het vonnis ook mee dat V. door de onrust die door de aanrijding in het dorp is ontstaan, zijn huis daar heeft verkocht en ergens anders is gaan wonen. Ook heeft hij (deels) een nieuw netwerk moeten opbouwen voor zijn werk als schilder. "Hij is zeer schuldbewust en is ervan doordrongen dat hij het veroorzaken van dit ongeval voor de rest van zijn leven bij zich zal moeten dragen."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS