Direct naar artikelinhoud

Russische wapenverkoop aan China baart VS zorgen

Een Russisch S-35 gevechtsvliegtuig van de Chinese luchtmacht.

Een rapport over de toegenomen militaire banden tussen Moskou en Peking zorgt voor onrust in de VS. De verkoop van geavanceerde Russische wapensystemen aan China brengt de Amerikaanse militaire superioriteit in de regio in het gedrang. Volgens het rapport, dat op vraag van het Amerikaanse Congres werd opgesteld, heeft die wapenverkoop "grote gevolgen" voor de VS. China die een bondgenoot wordt van Rusland: dat scenario baart de VS én de NAVO zorgen.

De studie van de Amerikaans-Chinese Onderzoekscommissie voor Economie en Veiligheid waarschuwt: nu China Russisch wapentuig bezit zoals het S-400 grond-lucht rakettensysteem en de vierde generatie van Su-35 gevechtsvliegtuigen, heeft Peking ongeziene militaire capaciteiten in een gebeurlijke confrontatie met hoofdrolspelers zoals Taiwan of de VS. Opmerkelijk hierbij is dat Amerikaans president Donald Trump een grote wapenlevering aan China's aartsvijand Taiwan plant.

Gedeelde belangen
"Nu Peking en Moskou in toenemende mate gelijke belangen hebben en het verzet delen tegen het Amerikaanse leiderschap in Zuid- en Oost-Azië, zullen beide landen in de komende jaren hoogstwaarschijnlijk hun militaire relaties aanhalen", zo waarschuwt het rapport.

En verder: "De verkoop van Russische wapens aan China en hun militair-technische samenwerking kan belangrijke gevolgen hebben voor de VS, kan de Amerikaanse superioriteit in het luchtruim in het gedrang brengen en voor problemen zorgen voor de belangen van de VS en hun bondgenoten in de regio".

Voornoemde en andere Russische wapensystemen zijn veel geavanceerder dan wat China zelf kan produceren. Hoewel Rusland voordien vreesde dat China Russische wapentechnologie aan het kopiëren was, heeft het Kremlin vorig jaar de verkoop van die technologie aan Peking hervat. (lees verder onder de foto)

De verkoop van Russische wapens aan China en hun militair-technische samenwerking kan belangrijke gevolgen hebben voor de VS, kan de Amerikaanse superioriteit in het luchtruim in het gedrang brengen en voor problemen zorgen voor de belangen van de VS en hun bondgenoten in de regio
Rapport in opdracht van VS-congres
Het Russische S-400 grond-lucht rakettensysteem.

Spanningen tussen Rusland en het Westen

Door het heroplaaien van spanningen tussen Rusland en het Westen die aan de Koude Oorlog herinneren, komen Rusland en China dichter bij elkaar. De spanningen tussen de VS en China krijgen daardoor een grotere dimensie.

China beschuldigt de VS ervan haar operaties in de Zuid-Chinese Zee te belemmeren. Washington erkent de maritieme claim van Peking niet. Ook de Chinese invloed in Zuid-Korea wordt volgens Peking ondermijnd door de Amerikaanse plannen om daar een antirakettensysteem te installeren.

Yue Gang, voormalig kolonel van het Chinese leger en militair expert, verklaart in The Financial Times: "De VS willen hun superioriteit bewaren en hun voorsprong op andere naties op minstens één generatie militair materieel houden. Maar de economisch vooruitgang die China heeft geboekt, zorgt ervoor dat Peking de kloof probeert te dichten".

Rood pact

Na de invasie van Oekraïne in 2014 is Rusland steeds meer geïsoleerd geraakt. Het Kremlin wil China maar wat graag als bondgenoot om een tegengewicht te vormen voor het westerse bondgenootschap NAVO, een soort rood pact.

Het rapport stipt aan dat China en Rusland op militair vlak weliswaar gelinkt zijn, maar dat een alliantie zoals de NAVO - waarbij één partij militair ingrijpt wanneer een andere in een conflict betrokken raakt - "twijfelachtig" is.

"Politieke verschillen en wederzijds wantrouwen zullen een nauwere veiligheidsrelatie wellicht in de weg staan", zo stelt het rapport.

In september vorig jaar hielden Rusland en China nog gezamenlijke militaire oefeningen in de Zuid-Chinese Zee. Tien Chinese oorlogsschepen en twee duikboten voegden er zich bij Russische schepen voor grootschalige manoeuvres waarbij onder meer de inname van eilanden werd geoefend.

Politieke verschillen en wederzijds wantrouwen zullen een nauwere veiligheidsrelatie wellicht in de weg staan
Rapport in opdracht van VS-congres