Een vrouw rouwt bij de bloemenzee nabij de Crocus City Hall in Moskou.
Volledig scherm
PREMIUM
Een vrouw rouwt bij de bloemenzee nabij de Crocus City Hall in Moskou. © AP

Meedogenloze Russen nu zelf slachtoffer van ‘heilige oorlog’

Aanslag MoskouDe aanslag op de Crocus City Hall in Moskou was gericht tegen Rusland, maar vindt zijn oorsprong op verschillende plekken in de wereld. De actie van een handvol Tadzjieken laat zien hoe conflicten met elkaar verknoopt zijn (of worden). We duiken in de geschiedenis en conflicten van vijf landen en vijanden van Rusland.

  1. Poetin meldt dat aanslag bij Moskou werk was van radicale moslims, maar laat link met Oekraïne niet los
    Play

    Poetin meldt dat aanslag bij Moskou werk was van radicale moslims, maar laat link met Oekraïne niet los

    De Russische president Vladimir Poetin meldt dat de aanslag op een concerthal bij Moskou het werk was van radicale moslims. Hij zegt dat nu onderzocht wordt wie de opdracht gaf voor de dodelijke terreuraanval. Hij beschouwt het als een van de aanvallen van Oekraïne op Rusland. Het dodental van de door Islamitische Staat (IS) opgeëiste terreuraanslag is inmiddels opgelopen tot zeker 137.
  2. Niet heel modern, wel heel precies en ze gaan 3700 kilometer per uur: dit zijn de ATACMS-raketten
    PREMIUM

    Niet heel modern, wel heel precies en ze gaan 3700 kilometer per uur: dit zijn de ATACMS-raketten

    Oekraïne heeft de eerste Amerikaanse ATACMS-langeafstandsraketten ontvangen en ze ook meteen gebruikt. Een Russisch vliegveld op de Krim en Russische troepen in de havenstad Berdjansk werden geraakt. Volgens experts is het een kwestie van tijd voordat de strategisch belangrijke en symbolische Kertsj-brug tussen de Krim en het vasteland (ook wel ‘Poetinbrug’ genoemd) onder vuur wordt genomen. ,,Ik vermoed dat ze nu met de voorbereiding bezig zijn”, aldus expert Patrick Bolder.