RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

Onderzoek: particuliere beleggers verkopen steeds meer huurhuizen

Een woning te koop in Rotterdam, ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon

Het aantal beleggers dat een huurwoning verkoopt, is de afgelopen jaren fors gestegen. Nieuw onderzoek laat zien dat particuliere beleggers in 2023 6800 huurhuizen meer verkochten dan opkochten. Het gaat vooral om goedkopere woningen in grote steden.

Drie woningmarktonderzoekers hebben op basis van data van het Kadaster onderzocht hoeveel huurwoningen de afgelopen jaren door beleggers werden gekocht en verkocht. 

'Omgekeerde ontwikkeling'

De cijfers laten zien dat er vorig jaar door beleggers 11.700 huurwoningen meer werden verkocht dan opgekocht, schrijven economenvakblad ESB en het FD vandaag. Dit is een 'recordhoeveelheid' van 1 procent van de totale hoeveelheid huurhuizen in de particuliere sector. 

Particuliere beleggers hebben vorig jaar volgens het FD 'massaal' huurwoningen van de hand gedaan. Netto verkochten zij 6800 huurhuizen aan woningzoekenden. 

"Jarenlang was het verhaal dat beleggers massaal huizen aan de koopwoningvoorraad onttrokken door ze op te kopen en te verhuren", zegt Marc Francke, hoogleraar vastgoed aan de UvA tegen het FD. Hij is een van de onderzoekers die de kadastrale data bekeek. "We zien nu een omgekeerde ontwikkeling."

Raad
Lees ook:
Raad van State vreest verkoop huurwoningen door nieuwe wet

Dit is precies waar de Raad van State eind vorig jaar voor waarschuwde. Zij vreesden dat plannen van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) om een deel van de vrije sector te reguleren ervoor zorgen dat beleggers woningen van de hand doen. 

"In dat geval zal het aanbod in de vrije huursector eerder af- dan toenemen, waar uiteindelijk mensen die een huurwoning zoeken, niet mee zijn geholpen", schreef de raad. 

Hogere huren

Begin dit jaar werd al duidelijk dat beleggers woningen begonnen te verkopen. Verhuurorganisatie Pararius meldde dat een fors deel van de woningen die eind vorig jaar te koop stonden, voormalige huurwoningen waren. 

"De toenemende verschuiving van huur- naar koopwoningen leidt tot een verdere verkleining van het toch al schaarse huuraanbod in de vrije sector", zei Jasper de Groot, directeur van Pararius, toen tegen RTL Z. Daardoor gaan de huurprijzen omhoog

Beleggers
Lees ook:
Beleggers verkopen woningen: huren vrije sector stijgen 8 procent

De onderzoekers stellen vandaag verder dat de particuliere beleggers vooral goedkopere woningen in de grote steden hebben verkocht. Dat waren nu net de woningen die zij tussen 2015 en 2021 massaal opkochten om te verhuren. 

Tegen het FD zegt Francke dat dit niet vreemd is: deze woningen vallen straks onder de nieuwe regels van De Jonge en zijn daardoor minder rendabel.