Binnenland

Ter Apel blijft overvol door tekort aan opvanglocaties, woningen en ongecontroleerde instroom

27-03-2024 14:47

Ter Apel
Henk Vrieselaar/Shutterstock

Redactie, TPO, 27 maart 2024 – Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) staat voor een uitdaging nu het nog geen nieuwe opvanglocaties heeft gevonden om het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten, meldt het ANP. In de nacht van dinsdag op woensdag verbleven opnieuw te veel asielzoekers in het aanmeldcentrum, namelijk 2158.

Volgens een woordvoerder van het COA hebben oproepen aan de provincies om voor opvangplekken te zorgen nauwelijks effect gehad, terwijl juist locaties hun deuren sluiten.

Boete-teller inmiddels op ruim 3 ton

Dat voor de zoveelste nacht op rij het toegestane maximum van 2000 asielzoekers in Ter Apel is overschreden, brengt het COA in een lastige positie.

Voor elke nacht met meer dan 2000 mensen moet het COA een dwangsom van 15.000 euro aan de gemeente Westerwolde betalen, met een maximum van 1,5 miljoen euro. Momenteel staat de teller al op ruim drie ton.

De situatie blijft volgens een woordvoerder van het COA problematisch, omdat er geen controle is over het aantal mensen dat in Ter Apel aankomt en er bovendien geen uitstroom mogelijk is naar andere locaties, vanwege een gebrek aan beschikbare plekken.

Tekort aan opvanglocaties en woningen blijft een probleem

Daarnaast worden opvangplekken bezet gehouden door mensen met een verblijfsvergunning die recht hebben op een woning, omdat er niet genoeg huizen beschikbaar zijn voor deze zogenaamde statushouders.

Hoewel sommige gemeenten hotels ter beschikking stellen, blijft het tekort aan opvanglocaties een probleem.

Een van de tijdelijke opvanglocaties, in 2e Exloërmond, biedt momenteel onderdak aan maximaal 200 asielzoekers uit Ter Apel per nacht, maar deze locatie sluit eind deze week zonder dat er een alternatief is gevonden.

Een andere wachtkamer is Expo Assen, waar maximaal 500 mensen kunnen worden opgevangen. Hoewel deze opvanglocatie oorspronkelijk op 1 april zou sluiten, is het COA momenteel in gesprek met de gemeente over een mogelijke verlenging van de termijn.