Terug naar de krant

Werk van De Ploeg-kunstenaar Jan van der Zee in nog te slopen Veendamse school lijkt gered

Leeslijst achtergrond

Gronings erfgoed Bond Heemschut startte een crowdfunding om 70.000 euro bij elkaar te krijgen. Een anonieme weldoener staat garant voor het bedrag. De drie schilderijen van Jan van der Zee gaan naar het Ploegcentrum in Wehe-den-Hoorn dat in een daartoe gerestaureerde school komt.

Leeslijst

Het werk van De Ploeg-kunstenaar Jan van der Zee in een oude school in Veendam die gesloopt wordt, lijkt gered. Erfgoedvereniging Bond Heemschut heeft het bedrag bijeen dat nodig is om de schilderijen uit te school te halen en te verplaatsen. De gemeente Veendam moet nog wel officieel akkoord gaan.

De vereniging en de groep die zich inzet om de werken te behouden, waaronder de kleindochter van de kunstenaar, kregen van de gemeente tot 2 april de tijd met een plan te komen om het werk uit de school te halen en het bedrag dat daarvoor nodig is in te zamelen.

De gemeente schatte eind vorig jaar dat het zo’n 100.000 euro zou kosten om het werk uit de school te verplaatsen en kon niet beloven dat een verplaatsing zonder beschadigingen zou kunnen plaatsvinden. De gemeente besloot het werk te digitaliseren en beschikbaar te stellen aan de archieven van het Groninger Museum en het Veenkoloniaal Museum.

70.000 euro

Volgens de erfgoedvereniging kan het werk wel uit de school gehaald worden en kost dat zo’n 70.000 euro. Bond Heemschut startte een crowdfunding om dat bedrag bij elkaar te krijgen. Ruim een week voor de deadline is dat door donaties van fondsen, burgers en een anonieme weldoener gelukt. Deze persoon staat garant voor het volledige bedrag, mits het geld inzamelen niet stopt.

De drie schilderijen van schilder, monumentaal kunstenaar en lid van kunstenaarsgroep De Ploeg Jan van der Zee (1898-1988) gaan naar het Ploegcentrum dat in het Groningse Wehe-den-Hoorn in een daartoe gerestaureerde oude school komt. Het museum met werken van het kunstenaarscollectief dat in 1918 door zeven jonge kunstenaars in de stad Groningen werd opgericht en dat vooral expressionistische en constructivistische kunst maakte, gaat volgend jaar april open.

Lees ook Deze reportage over het kunstwerk van Jan van der Zee
De driedelige muurschildering in de oude Winkler Prins-school in Veendam, die Jan van der Zee in 1958 maakte.

Monumentale status

De schilderijen van Jan van der Zee komen zo opnieuw in een school te hangen, maar nu een met een monumentale status. „Daardoor zijn ze straks wel goed beschermd’’, zegt Norman Vervat van erfgoedvereniging Bond Heemschut. Hij zet zich al weken in de schilderijen te redden en is blij dat het gelukt is. „Het is Gronings erfgoed en het is heel mooi dat het nu in de provincie blijft.”

erfgoedvereniging Bond HeemschutNorman Vervat Het is Gronings erfgoed en het is heel mooi dat het nu in de provincie blijft

Martine de Haan, de kleindochter van Jan van der Zee, is ook opgelucht. „Ik ben heel blij dat de schilderijen gered zijn. Het is fantastisch dat zoveel mensen hebben gedoneerd. We wachten nu nog op de officiële reactie van de gemeente en dan kan de vlag uit.”

Als de gemeente Veendam akkoord gaat, wordt het werk in de tweede helft van april uit de oude school getakeld. Daarna moeten de schilderijen gerestaureerd en herplaatst worden. Voor de herplaatsing heeft de erfgoedvereniging zo’n 21.000 euro begroot. Hoeveel de restauratie gaat kosten, is pas duidelijk als de schilderijen uit de school gehaald zijn. Maar ook voor de restauratie staat de anonieme donateur garant. „Het is ongelofelijk dat iemand dat wil doen”, zegt de kleindochter van Jan van der Zee.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 28 maart 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in