NRC-baas ’te ver gegaan’ met uitspraken over Wilders

NRC-baas Peter Vandermeersch is met zijn uitspraken over Geert Wilders op de Vlaamse kindertelevisie te ver gegaan. Het Vlaams Belang dient daarom een klacht in bij de Vlaamse Regulator voor de Media. Dat heeft de politieke partij laten weten. Vandermeersch, zelf ook een Vlaming, zat vorige week in het Ketnet-jeugdjournaal Karrewiet. Het programma wijdde een item aan de uitslag van onze verkiezingen. Na een korte inleiding mocht Vandermeersch in kindertaal zijn mening geven.

De krantenbaas was in opgeluchte stemming: “Geert Wilders, daar waren veel mensen bang voor hier. En Nederland zegt allemaal heel luid ‘Oef. Geert Wilders is niet de grootste geworden. Geert Wilders is namelijk iemand die wil dat Nederland zich afsluit van de rest. Die zou zelfs een grensbewaking worden tussen België en Nederland. Stel je voor, als je naar Nederland komt, dat je moet stoppen aan de grens.

Het ‘verlies’ van Wilders was voor de hele wereld een opluchting, gaf Vandermeersch aan. “Sommige mensen die dachten: ‘Geert Wilders, dat is een soort Nederlandse Trump. En daarom zegt heel de wereld: ‘Oef: we zijn blij dat hij niet verkozen is. Ze mogen dat natuurlijk niet heel luid zeggen, maar ze zijn wel blij dat hij niet verkozen is.

Volgens Vlaams Belang werden de jeugdige kijkers ‘in dreigende toon schrik aangejaagd’. Fractievoorzitter Chris Janssens vindt dat Vandermeersch ‘ver over de schreef’ is gegaan. “In de uitzending werd een zeer eenzijdig negatief beeld opgehangen van Geert Wilders.”

Janssens: “Het mediadecreet schrijft nochtans voor dat programma’s met een informatieve inslag in een geest van politieke en ideologische objectiviteit moeten gebeuren. Dat was met deze uitzending zeker niet het geval. Uiteraard is het volledig van de pot gerukt dat heel Nederland bang was van Wilders. Voor veel mensen is Wilders net een symbool van hoop.”

Peilingen toonden zelfs aan dat een meerderheid van de bevolking de PVV in de regering wou, indien Wilders’ partij de grootste was geworden. De bewering Van Vandermeersch dat Wilders ‘niet verkozen is’ is vanzelfsprekend ook manifest onwaar.

Dat Karrewiet zich in het bijzonder tot kinderen richt, maakt het voor Chris Janssens nog erger: “Kinderen moeten objectief geïnformeerd worden. De huidige uitzending was pure indoctrinatie door een dolgedraaide Vandermeersch en absoluut onaanvaardbaar. Dergelijke hersenspoeling van kinderen kan men verwachten op de Noord-Koreaanse tv, maar niet in een democratie. De VRT moet leren neutraal te informeren, ook en vooral naar kinderen toe.

Foto: VARA

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen