De vrouw die een kwart miljoen euro schonk aan Valthermond: Aukje Wolf

Aukje Wolf op 18-jarige leeftijd
Aukje Wolf op 18-jarige leeftijd © Vervenershuis
Aukje Wolf liet na haar overlijden in 2004 een kwart miljoen euro na aan Valthermond. Het grootste project dat met haar geld gerealiseerd is, is het Aukje Wolfpark. Een natuurpark in haar geboortedorp. De gemeente heeft er de afgelopen maanden voor gezorgd dat het park weer veilig en netjes is.
De alleenstaande vrouw, die voor een heleboel reuring in Valthermond heeft gezorgd, liet in haar testament opnemen dat haar erfenis besteed moest worden aan voorzieningen in het dorp. Voor Wolf was het belangrijk dat er meer groen in het dorp te zien was, waar jong en oud zich zouden vermaken.

Eeuwige vrijgezel

In het Vervenershuis wordt het verhaal van Aukje Wolf belicht, omdat ze veel voor Valthermond betekend heeft. Fenny van der Vlag-Pak weet alles over de geschiedenis van Wolf. "Ze was een vrouw die graag mensen wilde helpen", aldus van der Vlag-Pak. Wolf was enig kind en groeide op met strenge ouders
"Er werd altijd gedacht dat Aukje nooit een liefdesrelatie had, maar dat ligt toch anders", vertelt Van der Vlag-Pak. Wolf scharrelde namelijk met een katholieke jongen uit de buurt, maar moest de verkering uitmaken van haar ouders. Ze is daarna nooit meer een relatie begonnen. Eerst stortte Wolf zich op haar werk als verpleegkundige bij het ziekenhuis in Assen en later op de verzorging van haar ouders.

Testament

Waarom Wolf haar geld geschonken heeft aan Valthermond, blijft speculeren. "Ze heeft wel eens benoemd dat ze het geld dat haar vader en familie in het dorp hebben verdiend, graag terug zou willen geven aan Valthermond", aldus Van der Vlag-Pak. Dat het om 250.000 euro ging, wist niemand.
"Uiteindelijk hebben wij gewoon geluk gehad dat ze nooit is getrouwd, anders was dit nooit gebeurd natuurlijk", grapt Van der Vlag-Pak. Wolf had haar wensen voor een natuurpark al voor haar dood op papier gezet.
Tekst gaat verder onder de foto
De nieuwe paden die zijn aangelegd bij het Aukje Wolf natuurpark
De nieuwe paden die zijn aangelegd bij het Aukje Wolf natuurpark © Jan Ottens

Park onderhouden

Na het overlijden van Wolf zijn de plannen voor een natuurpark in werking gezet. In 2008 werd het Aukje Wolf Park officieel geopend. Van der Vlag-Pak: "Het is een prachtig park geworden, toentertijd. Ouderen lopen daar met de hond en de jeugd kan er vissen."
Al verslechterde het park met de jaren, het werd een doorn in het oog voor omwonenden. "Er was in het park allemaal wildgroei. Het gras werd nog gemaaid, maar de onderhoud was karig", vertelt omwonende Harm Warringa. En dus was het tijd voor actie, vond Warringa. "We hebben met een paar buurtbewoners de koppen bij elkaar gestoken en zijn samen met de gemeente in overleg gegaan."
De schelpenpaden waren toe aan vervanging, er was wildgroei in het water en de bruggetjes waren niet meer vertrouwd. De gemeente heeft er de afgelopen maanden voor gezorgd dat het park weer veilig en netjes is. "Het park ligt er nu weer mooi bij, we hopen dat het niet meer zo'n bende zal worden als het was", zegt Warringa.
De vrouw die een kwart miljoen euro schonk aan Valthermond: Aukje Wolf

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.