Maatregelen rondom Blauwe Meer om gebied veilig, schoon en aantrekkelijk te maken

Het Blauwe Meer trekt zomers tussen de duizend en tweeduizend bezoekers
Het Blauwe Meer trekt zomers tussen de duizend en tweeduizend bezoekers © Josien Feitsma / RTV Drenthe
Natuurmonumenten gaat het terrein rondom het Blauwe Meer bij Hoogersmilde aanpakken. Zo komt er een slagboom met betaald parkeren, meer parkeerplaatsen en wordt er een nieuwe uitbater voor de kiosk gezocht. Volgens Natuurmonumenten zijn de maatregelen nodig om het gebied veilig, schoon en aantrekkelijk te maken.
"We hebben deze plek al sinds 1992 in beheer", legt Sanne van Gemerden van Natuurmonumenten uit. "Dat hebben we vaak bij een andere partij in beheer gegeven. Dat contract liep begin dit jaar af. Dus hebben we de afgelopen twee jaar ons oor ter luister gelegd bij bewoners, de omgeving, de gemeenten en onze eigen boswachters. Er zijn soms echt wel grote zorgen."

Te weinig parkeerplaats

Voer voor de zorgen is onder andere het grote aantal bezoekers dat ieder jaar langskomt. Nu kan de zwemplas in het uiterste geval 2000 recreanten per dag trekken, maar er is plek voor 'slechts' 250 auto's op de parkeerplaats. Bezoekers zetten hun auto's aan beide kanten van de weg waardoor die voor hulpdiensten en landbouwvoertuigen uit de buurt wordt geblokkeerd. Ook is er weinig controle en toezicht in de avonduren waardoor er soms overlast wordt ervaren.
De afgelopen jaren is er door meerdere partijen gewerkt aan maatregelen. Zo kwam er een wegsleepregeling, een alcoholverbod en ook voor het achterlaten van afval krijg je tegenwoordig een flinke boete. Volgens de gemeente Westerveld blijven die maatregelen gelden. Daarnaast wordt samen met de gemeente Midden-Drenthe ook voor de parkeerproblemen langs de weg een nieuw plan gemaakt.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Natuurmonumenten gaat een slagboom plaatsen bij de entree van het Blauwe Meer
Natuurmonumenten gaat een slagboom plaatsen bij de entree van het Blauwe Meer © Josien Feitsma / RTV Drenthe

Kiosk

Natuurmonumenten steekt ook de hand in eigen boezem en gaat dit voorjaar aan de slag met een pakket nieuwe plannen. "Het is een hele geliefde plek en die moet ook open blijven", vertelt Van Gemerden. Zo wil Natuurmonumenten het beheer van het strand anders gaan doen. De kiosk wordt opgeknapt en de zoektocht naar een nieuwe horecaondernemer loopt.
Ook komen er onder meer extra parkeerplaatsen. Dat wil Natuurmonumenten doen door duidelijke vakken aan te geven. "Mensen kunnen nu gewoon de auto neerzetten zoals ze willen. In het verleden hadden we wel verkeersregelaars die mensen precies aanwezen: hier moet je parkeren. Maar daar heb je vier mensen voor nodig tijdens een drukke dag. We hopen dat dat nu met een nieuwe manier van inrichten niet meer nodig is."

Slagboom

Verder komt er een slagboom bij de entree te staan. Nu hoeven bezoekers in het hoogseizoen alleen te betalen voor een zwempas, daar komt straks voor automobilisten parkeergeld bij. Daarmee wil Natuurmonumenten mensen uit de buurt te stimuleren de fiets te pakken en minder vaak voor de auto te kiezen.
Leden van Natuurmonumenten hoeven niet te betalen. Op die manier hoopt Natuurmonumenten ook nieuwe leden te werven.

Weg met het prikkeldraad

Tot slot wordt aan de uitstraling van het gebied gewerkt. Geen prikkeldraad meer langs palen en plekken waar kinderen spelen bijvoorbeeld. "We weten dat het een wens is vanuit de buurt om voor kinderen die hier spelen markering aan te geven. Maar we hoeven dat niet met prikkeldraad te doen", vertelt Van Gemerden. "Wat we willen is dat het hier gewoon prettiger, natuurlijker en gastvrijer is."
Gebied rondom Blauwe Meer krijgt een opknapbeurt

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.