Staatssecretaris Gräper tijdens het vragenuurtje
NOS NieuwsAangepast

Kamer: 'Sta op tegen Jodenhaat'

Dertien van de vijftien partijen in de Tweede Kamer vragen in een gezamenlijke verklaring "op te staan" tegen Jodenhaat. De partijen zeggen "met afschuw" te zien dat Jodenhaat terugkeert op plekken "waar iedereen veilig en vrij moet kunnen samenkomen".

"Jodenhaat laait weer op. Dit is niet demonstreren, dit is intimideren", schrijven de dertien fractievoorzitters. Alleen Denk en Forum voor Democratie hebben de verklaring niet ondertekend.

De politici verwijzen naar afgelopen weekend, toen pro-Palestijnse activisten in Waalwijk een optreden van Lenny Kuhr verstoorden. Ze kwamen het podium op en schreeuwden onder meer dat de Joodse Kuhr een moordenaar en een terrorist is.

Volgens de dertien fractieleiders gaat het niet om een incident. "Hier is een grens overschreden. Een grens waarvan we hoopten dat die nooit meer in ons land zou worden overschreden." De veiligheid en vrijheid van Joodse Nederlanders staat volgens hen op het spel. "De vrijheid om samen te komen, om te herdenken, te vieren, om je cultureel te uiten - om te leven."

Eerder vandaag riep de Tweede Kamer het kabinet al op zich krachtig uit te spreken tegen de toenemende uitingen van antisemitisme in de samenleving, en met name in de culturele sector.

De verstoring van het concert is "exemplarisch voor de opkomende Jodenhaat", zei Kamerlid Van Zanten van BBB. "Het podium mag Joodse artiesten nooit worden afgepakt." Net als veel andere Kamerleden wilde ze weten wat het kabinet ertegen gaat doen.

Demissionair staatssecretaris Gräper zegde toe dat ze de kwestie donderdag zal bespreken in de ministerraad. Ze gaat zelf alleen over de culturele sector, maar het gaat hierbij bijvoorbeeld ook over de openbare orde, waar de minister van Justitie over gaat. Ze verwacht dat het kabinet donderdag met een statement komt tegen het antisemitisme.

'Slappe reactie Gräper'

Veel Kamerleden vonden dat maar een slappe reactie. "U veroordeelt het wel, maar verder komt u niet. Ik hoor bitter weinig actie", zei Kamerlid Van Vroonhoven van NSC. De staatssecretaris is wel in gesprek met de sector, maar vroeg zich af wat ze verder kan doen dan theaters helpen met betere beveiliging, zoals GroenLinks-PvdA opperde. "Het is niet mogelijk om dit soort incidenten te voorkomen."

"Moet ik dan theaters gaan sluiten? Dat is ook niet het antwoord", zei Gräper. Het is volgens haar juist een belangrijke verworvenheid dat we een 'open' culturele sector hebben waar de dialoog gevoerd wordt. "Er is geen mogelijkheid voor dialoog met antisemieten, staatssecretaris", reageerde Kamerlid Ellian van de VVD. Hij vindt dat het kabinet moet garanderen dat alle voorstellingen met Joodse artiesten te allen tijde kunnen doorgaan.

Mars der Beschaving?

"Spreek je snoeihard uit", zei fractievoorzitter Bikker van de ChristenUnie. Ze richtte zich daarbij niet alleen tot het kabinet, maar ook tot de culturele sector zelf. Het is daar volgens haar "angstaanjagend stil". Dat waren veel partijen met haar eens.

BBB'er Van Zanten verwees naar de zogeheten Mars der Beschaving die de sector in 2011 organiseerde toen er bezuinigingen dreigden. "Waar is die mars nu?". Ze vond dat Gräper de sector daarop moet aanspreken. Volgens de staatssecretaris is het krachtiger als zo'n signaal door de sector zelf wordt georganiseerd.

Denk-Kamerlid Ergin wilde weten hoe Gräper bij de conclusie komt dat Kuhr het slachtoffer is geworden van antisemitisme. De mensen die het concert verstoorden, hebben gezegd dat ze dat niet deden vanwege haar Joods-zijn, maar vanwege haar steun voor de Israëlische actie in Gaza.

Maar volgens de staatssecretaris kan het gevolg van de verstoring zijn dat voorstellingen van Joodse artiesten als Lenny Kuhr afgelast worden uit angst voor ongeregeldheden. Nu al is de kaartverkoop voor andere concerten van haar stilgelegd. "Dan wordt ze vanwege haar Joods-zijn beperkt in haar kunstenaarschap en dat is antisemitisme."

"Sinds 7 oktober heb ik het gevoel dat de beer los is", zei Kuhr gisteren over haar verstoorde concert:

Lenny Kuhr over verstoord concert: 'Sinds 7 oktober heb ik het gevoel dat de beer los is'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl