Nieuws

Steekpartij bij discotheek Lemele was 'dubbele poging tot moord'

De discotheek in Lemele, kort na de steekpartij.
De discotheek in Lemele, kort na de steekpartij. © News United / Rens Hulman
De nu 19-jarige verdachte uit Emmen die in december vorig jaar buiten Zaal Dijk in Lemele twee personen neerstak, blijft voorlopig vastzitten. Volgens zijn raadsvrouw handelde hij uit zelfverdediging, maar het Openbaar Ministerie denkt dat hij bewapend met een mes de confrontatie opzocht en gaat uit van een dubbele poging tot moord. Een van de slachtoffers overleefde het misdrijf maar ternauwernood.
De drie jongemannen van 16, 18 en 19 jaar uit Coevorden en Emmen kregen het die avond aan de stok met een groepje uitgaansgasten uit Westerhaar. Zoals RTV Oost meldde, ging de ruzie over vriendinnen van de Westerhaarders.
Medio december vorig jaar ontstaat buiten bij Zaal Dijk in Lemele een grote vechtpartij. Nadien worden drie mannen opgepakt waarvan er nu nog één vastzit: de nu 19-jarige Mohamed al T. Hij wordt door het OM verdacht van een dubbele poging moord. Volgens de officier van justitie ging aan de vechtpartij een eerdere ruzie in de uitgaansgelegenheid vooraf, zei ze dinsdag op de eerste inleidende zitting. Daarop zou Mohamed uit de auto een mes hebben en mogelijk een neppistool gepakt hebben. Daarna ging hij op zoek naar de jongens waarmee hij ruzie had.

Vooropgezet plan

Het was volgens de officier van justitie dus een vooropgezet plan om de twee jongens uit Westerhaar neer te steken. Advocaat Jantina Rump zegt dat het anders ging. Mohamed werd buiten opeens belaagd door 'acht boeren'. "Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand zulke harde klappen kreeg'', zei een getuige volgens de advocaat. Mohamed werd daarbij mogelijk ook tegen zijn hoofd getrapt. Hij wist even te ontkomen maar werd kort erna klem gezet door zeker twee mannen uit diezelfde groep. "Uit zelfverdediging" greep hij vervolgens naar zijn mes. Hij stak één van de twee neer. Tijdens zijn vlucht zou hij ook de tweede man geraakt hebben.

Spijtbetuiging

"Het spijt me dat ik het zo gedaan heb. Het is wel erg voor die jongen'', reageerde Mohamed in de rechtszaal. Het slachtoffer was zwaargewond. Tegen de politie heeft Mohamed toegegeven gestoken te hebben. De tweede jongen heeft hij mogelijk per ongeluk geraakt. Het verzoek van zijn raadsvrouw om hem op vrije voeten te stellen, werd door de rechtbank afgewezen. Het OM verdenkt hem van een dubbele poging moord.
De rechtbank in Zwolle wil de strafzaak tegen Al T. en twee andere verdachten die eerder wel zijn vrijgelaten in de zomer behandelen.

Foto's verdachten verspreid

Het misdrijf kwam overigens later andermaal in de publiciteit doordat foto's van de drie verdachten opdoken in de sociale media. De foto's stonden op een papier dat is gebruikt tijdens een getuigenverhoor. De politie vermoedt dat iemand tijdens de verhoren in een onbewaakt ogenblik kans heeft gezien een foto te maken van de portretten van de drie verdachten. Deze foto's werden vervolgens verspreid. De politie deed later een oproep deze berichten van sociale media te verwijderen omdat daardoor de privacy van de verdachten werd geschonden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.