Lifelines hoopt op injectie van 1,45 miljoen: 'Heel belangrijk voor het gezondheidsonderzoek'

Lifelines
Lifelines ziet dat het belang van de gezondheidsonderzoeken steeds groter wordt © RTV Drenthe/Erwin Kikkers
Bevolkingsonderzoek Lifelines dat sinds 2006 gezondheidsinformatie van 167.000 noorderlingen verzamelt, krijgt hoogstwaarschijnlijk 1,45 miljoen euro vanuit het Nationaal Programma Groningen (NPG). Hierdoor kunnen nieuwe deelnemers worden aangetrokken. "Dat is heel belangrijk voor ons", zegt wetenschappelijk directeur Jochen Mierau.
Volgens Mierau zorgt de injectie ervoor dat het project 6.000 nieuwe deelnemers aan zich kan binden. "We werken heel zorgvuldig waardoor we de kosten bescheiden kunnen houden. Iedere deelnemer kost ongeveer 200 tot 250 euro per vijf jaar. Daarvan bekostigen we niet alleen de bloedafnames of longfunctietesten, maar ook alle briefcorrespondentie met uitslagen."

Lifelines

Lifelines-deelnemers worden eens in de vijf jaar door een medische molen gehaald. Ze leveren lichaamsmaterialen in zoals bloed, urine en haar. Daarnaast worden longen en hart aan testen onderworpen. Ook worden deelnemers benaderd voor vragenlijsten over hun gezondheid.
Lifelines is zelf geen onderzoeksbureau, maar beheert de zogenaamde 'biobank' met daarin alle lichaamsmaterialen, beantwoorde vragenlijsten en meetresultaten. De volledige dataset kan worden geraadpleegd door medische onderzoekers wereldwijd.
Hoewel de anderhalf miljoen euro nog niet formeel aan Lifelines is toegezegd, is Mierau hoopvol over de toewijzing. Met de nieuwe deelnemers kan Lifelines haar dataset niet alleen flink uitbreiden, maar nieuw onderzoeksmateriaal maakt nieuwe typen onderzoek ook mogelijk.
Zo kunnen onderzoekers straks de gezondheidsverschillen tussen bijvoorbeeld twintigers in 2007 en in 2024 vergelijken. Daarnaast is het belangrijk dat de biobank verjongd wordt, want nieuwe mensen leveren volgens Mierau ook andere inzichten op.
Al die herhaalde metingen maken Lifelines een uniek project
Jochen Mierau - wetenschappelijk directeur van Lifelines
In tegenstelling tot 'gewone' medische onderzoeken, verzamelt Lifelines gegevens van gezonde mensen. "Een huisarts voert niet zonder aanleiding een algeheel onderzoek uit naar je gezondheid", legt Mierau uit. Lifelines herhaalt de metingen eens per vijf jaar. "Dat maakt Lifelines een uniek project."
De grote waarde voor deelnemers aan Lifelines zit hem volgens Mierau in het complete medische beeld dat je na de onderzoeken krijgt. "In de uitslagenbrief vind je alle meetuitslagen, die delen we ook met de eigen huisarts."

Beleidsvorming

Met de mogelijke uitbreiding van het deelnemersveld ziet de toekomst er rooskleurig uit. Eens in de vijf jaar overlegt het bestuur van het instituut met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het laatste overleg leverde 17 miljoen euro op.
"Hoe langer we door kunnen, hoe groter de dataset wordt, daarmee krijgen we een extra functie", zegt Mierau. Hij doelt daarmee op de rol die het instituut speelt in het opstellen van nieuw gezondheidsbeleid. "We zien dat wethouders in de regio waar wij zitten, gebruikmaken van onze onderzoekscijfers. Daarmee onderbouwen ze hun beleid."

Andere provincies

"Nadat het nieuws over onze aanvraag bij het NPG naar buiten kwam, kregen we tientallen belletjes en mails van geïnteresseerden die graag deelnemer willen worden", zegt Mierau. "Het is dan ook niet de grootste zorg of we die nieuwe deelnemers gaan vinden, maar wat we doen als we te veel aanmeldingen krijgen."
Die oplossing ligt mogelijk in Drenthe en Friesland, alhoewel Lifelines daar geen aanvragen voor financiën heeft lopen. "Maar het is wel het verkennen waard. De ontwikkelingen in Groningen geven ons een steun in de rug om ook met de andere provincies te spreken", besluit Mierau.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.