Maandenlang wachten op hulp: Hoe kan het dat de 'aanvaardbare wachttijden' voor psychische zorg enorm worden overschreden?

Samenleving
dinsdag, 26 maart 2024 om 9:22
anp 459536916
De wachtlijst voor geestelijke gezondheidszorg door psychologen en psychiaters is lang, veel te lang. Er wachten landelijk zo'n 84.000 mensen op hulp, maar door een personeelstekort en de grote vraag is de wachttijd tot wel drie keer zo hoog als de afgesproken norm. Dit zorgt voor extra menselijk lijden en is bovendien slecht voor de economie.
Wat is een aanvaardbare wachttijd?
De overheid en de ggz-sector hebben afspraken gemaakt over aanvaardbare wachttijden, de zogenaamde treeknormen. De tijd tussen het eerste contact tot aan de intake zou niet langer moeten zijn dan vier weken. De tijd tussen de intake en de start van de behandeling zou niet meer dan tien weken moeten zijn. Het streven is dus dat patiënten binnen veertien weken met hun behandelingstraject beginnen, maar in veel delen van het land wordt die norm geregeld overschreden.
Norm wordt ver overschreden
Zo ook in Groningen, schrijft RTV Noord. Uit de Monitor toegankelijkheid en wachttijden ggz blijkt bijvoorbeeld dat in de eerste helft van 2023 de wachttijden voor vijf grote diagnosegroepen bespottelijk veel hoger lagen dan de treeknorm. Voor neurobiologische ontwikkelingsstoornissen was dit 42 weken, voor persoonlijkheidsstoornissen 31 weken, trauma en stressgerelateerde stoornissen 23 weken, voedings- en eetstoornissen ook 23 weken, en de restgroep moest gemiddeld 42 weken op hulp wachten.
Ruim één op zes krijgt psychische problemen
Jaarlijks krijgen in Nederland meer dan twee miljoen mensen, oftewel 18 procent van de bevolking tussen 18 en 64 jaar, op enigerlei wijze last van psychische problemen, blijkt uit de Nemesis-studie van het Trimbos Instituut. En dit aantal is de afgelopen jaren gegroeid. Volgens het instituut doen steeds meer mensen een beroep op ggz-zorg.