Ads Top

Opmars Aziatische hoornaar niet te stoppen, aanpak wijzigt

De populatie van de Aziatische Hoornaar in Zeeland blijft groeien. Dat is de conclusie van het adviesrapport Aziatische Hoornaar 2023. In de afgelopen jaren groeiden de populaties al ongekend hard in zowel Frankrijk als België. Inmiddels zijn er dermate veel van deze insecten de grens overgestoken dat volledig uitroeien geen reële optie meer is.

Vorig jaar is het aantal gemelde nesten sterk gestegen, van 19 in 2022 naar 300 in 2023. Deze forse stijging komt overeen met de ontwikkeling die eerder al plaatsvond in België en Frankrijk. Ook de kosten van bestrijding zijn daarmee sterk gestegen. In 2023 ging het om in totaal 141.826 euro. In het adviesrapport wordt duidelijk dat de ontwikkeling van de populatie en de kosten zullen stijgen, en dat de Aziatische hoornaar niet meer uit te roeien is.

Binnen de Europese Unie heeft Nederland hier in 2022 melding van gemaakt. Daarmee  is de wettelijke taak van de Provincie Zeeland verschoven van uitroeiing naar beheersing.

Zoals in het plan Aanpak exotenbestrijding uit 2021 is afgesproken neemt en houdt Provincie Zeeland een coördinerende rol in de bestrijding van soorten die niet meer uitgeroeid, maar alleen nog beheerst kunnen worden. Daarnaast kan met de verschillende partijen kennis en ervaring over de aanpak en de Aziatische hoornaar worden gedeeld.

Verder is er in 2024 extra hulp vanuit Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ). Zij leiden een project waarbij vrijwilligers kunnen leren om nesten sneller op te sporen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.