Elektrische auto's van het Chinese merk BYD komen met een eigen BYD-schip aan in de haven van Bremen. Een paar dagen eerder loste het schip ook auto's in Vlissingen. Het megavrachtschip had 6000 auto's geladen.
Volledig scherm
Elektrische auto's van het Chinese merk BYD komen met een eigen BYD-schip aan in de haven van Bremen. Een paar dagen eerder loste het schip ook auto's in Vlissingen. Het megavrachtschip had 6000 auto's geladen. © AFP

‘Gesubsidieerde Chinese auto’s maken Europese auto-industrie kapot’

Is de tsunami van Chinese elektrische auto’s nog te stoppen? China exporteert zich suf. Zonder overheidssteun zullen kleine Europese autofabrikanten het onderspit delven.

70 reacties

  • Willem Hoekstra

    4 weken geleden
    We geven hier toch ook zelf subsidies aan mensen die hier een electrische auto kopen, waar vandaan dan ook. En Europa beschermt zelf ook de industrie hier dus nu niet de schuld bij China leggen. Wij geven subsidies en hun ook, misschien beter samen afspraken maken?
  • Peter v.d. Wolf

    1 maand geleden
    Chineze elektrische auto's uitsluiten van de subsidieregeling voor dit soort auto's. En als hier moeilijk over gedaan wordt door importeurs, ze dan er even op wijzen dat deze auto's al door de Chineze overheid gesubsidieerd worden.
  • Harry Kroon

    1 maand geleden
    Nooit auto van over zee kopen. Herkomst land vermelden bij energie label bijv.
  • Dimitri van Toren

    1 maand geleden
    De Europese auto industrie is hier zelf de schuldige van. M'n vader heeft vorige week een nieuwe audi aangeschaft, auto eenmaal bij de garaga weg, blijkt dat er bv geen elektrische spiegels op zitten, en moet je nog eens diep in je buidel tasten om er een routeplanner in te hebben. Belachelijk natuurlijk, dan koop je al een relatief dure auto, dan moet je er nog eens veel geld er bij leggen voor hele normale opties. Ik had voor dat geld een Chinees gekocht die compleet was.
  • Rob van Schaik

    1 maand geleden
    In sommige landen worden Chinese electrische auto.s niet meer verzekerd vanwege de slechte kwaliteit in Rusland rijden veel.van deze auto.s die veel problemen geven. Dit heeft kortgeleden nog in de krant gestaan. Bedrijfszeker zijn ze zeker niet.
  1. Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?
    PREMIUM
    8 vragen
    24

    Gebruikers van Markt­plaats maken zich zorgen: kijkt de Belasting­dienst nou wel of niet mee?

    Platformen als Vinted, Marktplaats en AirBnB zijn door Europese regelgeving verplicht om jouw verkoopgegevens over 2023 door te geven aan de Belastingdienst. Dat heeft veel vragen opgeroepen bij onder meer Marktplaats-gebruikers. Ook kwam staatssecretaris Van Rij met een Kamerbrief. Want: om welke gegevens gaat het nou precies, wat betekent dat voor je belastingaangifte en moet je nu belasting betalen als je overbodige spulletjes op de site doorverkoopt?
  2. Verbreden van snelwegen zorgt nauwelijks voor minder files en is niet per se milieuvriendelijker
    PREMIUM

    Verbreden van snelwegen zorgt nauwelijks voor minder files en is niet per se milieu­vrien­de­lij­ker

    Het wordt steeds drukker op de Nederlandse wegen en elk jaar komen er meer en meer kilometers aan snelweg bij. Maar zorgt dat ook echt voor minder files? En hoe zit het met de uitstoot? Volgens Bert van Wee, hoogleraar transportbeleid van de TU Delft, werkt het zeker niet overal. ,,Je hoort mij niet zeggen dat een wegverbreding nooit zin heeft, maar het moet op slimme plekken gebeuren.”
    Den Haag