Houd je camera maar vast in de aanslag, want met een beetje geluk is het noorderlicht komende dagen weer te zien in Nederland. Zowel in de nacht van maandag op dinsdag als die van dinsdag op woensdag zal de aurora borealis mogelijk aan de hemel dansen.

Zo ontstaat het noorderlicht

Het noorderlicht in Nederland zien? Dat is behoorlijk zeldzaam. Noorderlichtjagers hebben doorgaans de meeste kans om de kleurrijke aurora te spotten in Scandinavië of Canada. Want over het algemeen geldt: hoe noordelijker je gaat, hoe groter de kans dat je het noorderlicht kunt zien.

Maar 2024 is een uitzonderlijk jaar voor auroraliefhebbers. Doordat de cyclus van de zon dit jaar een piek beleeft, worden meer elektrisch geladen deeltjes de ruimte ingestuurd. Zo’n zonnestorm kan ervoor zorgen dat er op de polen het zuider- en noorderlicht ontstaat. Hoe zit dat ook alweer? Elektrische geladen deeltjes van de zon botsen in de atmosfeer met stikstof- en zuurstofatomen. Daarbij komt veel energie vrij, wat zorgt voor kleurrijke lichtflitsen aan de hemel: de aurora borealis en aurora australis.

Hoe zie je het noorderlicht vanavond in Nederland?

Afgelopen weekend vond er weer een hevige uitbarsting plaats op de zon, waardoor het noorderlicht vandaag en komende dagen mogelijk te zien is in Nederland. Dan moet het weer ook nog wel meezitten. Als het bewolkt is, zie je niks van dit kleurrijke spektakel. Ook het felle licht van de volle maan kan het uitzicht verstoren.

Ga je toch even naar buiten in de hoop een flits van het noorderlicht te spotten? Zoek dan een rustige plek uit in de natuur met zo min mogelijk lichtvervuiling en richt je blik naar het noorden. Mocht je de dansende dekens willen vastleggen op de gevoelige plaat, lees dan onze tips voor het fotograferen van het noorderlicht even door. Als de groene en rode lichtflitsen zich dan laten zien, dan ben je in elk geval goed voorbereid.

Headshot of Willeke van Doorn
Willeke van Doorn

Willeke van Doorn studeerde journalistiek, reisde een tijdje de wereld rond en kwam uiteindelijk via de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland bij de redacties van Quest, National Geographic en Runner’s World terecht. Ze is nieuwsgierig naar de wereld, gaat het liefst elke maand even op reis en neemt dan ook altijd haar hardloopschoenen mee.