SC Cambuur slaat slag met Toni Jonker: talentvolle verdediger tekent eerste profcontract

Toni Jonker: 'Ik hoop volgend seizoen een stempel op het team te kunnen drukken'.

Toni Jonker: 'Ik hoop volgend seizoen een stempel op het team te kunnen drukken'. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Na Daan Visser en Matthias Nartey is Toni Jonker (18) de volgende jeugdspeler die dit seizoen zijn eerste profcontract tekent bij SC Cambuur. De ras-Leeuwarder ligt nu vast tot de zomer van 2026, met een optie voor nog een jaar.

Jonker maakte twee weken geleden op bezoek bij Jong AZ zijn competitiedebuut voor Cambuur. De centrale verdediger mocht een klein halfuur zijn kunsten vertonen toen de Leeuwarders al op een schier onoverbrugbare 2-0 achterstand stonden. Medio december viel hij welgeteld al één minuut in tijdens het gewonnen bekerduel met FC Dordrecht (0-3).

‘Toni uit de Wielenpôlle’

Als pupil in de E’tjes bij Blauw Wit ‘34 werd Jonker door Cambuur uitgenodigd voor de zogeheten voetbalschool. Dat beviel van beide kanten, want nauwelijks een jaar later mocht hij zich definitief speler van zijn droomclub noemen. Jonker doorliep bij Cambuur de gehele jeugdopleiding en stapte afgelopen zomer, als 17-jarige, over naar de Onder 21.

Jonker is een jongen van de stad, opgegroeid in de Wielenpôlle, een echte volkswijk. Hij woont er nog steeds bij zijn vader. ‘Toni uit de Wielenpôlle’, zoals Henk de Jong hem weleens liefkozend noemt, bezit volgens de hoofdtrainer de voorwaarden om een goede centrale verdediger te kunnen worden: hij is een winnaar die uiterst comfortabel is aan de bal.

‘Stempel drukken op team’

„Ik hoop dat ik de vaste aansluiting weet te vinden bij het eerste elftal, zodat ik nog meer deel uitmaak van het team”, liet Jonker vorige week al in de Leeuwarder Courant optekenen. „Meer minuten maken is natuurlijk ook het doel en een hele wedstrijd spelen zou fantastisch zijn. Uiteindelijk hoop ik volgend seizoen een stempel op het team te kunnen drukken.”

Naar verluidt was onder meer FC Twente geïnteresseerd in de diensten van Jonker, die daar zelf niets over kwijt wilde. „Ik wil gewoon lekker bij Cambuur voetballen, me hier verder ontwikkelen, het maximale eruit halen en mooie dingen laten zien. Wat daarna komt, komt daarna. Het is een droom om als jongen uit Leeuwarden in het eerste van Cambuur te spelen.”