Een pretecho op de Negenmaandenbeurs
NOS Nieuws

Nieuw onderzoek naar dosering van medicatie bij zwangere vrouwen

Er wordt te weinig onderzoek gedaan naar medicijngebruik bij zwangere vrouwen, stellen kinderartsen en onderzoekers. Om die reden hebben onderzoekers van het Radboudumc, het kennisplatform Lareb en het Maastricht UMC+ een platform opgericht, om de juiste dosering van medicijngebruik bij zwangeren op één plek te verzamelen.

"Ik denk dat veel mensen zich er niet van bewust zijn dat er een andere dosering nodig is", aldus hoogleraar Klinische farmacologie Saskia de Wildt. Dat geldt zelfs al voor een paracetamolletje.

"De lever en nieren gaan sneller werken. En daardoor worden over het algemeen geneesmiddelen sneller uit het lichaam uitgescheiden. En heb je dus in veel gevallen misschien wel meer nodig, vooral tegen het einde van de zwangerschap."

Driekwart van de vrouwen in Nederland gebruikt een vorm van medicatie, blijkt uit onderzoek van medisch tijdschrift BJM Open. Dat kan gaan om voorgeschreven zware middelen voor depressie, kanker of astma, maar ook middelen uit de winkel zoals paracetamol.

De onderzoekers van de ziekenhuizen en het kennisplatform doen daarom de komende jaren zelf onderzoek naar de juiste dosering van veelgebruikte medicijnen. "We kijken eerst naar vrouwen die hun placenta na de bevalling hebben afgestaan, om te kijken hoe geneesmiddelen bij het ongeboren kind terechtkomen", vertelt De Wildt. Ook worden er computermodellen gebruikt die de juiste dosering kunnen uitrekenen.

Het eerste resultaat van het antidepressivum Sertraline staat vanaf vandaag online op het platform Moeders van Morgen Lareb. De komende jaren wordt ook antibiotica en een middel voor hartritmeproblemen bij baby's verder onderzocht. Naast zwangere vrouwen zelf, is het platform ook bedoeld voor hulpverleners zoals artsen en verloskundigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl