Officier van de Russische veiligheidsdienst brengt verdachte weg.
Foto: AP

Vier verdachten van aanslag concertzaal Moskou in voorlopige hechtenis geplaatst: "Vertoonden duidelijk sporen van marteling"

De 4 mannen die verdacht worden van de aanslag in Moskou afgelopen vrijdag, zijn in voorlopige hechtenis geplaatst. Ze worden in verdenking gesteld van terrorisme. "Een van de mannen werd in een rolstoel naar binnen gebracht. Ze vertoonden duidelijk sporen van marteling", aldus correspondent Geert Groot Koerkamp. Bij de aanslag kwamen 137 mensen om het leven. 

De Russische autoriteiten pakten na de aanslag 11 mensen op, onder wie de 4 vermoedelijke daders. Op beelden die de rechtbank verspreidde, is te zien dat de 4 geboeid in een glazen kooi moesten plaatsnemen. Ze hadden allemaal zichtbare verwondingen: van een blauw oog over een verband aan het oor tot bloed in het gezicht.

"Ze vertonen duidelijk sporen van marteling", aldus correspondent Geert Groot Koerkamp. "Op beelden was eerder al te zien hoe bij een van hen een stukje van het oor werd afgesneden en hij werd gedwongen om dat op te eten. Een andere man werd gemarteld met elektroshocks."

Een derde man werd in een rolstoel naar binnen gebracht. "Hij heeft de hele zitting niet gereageerd op wat er rondom hem gebeurde. Hij hield zijn ogen gesloten en had permanent medische hulp nodig."

Bekijk: de 4 verdachten vertonen duidelijk sporen van geweld

Videospeler inladen...

Dag van nationale rouw

Rusland blijft intussen met een beschuldigende vinger richting Oekraïne wijzen, hoort Groot Koerkamp. "De mannen werden aangehouden 350 kilometer ten zuidwesten van Moskou, in de provincie die grenst aan Wit-Rusland en Oekraïne. Volgens Poetin probeerden ze naar Oekraïne te vluchten, dat de grens voor hen had willen openhouden."

Het is een versie die voor hem goed uitkomt. "Hij laat geen gelegenheid onbenut om te bewijzen dat Oekraïne een terroristische staat is en langs alle wegen Rusland probeert te schaden. De werkelijkheid doet er dan niet zo erg veel toe."

Gisteren vond in het land een dag van nationale rouw plaats. "Duizenden mensen zakten naar de Crocus City Hall af om bloemen neer te leggen. Vele Russen waren geschokt door wat er gebeurd was, maar ook verbaasd hoe zwaarbewapende mannen zomaar een concertzaal konden binnendringen, een bloedbad aanrichten en weg konden komen."

Doodstraf opnieuw invoeren

De 4 mannen zijn nu in verdenking gesteld van terrorisme. Hun voorlopige hechtenis loopt al zeker tot 22 mei en kan nog verlengd worden in afwachting van hun proces. "Hoe lang nodig zal zijn om het onderzoek af te ronden, is af te wachten", vertelt Groot Koerkamp.

Volgens de rechter hebben 2 verdachten schuldig gepleit. 1 persoon, afkomstig uit Tadzjikistan, zou volledige bekentenissen afgelegd hebben. Het Russische persagentschap Ria Novosti schrijft dat 1 van de verdachten bij een kapper in Ivanovo werkte, een stad ten noordoosten van Moskou. Een andere heeft een kind van 8 maanden en werkte in een parketfabriek in Podolsk.

Volgens Groot Koerkamp kunnen ze levenslang krijgen. "Er gaan in het Russisch parlement stemmen op om opnieuw de doodstraf in te voeren. Juridisch is dat echter heel lastig om te realiseren, en al treedt die terug in werking, dan kan dat voor dit incident niet met terugwerkende kracht."

Beluister hier het volledige gesprek met correspondent Geert Groot Koerkamp in De Ochtend op Radio 1:

Meest gelezen