Let op! Eerste ochtendspits met verwachte ringweg-chaos rond Groningen

Julianaplein Groningen
Zo moet het nieuwe Julianaplein eruit komen te zien © Groningen Bereikbaar
Mensen die deze ochtend naar de stad Groningen moeten, kunnen op een zware ochtendspits rekenen. Reizigers moeten rekening houden met 30 tot 45 minuten extra reistijd, meldt RTV Noord.
Vandaag begint de eerste maandagochtendspits nu de werkzaamheden rondom het Julianaplein van start zijn.
De werkzaamheden, die onderdeel zijn van Operatie Ring Zuid, begonnen vrijdagavond. Van maandag 25 maart 06.00 uur tot vrijdag 26 april 22.00 uur gaat het werk verder, om uiteindelijk alle toegangswegen aan te sluiten op het vernieuwde Julianaplein. Dat moet in september klaar zijn.

'Neem ruim de tijd om vertraging op te kunnen vangen'

Volgens René Schripsema, directeur van Groningen Bereikbaar, moeten mensen rekening houden met minimaal 30 tot 45 minuten extra reistijd. "Neem ruim de tijd om vertraging op te kunnen vangen", waarschuwt hij.
Vorige week zette RTV Drenthe al op een rij waar Drentse reizigers op kunnen rekenen. Om verkeersinfarcten te voorkomen, moeten er dagelijks 80.000 minder auto's rijden in en rond Groningen.
Lees hieronder welke rijrichtingen vanaf vandaag zijn afgesloten.
Iets langer dan een maand is de zuidelijke ringweg tussen het Vrijheidsplein en Julianaplein afgesloten. De volgende rijrichtingen op het Julianaplein zijn dicht:
  • Assen - Drachten en Drachten - Assen. Verkeer wordt omgeleid via N381 (Oosterwolde) of N372 (Peize).
  • Drachten - Hoogezand en Hoogezand - Drachten. Verkeer wordt omgeleid via de overige ringwegen (West, Noord en Oost).
Je kunt wel doorrijden vanuit Assen richting Hoogezand en andersom.
In onderstaand overzicht zie je welke routes je wel en niet kunt rijden via het Julianaplein van 25 maart tot en met 26 april. Is de route groen, dan kun je er wel langs. Is de route rood, dan moet je omrijden. Lees verder onder de afbeelding.
In deze periode kan je niet via het Julianaplein richting Assen
In deze periode kan je niet via het Julianaplein richting Assen © RTV Noord

Extra openbaar vervoer

Arriva, NS en Qbuzz zetten extra bussen en treinen in om te zorgen dat meer mensen met het openbaar vervoer kunnen reizen de komende periode. Reizigers kunnen vervolgens op het station in Groningen een OV-fiets lenen om op hun eindbestemming tot komen. De treinen en bussen in onderstaand overzicht worden toegevoegd aan de huidige dienstregeling:
  • Tussen Assen en Groningen rijdt in de ochtend- en avondspits op maandag tot en met donderdag een extra trein. Op die manier kunnen reizigers zes keer per uur tussen Assen en Groningen reizen.
  • De sneltrein tussen Leeuwarden en Groningen krijgt een extra stop in Zuidhorn in de ochtend- en middagspits op doordeweekse dagen. Met deze extra stop kunnen automobilisten de auto in op de P+R in Zuidhorn parkeren en met de trein naar Groningen reizen.
  • Qbuzz zet in de ochtend- en avondspits extra bussen in vanaf de vijf P+R-terreinen rondom de stad Groningen.
Veel bussen in Drenthe en Groningen hebben meer tijd nodig om naar de eindhalte te rijden. Bussen vertrekken dan ook op andere tijden. Bovendien rijden tijdens de ochtend- en avondspits extra bussen van vijf P+R-terreinen in Groningen. Sommige buslijnen rijden trouwens minder vaak, zoals lijn 300 tussen Emmen en Groningen, maar ook de lijnen 3 en 4 tussen Leek/Roden en Groningen.
Groningen Bereikbaar adviseert om de reisplanners van de vervoersmaatschappijen goed in de gaten te houden wanneer je met het openbaar vervoer reist.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.