Hans Nijland werpt zich op als tegenkandidaat Frank Paauw voor bondsvoorzitterschap KNVB

Hans Nijland
Hans Nijland © RTV Noord
Hans Nijland is van plan om zich kandidaat stellen voor het KNVB-bondsvoorzitterschap als de KNVB er niet uitkomt met Frank Paauw. Nijland was naar eigen zeggen niet van plan om te solliciteren, maar is voorgedragen door het Supporterscollectief Nederland. 'En daar ben ik ontzettend trots op', zegt hij.
De oud-directeur van FC Groningen, momenteel voorzitter van amateurclub HSC in Sappemeer, werd afgelopen week gebeld door de voorzitter van het Supporterscollectief Nederland, met de vraag of hij ervoor openstaat om tegenkandidaat voor Paauw te zijn. De Amsterdamse hoofdcommissaris van politie is op zijn beurt door het bondsbestuur van de KNVB voorgedragen om Just Spee op te volgen.
Het beoogde KNVB-bondsvoorzitterschap van Paauw is bij veel supportersgroepen in zowel de Eredivisie als Keuken Kampioen Divisie in het verkeerde keelgat geschoten als gevolg van gevoelige uitspraken uit het verleden. Zo zou Paauw zich voorstander hebben getoond van een verbod op uitsupporters in het betaald voetbal in Nederland. Dat de KNVB Paauw op het oog heeft voor de functie leidde dan ook tot protesten in voetbalstadions, waaronder de Euroborg.
Lees verder onder de Facebookpost

'Pas dan kom ik in beeld'

In Nijland ziet het Supporterscollectief Nederland wél een geschikte kandidaat om Spee op te volgen. 'Hij heeft veel ervaring en een uitgebreid netwerk, geeft bovendien gemiddeld driemaal per week lezingen bij amateurclubs in het hele land en maakt deel uit van het buddyprogramma van de KNVB om nieuwe clubdirecteuren wegwijs te maken. Nota bene is hij ook als lid van verdienste door de KNVB benoemd bij zijn afscheid', aldus het supporterscollectief.
Nijland zelf verkeerde overigens al volledig in de veronderstelling dat Paauw al bondsvoorzitter van de KNVB zou worden, zo zegt hij. 'En dat was wat mij betreft ook prima geweest, hoor. Maar ik begreep dat er wat ruis op de lijn was en nu ben ik gevraagd om me kandidaat te stellen. Ik heb inmiddels al een redelijk idee van wat erbij komt kijken. Dus mochten de KNVB en Paauw er niet uitkomen, pas dan kom ik in beeld.'