RELIGIE

Brahman zegt te leven zonder slaap en voeding, 'onmogelijk' stellen wetenschappers

Brahman Menor zegt te kunnen leven door nauwelijks te eten, drinken en slapen
Brahman Menor zegt te kunnen leven door nauwelijks te eten, drinken en slapen © Privéfoto
Sinds 2018 leeft Vlaardinger Brahman Menor (57) van 'prana'. Een levenswijze waarvan de aanhangers stellen dat ze hun energie niet uit voeding of slaap hoeven te halen, maar uit 'levensenergie'. Brahman slaapt naar eigen zeggen twee uur per week en eet in een jaar net zoveel als een gemiddeld persoon in drie dagen zou eten. Volgens de wetenschap is dit onmogelijk.
"Ik ben geboren bij heel normale, aardse ouders. Beiden kwamen uit een ondernemersgezin", vertelt Brahman (geboortenaam Wim). "Ik ben katholiek opgevoed. Maar had daar nooit echt affiniteit mee. Uiteindelijk denk je allemaal wel dat er meer is tussen hemel en aarde, als een soort concept. Maar zolang je niks ervaren hebt of niks gaat onderzoeken, blijft het ook bij zo'n concept. En zo ervaar ik het geloof eigenlijk ook."
Brahman Menor heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen door zijn levensstijl. Zo was hij te zien in het NPO-programma Outsiders van Tim den Besten en was hij te gast bij Eva Jinek. Op Instagram heeft hij meer dan 4 duizend volgers. Rijnmond sprak met hem om meer te weten te komen over zijn leven en zijn beweegredenen om voor zo'n extreem dieet te kiezen. Al tientallen jaren zijn er mensen die stellen dat ze kunnen overleven zonder te eten, drinken en slapen. Er is meermaals wetenschappelijk onderzoek gedaan, maar er is op geen enkele manier bewezen dat pranic living een gezonde levensstijl is. Dit artikel is dan ook geenszins bedoeld om lezers aan te sporen dezelfde levensstijl te gaan volgen.
Tot zijn 35e is Brahman vooral bezig met 'materiële zaken', zoals hij het zelf noemt. Hij is ondernemer, heeft kledingwinkels en supplementen in de export, geniet van het geld dat hij verdient en doet aan bodybuilden. Dat laatste voelt voor hem als een uitlaatklep: "Ik was ego gedreven. Het bodybuilden is natuurlijk extreem. Het is om te laten zien hoe imposant het lichaam kan zijn. Ik had een groot huis en grote auto's. Dat geeft je persoonlijkheid of je ego best een goed gevoel, dat je succesvol bent. Het geeft ook een stukje comfort, wat in die tijd ook wel bij me paste."
Brahman in de tijd dat hij aan bodybuilden deed
Brahman in de tijd dat hij aan bodybuilden deed © Privéfoto
Rond zijn 35e verandert er iets in hem, vertelt de Vlaardinger. Dit komt door een voor hem heel indrukwekkende spirituele ervaring wanneer hij naar een dansvideo kijkt van een kennis van hem.
"Het moment dat zij op play drukte, ging bij mij gewoon het licht uit. Ik voelde een hele rare ervaring. Ik voelde dat het lichaam een soort van uit elkaar ging in atomen, alsof het helemaal oploste. Ik was gewoon alleen maar in een donkere space. Het was echt een heel aparte ervaring. Ergens voelde ik weer dat mijn lichaam na een paar minuten weer in elkaar gezet werd. Ik kwam terug en het enige wat ik daar kon doen, was huilen."

Wat is er veranderd in jou door die ervaring?

"In het moment is het heel heftig, als je niet weet wat er gebeurt. Als je van heel rationeel ineens compleet de emotie en het gevoel in gaat, en ook dingen gaat zien die een beetje naar de spirituele kant gaan zoals engelen en bewegingen in energie, dan is dat heel raar."
"Sinds dat moment leef ik in twee werelden. Aan de ene kant de aardse wereld en aan de andere kant toch een heel spirituele. En ik laat het meestal in het moment een beetje stromen op basis van wie voor me zit. Met wie heb ik contact en wat willen mensen ontvangen?"
"Hier staat nu een beschermengel en er zijn meer lichtwezens die aanwezig zijn. Maar goed, dat houd ik tegenwoordig meer voor mezelf."
Brahman
Brahman © Privéfoto

Was dat ook het moment dat je je bezig ging houden met Prana?

"Dat kwam eigenlijk veel later. Ik stopte met zelfstandig ondernemen. Ik merkte ook in het lichaam dat ik een soort mist in mijn hoofd had, een soort onrust. Ik had ook allerlei pijntjes na het bodybuilden. Ik wist dat ik me beter wilde voelen, maar hoe ging ik dat doen? Ik ben van eigenlijk alles eten, naar vegetarisch eten gegaan, toen veganistisch, fruitarian, dus alleen maar fruit eten, en liquidarian, alleen maar sappen."
"Ik merkte dat hoe minder ik at, hoe beter ik me voelde. Dus hoe meer energie ik had, hoe helderder in mijn hoofd ik was, hoe meer rust ik had in mijn lichaam. Maar ik bleef ook de hele tijd afvallen. Dus ik kon dat een jaar volhouden en als ik ongeveer tien, vijftien kilo afgevallen was, dan merkte ik: wow, nu moet ik weer aankomen. Toen ben ik weer normaal gaan eten. Dan kwam ik weer aan en dan ging ik naar het volgende dieet. Dat heb ik van mijn 37ste tot aan mijn 49ste gedaan."

Hoe voelde jij je dan als je at zoals iedereen?

"Onrustig. Te veel slapen. Moe overdag. Die bloedsuikerspiegel die op en neer ging. Mist in mijn hoofd. Zweethanden, zweetvoeten."

En dat ging weg als je minder ging eten?

"Absoluut. Iedereen die wel eens gevast heeft of sapkuren gedaan heeft, merkt dat het lichaam heel anders aan voelt. Al die symptomen en die mist in je hoofd verdwijnen dan. Je energie gaat omhoog, je slaapt minder. Je bent helderder in je hoofd. Meer rust in je lichaam."
"Laat ik beginnen te zeggen dat je uit voedsel, (dus eten en drinken) of uit het lichaam opgeslagen energiereserves (dus vet en spieren) de bouwstoffen en energie haalt voor je dagelijkse behoefte en functioneren", legt dr. E.M. Spithoven uit. Hij is internist-nefroloog bij het Amphia ziekenhuis in Breda. "Minder eten kan prima, maar op de lange termijn hebt je wel voldoende bouwstoffen en energiebronnen nodig voor je dagelijks functioneren, want alles wat het lichaam doet, kost energie. Je kunt op heel weinig voedsel overleven, maar je teert dan in op je lichaamsreserve en dan val je af."

Sinds wanneer eet je helemaal niet meer?

"Ik sprak iemand en die zei: 'Jij bent toch zo met voeding en gezondheid bezig? Ik heb nu een dame in huis, die heeft al 16 jaar niet gegeten en niet gedronken' En toen voelde ik eigenlijk heel diep van binnen: dit is gewoon mijn antwoord. Ik weet gewoon dat dit kan. Dat voelde ik in elke cel."
"Begin 2018 heb ik de transformatie gedaan. Ik heb nog twee weken sappen gedronken, daarna ben ik voor vijf maanden gestopt met eten en drinken. Ik ben nog twaalf kilo afgevallen, toen bleef mijn gewicht stabiel. Maar het mooie was dat alle pijntjes verdwenen, de energie omhoogging en het slapen minder werd."
"Sindsdien eet ik heel af en toe iets, als ik bijvoorbeeld met kerst bij mijn ouders op bezoek ben. De dagen erna voel ik me dan futloos en moe."
"De energiebehoefte van de mens bestaat uit twee delen. Ten eerste de basale energiebehoefte voor het dagelijks functioneren. De hersenen gebruiken ongeveer 20 tot 25 procent van de basale energiebehoefte van het lichaam. Het kost ook energie ons lichaam op 37 graden Celsius te houden. Daarnaast is er de extra energiebehoefte om te bewegen en dingen te doen. Er is een verschil in energiebehoefte tussen iemand die de hele dag achter de computer zit en iemand die de marathon rent."

Hoe was het voor de mensen om je heen dat je stopte met eten?

"Het merendeel van mijn vrienden was toen al een bewust mens. Dus die hadden zoiets van: o, mooi, en als jij zo wilt leven dan zien we wel wat voor impact dat heeft. Er was ook heel veel interesse vanuit vrienden en kennissen. Aan de andere kant ben ik ook wel vrienden kwijtgeraakt die heel erg getriggerd werden door het feit dat ik er wel bij kon zijn maar niet meer wilde mee-eten. Ik had echt zoiets van: ja oké, nu ben ik opeens niet meer sociaal? Als ik geen koffie meer meedrink, ben ik ineens minder gezellig? Dat zijn zulke rare concepten waar je dan tegenaan gaat lopen bij mensen."
"Helemaal geen voeding innemen is niet mogelijk op de lange termijn", benadrukt Spithoven. "Dan krijg je onvoldoende benodigde bouwstoffen en energiebronnen binnen en is er onvoldoende lichaamsreserve en vermager je dus. Ons voedsel bestaat uit eiwitten, koolhydraten en vetten. Deze energiebronnen worden verbruikt samen met zuurstof. Er komen dan energie en afvalstoffen, waaronder CO2, vrij."

Is het niet ook een soort frustratie bij hen? Ik kan me namelijk voorstellen dat mensen denken: dit is onmogelijk.

"Dat klopt helemaal. Aan de andere kant worden mensen ook echt getriggerd. Je wordt heel gauw getriggerd in de box van kennis: dit kan niet, je moet eten en drinken. En ik zeg gewoon: dat doe ik gewoon niet, en ik voel me supergoed."
"Het is hetzelfde als dat iemand tegen je zegt: ik kan 100 kilometer per uur lopen. En dan roep je tegen hem: maar dat kan niet. Tot hij gewoon werkelijk 100 km per uur loopt. Dan denk je: O, shit dit is misschien toch echt wel mogelijk. Dan kom je buiten een box van begrijpen."

Je hebt dus nooit honger?

"Als je stopt met eten, heb je na drie dagen geen honger meer. Want honger is een krimpende maag. Het is een heel simpele uitleg."
"Waarom heb je geen droge mond? Je hebt nooit een droge mond. Zelfs niet als je drie dagen niet drinkt, als jij nu zou stoppen en je zou drie dagen niet drinken, dan voelt je mond wel droog aan. Maar dat is een programmering van het lichaam. Als je aan je tong zou voelen, is die gewoon nat."
"Pas als je dat zegt, zegt men: o, ja, je hebt gelijk. En ik hoef geen gelijk te hebben, want ik zit hier niet om je te overtuigen. Maar er zijn zulke simpele antwoorden, die iedereen kan begrijpen."

En als je geen vocht binnenkrijgt, hoe blijft je bloed dan stromen?

"Nou, weet je, ik kan niet alles verklaren. Wat ik zou kunnen beredeneren is dat er minimaal vijftig tot zeventig procent luchtvochtigheid in de lucht zit."
"En datgene wat je uitademt, kun je op die manier ook weer tot je nemen. Dus ik denk er niet over na, maar ik weet wel dat dat uiteindelijk altijd werkt."

En waarom hebben we dan een heel orgaansysteem om voeding te verteren?

"Ja, dat is heel simpel. De evolutie heeft eeuwen nodig. De pinguïn heeft nog steeds vleugels en zwemt. Dat is al miljoenen jaren zo."
"Als wij miljoenen jaren niet zouden eten en drinken, dan verandert onze fysieke samenstelling. Dan heb je ook minder tanden of geen tanden misschien, en de ingewanden zullen kleiner worden of verdwijnen."
“Je kunt alleen via je spijsverteringssysteem vocht opnemen in je lichaam of via een infuus in het ziekenhuis. Het is onmogelijk om via je longen vocht op te nemen. Bij de vertering van voedsel en bij de basale stofwisselingen komen er afvalstoffen vrij. De longen zorgen ervoor dat je CO2 uitademt. Andere afvalstoffen kunnen alleen via je urine of ontlasting uit je lichaam worden verwijderd. Je nieren moeten je afvalstoffen zuiveren uit je bloed. Maar die afvalstoffen moeten ergens worden opgelost. Die afvalstoffen zitten opgelost in water, samen noemen we dat urine. Als je blijft plassen, maar niet drinkt, dan droog je uit en stoppen de nieren met werken. De afvalstoffen gaan dan in je lichaam stapelen met de dood tot gevolg.”

Zijn er andere zoogdieren die niet eten?

"Nee, er zijn wel zoogdieren of reptielen die wel heel lang zonder kunnen. Een slang kan heel lang niks doen. Die verlagen hun metabolisme, zoals een beer in winterslaap gaat. Dat is wat je met Pranic Living ook doet. Je verlaagt je metabolisme, je stofwisseling."

Komen er weleens wetenschappers bij je die zeggen: dit slaat nergens op?

"Dagelijks."

Hoe ga je daarmee om?

"Degenen die er zo kritisch naar kijken kan ik alleen maar uitnodigen: Kom er een keer langs. En ervaar het zelf maar. En er zijn er al heel veel geweest. Van huisartsen tot chirurgen."

Ga je weleens naar de dokter?

"Ik heb toevallig een half jaar geleden mijn bloedbeeld laten prikken. De meeste vitamines en mineralen die een normaal mens zou moeten hebben zijn supergoed."

Is Pranic Living voor iedereen weggelegd?

"Dit kan echt iedereen."

Er zijn ook weleens mensen overleden doordat ze dit probeerden.

"Ja. Nou, het is heel simpel. Als jij nu stopt met eten en drinken, ga je na twee weken dood. Ik wil dat ook wel echt benadrukken aan de mensen die dit lezen: probeer deze manier van leven ook nooit zelf. Je gaat letterlijk dood."

Hoe werkt het dan wel, volgens jou?

"Het gaat om transformatie. Wat wij doen (Brahman geeft retreats en cursussen in pranic living, red.), de techniek die ik mocht ontvangen, is het leegmaken van je cellen ten opzichte van al die kennis uit het verleden. Dus het houdt niet in dat je niet meer weet dat één en één twee is, of dat als je te weinig water drinkt, je dood kan vallen na twaalf dagen. Want dat wordt uit je water gehaald. Daarom stopt het afvallen bij de mensen die bij me zijn geweest, bij iedereen."
"Het enige wat ik doorgeef, is datgene wat je zelf kunt doen. Ik kan niets voor je betekenen. Het enige wat ik doe, is dat ik faciliteer. Ik bied de gelegenheid om naar me toe te komen. Ik wil niet mensen afhankelijk maken van mij."
"Ik twijfel nergens aan. Ik heb de overtuiging dat dit gewoon werkt. Dat het helend voor je is en dat iedereen dit kan. En zolang die overtuiging 100 procent is, draag je dat uit en geef je dat door aan de mensen die naar je toe komen. Die overtuiging, die geef ik hun."
De pranic retreat die Brahman organiseert
De pranic retreat die Brahman organiseert © Privéfoto

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl