Overheid promoot dubieuze video over Israëlisch-Palestijns conflict

Professor Maurits Berger geeft eenzijdige informatie


Professor Maurits Berger van de Universiteit Leiden heeft een video gemaakt over de geschiedenis van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Die video blijkt opmerkelijk genoeg aanbevolen te worden door de rijksoverheid als handreiking voor gemeenten hoe om te gaan met polarisatie. Waarschijnlijk was de video bedoeld als neutrale informatie, maar de werkelijkheid is anders. Een column van Maaike van Charante.

Hoe vertel je een neutraal verhaal? Ten eerste door alle relevante feiten te vermelden zonder te sturen op een gewenste uitkomst door onwelgevallige feiten weg te laten, en ten tweede door niet te liegen en door geen zaken te suggereren die niet waar zijn. Dan nog is het moeilijk om neutraal te blijven, maar het is tenminste een begin. Dat begin kon Maurits Berger (hoogleraar Islam en het Westen aan de Universiteit Leiden) niet maken.

 

Eenzijdige video

De video is schokkend eenzijdig. Wie een vollediger overzicht wil van de talloze voorbeelden waaruit dit blijkt, raad ik aan mijn Twittercolumn hierover te lezen en daarnaast de video te kijken. De combinatie van de video van Berger en mijn opmerkingen levert al een completer verhaal op, maar zelfs dan nog ontbreken relevante feiten die steevast in het voordeel van Israël zijn.

 

Geweld tegen Israëlische burgers

Sommige van die feiten noemde ik al in mijn Twittercolumn. In de eerste plaats besteedt Berger nauwelijks aandacht aan een eeuw van Arabisch en Palestijns geweld dat specifiek gericht was tegen Joodse en later Israëlische burgers. Wie afgaat op zijn verhaal, zou denken dat dit geweld eerst gericht was tegen de Britse bezetters en later tegen het Israëlische leger: alleen militaire doelen dus.

Er is in de hele video welgeteld één moment (op 8.00) dat Berger noemt dat er soms (!) sprake was van terrorisme tegen burgerdoelen. Twee keer noemt hij aanslagen van Hamas, zonder te specificeren wanneer het om aanslagen op burgers ging. De tienduizenden raketten die terreurbewegingen Hamas en Hezbollah in de afgelopen decennia op Israëlische burgerdoelen hebben afgevuurd noemt hij nergens.

 

Van wie komt de agressie

Voortdurend zet Berger Israël neer als de sterkere partij en de agressor. Hiertoe negeert hij dat Israël de hele islamitische wereld tegenover zich vond, nog voordat de Israëlische staat zichzelf goed had kunnen organiseren. Ook noemt hij niet dat de islamitische landen oorlog voerden tegen Israël met het voornemen ‘alle Joden de zee in te drijven’, wat natuurlijk neerkomt op genocide.

Hij negeert alles wat gevaarlijk was voor de Joden, behalve het Europese antisemitisme waardoor Joden naar Israël vluchtten. Door alleen Europese Joden te noemen, laat hij ruimte voor de antikoloniale mythe van Israël als Europese staat. En hij vermeldt niet dat de meerderheid van de Israëlische Joden afstamt van bijna een miljoen vluchtelingen uit de islamitische wereld, een vluchtelingenstroom die hij nergens noemt.

 

Palestijnse staat

Maurits Berger vertelt niet dat Israël de Gazastrook volledig ontruimde – en daarmee de Palestijnen voor het eerst in hun geschiedenis een eigen staat gaf – en dat dit gebied vervolgens werd omgebouwd tot een terreurnest van waaruit Israël voortdurend met raketten bestookt werd. Ook vertelt hij nergens dat de buurlanden nooit gebied aan de Palestijnen gaven, terwijl zij zowel de Gazastrook als de Westbank van 1948 tot 1967 in bezit hadden.

 

Rol islam

Dan zijn er nog relevante feiten die ik in mijn Twittercolumn niet eens noemde. Berger noemt het conflict expliciet een conflict over grondgebied, waarbij de religieuze dimensie niet ter zake doet. Hij noemt dus ook niet de telkens terugkerende Palestijnse leugens over ‘ontheiliging van de Al-Aqsamoskee’ waarmee islamitische menigten worden opgezweept tot hysterie tegen Israël.

Ook noemt hij niet de islamitische doctrine – onder andere vastgelegd in artikel 15 van het Handvest van Hamas – waarin wordt gesteld dat gebied dat ooit onder islamitisch bestuur was, nooit meer onder niet-islamitisch bestuur mag komen. Hier de vertaling van de eerste zinnen van artikel 15 uit het Handvest:

“Op de dag dat vijanden zich een deel van islamitisch land toe-eigenen, wordt Jihad de individuele plicht van iedere moslim. In het licht van de bezetting van Palestina door de Joden is het verplicht dat de vlag van de Jihad wordt gehesen.”

Als Berger dan stelt (11.25) dat ‘het Palestijns-Israëlisch conflict niet gaat om een religieus gelijk, maar om de aanspraak op grondgebied’ ontkent hij de realiteit.

 

Publicatie van de overheid

Omdat ik de video kreeg toegestuurd in een gesprek op Twitter, schreef ik daar mijn column waarin ik methodisch de video volgde en noteerde wat er allemaal mis ging. Op die column kwamen veel reacties, maar de meest schokkende reactie vond ik wel die van Tweede Kamerlid Mona Keijzer, die mij wees op een publicatie van de overheid waarin deze video werd aanbevolen.

Juist in dit conflict, dat zoveel impact heeft op de Nederlandse samenleving, is neutrale informatie belangrijk. Na 7 oktober 2023 stroomden de straten vol met demonstranten; het aantal antisemitische incidenten is sindsdien geëxplodeerd; er was meerdere keren ophef over desinformatie in de media, en de verstoring van de opening van het Holocaustmuseum was voor velen een triest dieptepunt.

Zowel de Nederlandse media – inclusief de officieel neutrale NOS – als de Nederlandse overheid lichten het publiek eenzijdig voor over dit conflict, en dat terwijl er genoeg deskundigen te vinden zijn die graag bereid zijn de andere kant te belichten. Dat diezelfde media en overheid de laatste maanden zo bezorgd zijn over de toenemende Jodenhaat in Nederland, is dan ook nogal wrang.

Mona Keijzer tweette dat er binnenkort een commissiedebat integratie is waar over deze zaken gesproken zal worden. Haar tweet geeft hoop dat dan ook de vraag op de agenda zal staan waarom de overheid deze volstrekt eenzijdige video van professor Berger als enige bron opvoert.

 

Deskundigheid

En met dit alles wil ik de deskundigheid van Maurits Berger niet in twijfel trekken: hij weet ongetwijfeld heel veel van de islam en van de geschiedenis van dit conflict. Maar dat hij deskundig is, maakt dit in feite alleen maar erger. Hij is niet – zoals veel Palestina-activisten – eenzijdig uit onwetendheid.

 

Reactie van Berger

Voor dit artikel heb ik contact gezocht met professor Berger. Ik vroeg hem wat hij van mijn bespreking van zijn video vond, en of hij erkende dat hij veel relevante feiten had weggelaten en daardoor zijn verhaal eenzijdig gekleurd had. Hij had geen aanmerkingen op de feiten die ik had aangevoerd, maar vond dat hij ‘een raamwerk’ gegeven had waar mensen zelf verdere informatie bij konden zoeken.

Daarmee gaat hij wel heel makkelijk uit van de zelfredzaamheid van nieuwsconsumenten. Hoeveel mensen gaan na een ogenschijnlijk samenhangend verhaal van een professor zelf op onderzoek uit? De meesten zullen in vertrouwen aannemen dat dit verhaal wel een compleet beeld zal geven.

Verder vond hij dat hij geen onwaarheden had vermeld. Citaat uit zijn mail: “Ik meen dat ik de basiskwesties heb aangekaart en daarbij geen onwaarheden heb vermeld. En ja, bij allerlei kwesties kan worden gereageerd met ‘ja, maar zij…’ Ik vind dat persoonlijk ook het meest problematische van het conflict: beide kanten reageren steeds met ‘ja, maar zij…’”

In feite wijst Berger hiermee het debat af. Hij doet alsof de strijd om de waarheid te vinden verwerpelijk is, en onderwerping aan een eenzijdig verhaal een vredige oplossing. Wat in feite een heel islamitische gedachte is: als iedereen zich nu maar onderwerpt, is er vrede in de wereld.

 

Sultan van Oman

Mijn vraag naar de financiering van zijn leerstoel leek wat irritatie op te roepen. Citaat uit zijn mail: “Voor de goede orde: ik word niet door Oman betaald. Oman heeft ooit een geldsom gegeven aan Leiden, en daarvoor is een leerstoel naar de sultan vernoemd. Ik ben toevallig degene die de leerstoel bekleed. Mijn werkgever en mijn salarisbetaler is Universiteit Leiden.”

Overigens blijkt zijn salaris wel degelijk van Oman te komen, al loopt het natuurlijk via de universiteit. Citaat van zijn eigen webpagina: “In 2008, the Sultan of Oman gave a one-time donation to Leiden University to establish a chair for ‘Oriental Studies.’ From this trust fund, Leiden University pays the salary of the chair holder, who is a full employee of the university.”

Navraag bij de universiteit bracht aan het licht dat de sultan destijds vier miljoen euro heeft gedoneerd. Volgens de universiteit en volgens Berger zelf is er verder geen sprake van invloed door Oman op de invulling van deze leerstoel. Maurits Berger heeft blijkbaar geheel op eigen initiatief een video geregisseerd die Israël onterecht in een kwaad daglicht stelt.

 

Desinformatie heeft gevolgen

Onze overheid waarschuwt al jaren voor desinformatie, en geeft daar deze definitie van: “Desinformatie is onware, inaccurate of misleidende informatie die met opzet wordt gemaakt en verspreid om geld te verdienen of om een persoon, sociale groep, organisatie of land te schaden.”

Persoonlijk ben ik er benieuwd naar of onze overheid deze video van Maurits Berger onwaar, inaccuraat en misleidend vindt. Verder vraag ik me af of deze informatie met opzet is gemaakt om een land – in dit geval Israël – te schaden. Een deskundige als Berger moet weten hoe eenzijdig zijn verhaal is, en hoeveel schade het Israël kan doen als Nederlanders nog massaler dit narratief gaan geloven.

Overigens heeft professor Berger natuurlijk het volste recht om zijn partijdige mening te verkondigen, zelfs al doet hij dat op belangrijke podia en met dubieuze financiering. Maar het is verontrustend dat in Nederland vooral experts aan het woord komen die negatief zijn over Israël, en zelden of nooit experts die dit goed onderbouwd kunnen weerleggen of aanvullen.

En het is nog veel verontrustender dat onze overheid deze eenzijdige informatie aanbeveelt in officiële publicaties.

De anti-Israëlbias en Jodenhaat in Nederland komen niet uit de lucht vallen.

 

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Over de auteur

Maaike van Charante
Houdt van feiten, haat hypocrisie.
Schreef het boek: Het verdriet van de Schilderswijk

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
59 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Anna
Anna
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

De islam infiltreert dus via het salaris van een universiteits medewerker, onze visie op het midden oosten.
Wat een walgelijke constructie, en een nog walgelijker individu die zich hiervoor leent.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anna

Dat doen ze al 30 jaar.
Dat noemen ze lange termijnplanning.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Overigens belanden de thuislanden in een steeds grotere chaos.
Behalve dan die landen waar de olie uit de grond komt. Die houden zich op afstand.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

De leugens worden steeds slimmer verstopt.

IvdWerf.
IvdWerf.
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Gelukkig zijn er publicisten zoals mevrouw van Charante die zich in dit soort rotte appelen vastbijten en goed gedocumenteerd blootleggen hoe diep de rot zit.
Zulke boodschappers zijn zeer moedig in een land waarin de gezagscrisis zich steeds openlijker manifesteert. Ik dank mensen zoals Maaike die het beest bij de naam durven te noemen

J. C. Th. Köhler
J. C. Th. Köhler
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Na 7:30 minuten heb ik de video uitgezet. Ik kon het niet verder aanhoren/zien. Zonder verblikken of verblozen wordt de ene na de andere leugen gedebiteerd. Hoe kán iemand, die ook nog eens professor is, zo schaamteloos staan liegen. Je zal van zo’n bedrieger maar colleges krijgen.
j.c.th.kohler@ziggo.nl

Ni28
Ni28
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  J. C. Th. Köhler

Wie betaald bepaald plus dat onze politiek sterk pro islam is en deze promoot.

HKR
HKR
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

We leven in een tijd, waarin de waarheid vaak in diskrediet wordt gebracht. Waarom dat gebeurt? Omdat de waarheid confronteert en naar de mens zelf wijst. Dat wordt als onaangenaam ervaren. Om toch nog geloofwaardig te blijven grijpt men dus graag naar halve of onvolledige waarheden. Dat komt immers niet zo hard aan en oogt als lieflijk, begripvol en objectief. Maar halve waarheden zijn hele leugens. Helaas is dat de keus van velen. Dat gelooft men liever dan de werkelijkheid.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  HKR

Aan de werkelijkheid valt niet te ontkomen.

Joost Visser
Joost Visser
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Maar dat kan veel te lang duren en is er heel veel schade aangericht.

Andre
Andre
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  HKR

De waarheid van de video is dat Israël een GESLAAGDE natie-staat is, die zowel WIL als KAN zichzelf in stand houden. Dat gaat in tegen de doctrine van mensen als Berger, die vanuit cultureel marxisme de natie-staat als de grootste hindernis voor de wereldgemeenschap zien . Vanuit die tegenstelling (cultureel marxisme versus natie-staat) is het voor die mensen noodzakelijk om langs allerlei omwegen, leugens, halve waarheden, weglatingen, Israël zo ongunstig mogelijk voor te stellen, omdat op die manier indirect ook wordt bereikt dat het concept natie-staat in een ongunstig daglicht komt te staan. Waarmee tegelijkertijd ook wordt bereikt dat NL minder weerstand biedt aan de import van vreemde culturen, waaronder voornamelijk islam.

J. C. Th. Köhler
J. C. Th. Köhler
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Verknipte directeur van het CIDI, Naomi Mestrum, was zojuist bij Rick Nieman van WNL.
Zij is fel tegen Netanyahu;
wil een 2-statenoplossing (die de palestijnen overigens telkens afwijzen, omdat ze alleen een Judenrein land accepteren).
Ze noemt de Hamasterroristen “strijders”.

Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig.
j.c.th.kohler@ziggo.nl

Max Staudt
Max Staudt
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Vanochtend mocht ik in Den Burg (Texel) voorgaan, in de grote kerk De Burght (PKN). Mijn preek – ja, ik ben zo’n ouwe calvinist, voor wie de ‘uitleg en verkondiging’ het hart van de zaak is – bracht het Jeruzalem van Jeremia, dat van Jezus en ons heden nadrukkelijk bij elkaar. Voor dat heden kreeg het antisemitisme post 7 oktober de meeste nadruk. Goed, er was warme dank voor die insteek; en rustige waardering, waarschijnlijk ook van mensen voor wie het nogal een hard brok was – de mensen in de PKN zijn zelden onredelijk of volledig opgesloten in één visie. Maarrrr… Ja, werd er toch beleefd tegengeworpen, die Israëli’s maakten het er toch ook wel zelf een beetje naar…. Was het gek dat mensen na zoveel jaar bezetting… Gaza was toch een soort gevangenis… Als je zag hoe ze het nu met de grond gelijk maakten… Die Netanyahu… Kortom: het was weer NOS, NOS, Trouw, NRC, Npo1, NOS. De aanhoudende mis- en desinformatie van die kant wérkt gewoon. Niet dat ik dat niet wist (de coverage van Trump en Kavanaugh maakten mij indertijd wakker), maar toch: de macht van de brutale herhaling en de fictie van de objectieve nieuwsvoorziening door de legacy media is ook in de kerk telkens weer te voelen – bij goedbedoelende en vaak echt prima mensen. Het is een muur die je alleen geduldig, steen voor steen lijkt te kunnen afbreken. Of zijn er kortere wegen? Ik weet het niet. De frustratie bij een Maaike van Charante, Martien Pennings of Leon de Winter moet vaak nog groter zijn dan bij mij.
Nou ja, voor de liefhebber:
https://kerkdienstgemist.nl/stations/715-Protestantse-Gemeente-Den-Burg—Texel

Anna
Anna
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Max Staudt

Max Staudt : Nog iets om mettertijd wakker van te worden is de hele COVID gebeurtenis.
Het geneesmiddel Ivermectine is nu inmiddels gerehabiliteerd, en naar nu blijkt is de mRNA vaccinatie voor velen op termijn dodelijk.
Oversterfte mag van de Nederlandse overheid niet als na betaling van flinke bedragen voor de benodigde data gegevens ; onderzocht worden. Terwijl de sterfte en ernstige ziekte aantallen eerder hoger dan lager worden.
Ondertussen worden in de ons omliggende landen en Amerika de schandalen en fraude steeds meer openbaar. Zie b.v. dr John Campbell in Engeland…..

Klokkenluiders van de farmaceuten ondersteunen nu de visie van zeer gerenommeerde artsen als dr Kory Mike Yeadon en vele anderen.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Tel Aviv is in 1887 begonnen als een nederzetting ten noorden van Jaffa. Tijdens de eerste immigratiegolf van vooral Russische. Die kochten voor veel geld dor land van Arabische grootgrondbezitters. Niks geen kolonisatie of bezetting. Handel. Er bestond geen Palestijnse staat. Het gebied was veroverd door de Ottomanen, Engelsen en lang geleden de Romeinen. De stad is nu een smeltkroes van mensen en religies met vrijheid en democratie. Veel high tech en start ups. Met een gekozen burgemeester (ideetje). Een lichtpunt in het verdere duistere Midden Oosten. Na de verovering van Oost-Jeruzalem door Transjordanie in 1948 werden de 35 synagoges opgeblazen of verwoest. De Joodse bewoners verdreven of vermoord. Zo opereert de islam nu eenmaal. En veel antisemitische bestuurders in NL doen vrolijk mee. Walgelijk.

Andre
Andre
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

De video is op tal van punten eenzijdig. Een paar opvallende punten:
1) het zou om land gaan en niet om een religieus conflict. Dat is aantoonbaar onzin, omdat de joden land hadden gekocht van de Arabische grootgrondbezitters, hetgeen de video vertelt. Het citaat uit het Hamas grondvest toont aan dat er wel degelijk een religieus motief speelt.
2) De Westbank en Gaza zijn geen ‘bezette gebieden’. Na de oorlog van 1967 hebben Egypte en Jordanië die gebieden overgedragen aan Israël. Volgens de UN mag er geen land zijn zonder verantwoordelijke staat, zodat deze gebieden feitelijk Israëlisch zijn geworden. Uiteraard hebben Israëli’s het recht om zich overal in Israël.
3) de kolonisten vestigen zich dus op de Westbank op Israëlische grond en dan ook nog in gebieden waar Palestijnen niets mee doen, behalve misschien af en toe geiten laten grazen. Dit soort gebieden viel in de Ottomaanse periode onder waqf of direct onder de sultan, zijn geen privé bezit, dus de Israëlische overheid hoeft niemand om toestemming te vragen.
4) door de muur zouden de Palestijnen ‘geen kant op kunnen’. Volgens de NOS werken 80.000 Palestijnen in Israël (16 aug 2022). Berger vertelt bovendien niet dat de muur is aangelegd om bomaanslagen te voorkomen.

H.Nijhuis
H.Nijhuis
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Het is voor christemen bekend. Steeds meer valse profeten zullen leugens verkopen voor waarheid.

Marc
Marc
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Een Berger mag dan betaalt worden door een familie van slavenhandelaren, dat verklaart nog niet waarom een autochtone Nederlander (westerling) ervoor kiest antisemitische propaganda te bedrijven.

Zelfs vanuit ‘onverdachte’ kringen ontspint zich het web van verdachtmakingen jegens joden, Joden en Israel. Zo protesteerde Baudet onlangs heftig tegen de bombardementen in Gaza, hoewel (bij mijn beste weten) zijn vrouw zelf joods is. De joodse wet volgend (tot zover ik dat begrepen heb) is een kind geboren uit een joodse vrouw een jood. Wat Baudet tot vader van een jood maakt. Corrigeer me als ik hier te kort door de bocht ga.

Gisteren hoste hij Candace Owens op het partijcongres. Zij is een fantastische vrouw die met uiterst onconventionele argumenten de Amerikaanse ‘rassenproblematiek’ tackelt, samengevat in dat zwarte Amerikanen moeten uitgaan van eigen kracht in plaats van slachtofferschap. En met Baudet keert ook zij zich tegen transgenderisme en kiest zij voor het traditionele gezin. Maar ook net als Baudet keert zij zich tegen Israel in de huidige Gazaanse oorlog.

Een andere, inmiddels zeer bekende, tegenstander van Israel is Roger Waters.

Overheersend kenmerk lijkt te zijn een, na verloop van tijd zelfs verbeten, vasthouden aan het rationalisme van Israel als bezetter en onderdrukker, een Goliath die ten onrechte zich toe-eigent wat niet van hem zou zijn. Het beeld van een klein volk dat al millennia, van alle kanten bedreigt en gedood, zich toch staande weet te houden, is volledig verdwenen. In plaats daarvan wordt juist die realiteit gepresenteerd als joodse propaganda.

Dus wat is het in mensen. dat zij het beeld van ‘onverbeterlijke en onverzettelijke tegenstander’ zo hard nodig lijken te hebben, en in de schoenen van joden, Joden en Israel schuiven?

Josef
Josef
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Marc

Daarom sinds dat Baudet voor islamterorristen koos heb ik mijn lidmaatschap op gezegt.
Mee heulen met islam leugens is voor mij al een doorn in het oog, overal ter wereld voert de islam oorlog, met miljoenen doden maar dat wordt maar even verzwegen, en dan nog de underdog spelen door Israël overal de schuld van te geven!
Een verachtelijke ideologische/ satanische cult is het!!

Laatste aanpassing 1 maand geleden door Josef
Marc
Marc
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Josef

Mij valt vooral op hoe ongeïnformeerd zij zijn over het wezen van de islam: ze hebben zich nooit echt in dit onderwerp verdiept. Daarmee onderscheiden ze zich in hun redeneervermogen op geen enkele wijze van de gemiddelde burger.

Max Staudt
Max Staudt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Marc

Wat o.m. ook speelt: men maakt zich los van de heersende ideologische sfeer, zoekt dan nieuw houvast, veelal idealistisch van aard. Bij Baudet c.s.: de idee van de natiestaat, soeverein, “minding its own business”. Geen kwaad idee. Maar een idealistische denktrant (als dominant in de westerse filosofie, ook politieke filosofie) nivelleert de wereld buiten onze concrete natiestaat hier en nu, abstraheert van historische verschillen, maakt wazig wat er verderop gebeurt. Zo ga je op dit vlak gemakkelijk mee in stichtelijke algemeenheden, zonder nog precies per geval te bekijken wat er nu eigenlijk aan de hand is – het is immers niet ónze natiestaat waar het speelt. Dan krijg je bijvoorbeeld: “De VS moet zich niet met Oekraïne bemoeien; noch met Israël. Oekraïne moet nú met Rusland om tafel; dus ook Israël met Hamas. Navo en EU houden geen rekening met Ruslands beleving; Israël en Wilders niet met de wereld van de Gazaanse Palestijnen.” Het wordt allemaal één pot nat. Het deelt in de onwetendheid van het heersende discours – waarop men overigens zo kritisch is. Niet alleen Baudet, ook Ralf Dekker kwam zo terecht in de proportionaliteitspraat van comfortabele studeerkamers, redactielokalen en partijbureaus. Waarom men wél scherp ziet en historisch redeneert als het om Oekraïne gaat? Zo moet de vraag volgens mij aan FvD gesteld worden. (Wanneer je, met Yoram Hazony, de natiestaat in hoge mate terugvoert op het oude Israël en op de stem die dat nog steeds laat horen via het Oude Testament, kun je, moet je, FvD vragen heel hun eigen denken op dit punt nog eens kritisch onder de loep te nemen en te bevrijden van zijn XIXe/XXe-eeuws idealisme. Zulke toegenomen zelfkritiek zal zeker leiden tot meer kritisch onderscheid in een geval als het huidige conflict Israël-“Palestijnen”.)

Marc
Marc
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Max Staudt

Een beetje aansluitend op mijn reactie bij Josef. Ongeïnformeerdheid over het wezen van de islam maakt dat ze niet half zo accuraat zijn in het kiezen van argumenten of het opbouwen van een betoog als dat ze zijn in het onderwerp Oekraine -Rusland-CIA. Over dit laatste onderwerp weten ze tot in de finesse op een tijdlijn alles te beargumenteren.
Zodra het over Israel gaat beschikken ze beslist niet over meer kennis dan de gemiddelde burger. Bovenal gaat bij hen de emotie plots een rol spelen.

Vaak bekijk ik podcasts. Zojuist heb ik geprobeerd twee interviews terug te vinden, maar dat is niet gelukt. Dan maar uit de herinnering. De eerste was met Waters. Uitgebreid verhaal met volkomen kloppende argumentatie over Oekraine. Maar bij het onderwerp vertoont hij plots een hoop verbale woede. Je ziet dat ook heel sterk op zijn gezicht afgetekend. De ratio is dan volkomen foetsie.

Ongeveer zes weken geleden was er een aflevering van Forum Inside. Daar kijk ik graag naar en dat is ook een eerlijk programma omdat je direct toeschouwer bent van de manier waarop gespreksdeelnemers tot bepaalde conclusies komen. Ook Baudet, gelukkig in heel veel mindere mate dan bij Waters, kwam tot een kleine woede-uitval over de handelwijze van de Israëlische regering.

En dat is wat mij bij deze mensen (Waters, Baudet, Van Wolferen, enz.) opvalt: ze ontsteken in woede! Waar bij een onderwerp als Oekraine dat volkomen afwezig blijft. Dus waar komt dat vandaan, die woede? Dat is wat mij opvalt, dat is wat mij intrigeert, maar ook zo verbaast: waar blijft op zulke momenten het nuchtere verstand bij deze mensen?

Laatste aanpassing 1 maand geleden door Marc
Jos
Jos
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Meest gehoorde kreet tijdens de vredesstoet in Amsterdam: from the river to the see, Palestine will be free!
Klinkt voor mij als “arbeid macht frei!”

Marcel
Marcel
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Palestijnen bestaan niet.
Klaar!

HKR
HKR
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Marcel

Ook de mening dat Palestijnen zouden afstammen van de vroegere stam der Filistijnen is niet waar. Ze worden in het Midden_Oosten wel Filistijnen genoemd, maar er is geen enkele band met dat oude volk. De naam van deze Palestijnen- een verzameling uit meerdere Arabische stammen- is bedacht door Arafat. De naam Palestina stamt uit de Romeinse tijd, om Israël definitief te doen verdwijnen. Dat is in heel kort bestek de werkelijkheid.
Dat deze groep mensen het zwaar heeft mag niet ontkend worden, maar weet ook dat zij nergens binnen de Arabische gewesten welkom zijn. Het was Israël, dat de strook van Gaza heeft afgestaan, maar vervolgens alleen maar bestookt is met geweld, omdat de Palestijnen worden opgevoed met haatgevoelens tegen Israël. Uiteraard wil de rest van de wereld dat niet horen.

Thomas
Thomas
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Arabisten en islamologen zijn doorgaans geen vrienden van de staat Israël. Hetzelfde geldt voor ambassadeurs die gestationeerd zijn in de Arabische wereld. Wat een slecht idee toch weer van onze overheid om uitgerekend een video van de partijdige Berger aan te bevelen als “handreiking”. Deze door Oman betaalde hoogleraar kwam eerder in het nieuws met de “geruststellende” mededeling dat het islamitische recht, de shariah, voor 95% overeenkomt met onze wetten. Dat de resterende 5% een uiterst giftige adder onder het gras is, bleef onvermeld. Bedrieglijk gegoochel met cijfers… Het DNA van chimpansees komt zelfs voor meer dan 95% overeen met dat van de mens, maar men zou nooit een chimpansee als hoogleraar aanstellen – zelfs niet als een door Oman betaalde hoogleraar.

Dave
Dave
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Ik schrik vooral van het gemak waarmee hij spreekt over Palestijnse grootgrondbezitters in de jaren ’20 van de vorige eeuw en hoe zij het vervelend vonden dat er te veel joodse immigranten in ‘hun land’ kwamen.

Het ontginnen van de grond was al vanaf 1850 bezig, toen het gebied nog onbewoond was, door joodse immigranten. Ik heb een postzegel uit 1948 waarop je kan zien dat Israël al ver voor de oprichting van de staat een netwerk van steden, instellingen en een leger had.

En laten we niet vergeten dat de claim op Jeruzalem door de islam vals is. Jeruzalem komt als woord helemaal niet voor in de Koran. De nachtelijke reis van Mohammed, vliegend op een paard naar een verre moskee, is pas later gelabeld als ware hij naar Jeruzalem gevlogen. De reden was puur politiek: om de joden te dwarsbomen.

Ni28
Ni28
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Na het lezen van deze column met de kritische noten op het inhoud van de video is de video in wezen al overbodig. Dat deze gemaakt is door iemand die op de leerstoel door Oman betaald maakt het aanname van neutraliteit zeer wankel. Wie betaald bepaald tenslotte. Dat deze video dan moet dienen als middel om polarisatie tegengaan laat zien de gekleurde politiek die kost wat kost de islam wil verdedigen en goedpraten. Een Holocaust museum en al die herdenkingen stellen dan in wezen niets voor en zijn alleen pro forma. Wat mij van de hele problematiek het meest bezig houdt is de eeuwenlange haat jegens de Joden. Het gaat alsmaar door van generatie op generatie. Waarom eigenlijk een niet ophoudende haat? Intussen wordt Europa geislamiseert wat voor de Joden onleefbaar wordt wat trouwens ook voor de Europeanen geldt want islam is niet matig en kent geen scheiding van kerk en staat wat steeds meer zichtbaar en voelbaar wordt door de linkse steun.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ondertussen begint Europa door de islamisering in dezelfde situatie te raken waar nu de thuislanden in zitten. Chaos.

Ni28
Ni28
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Dat is practisch onvermijdelijk in mijn ogen. Het is gewoon de moeilijkste soort die de wereld kent.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Het is onvermijdelijk, alleen zullen ze er nooit in slagen een stabiele samenleving op te bouwen.
Vandaar dat de boel in chaos zal verzinken.
Wen maar aan de gedachte.

Ni28
Ni28
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Wij zien de chaos overal waar ze zijn. Waarom zou het hier anders zijn? Helaas wil de politiek het niet zien dus dan moeten we het voelen. De islam is in opmars en men laat het toe.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

De machthebbers denken dat je met geloof de burgers onder controle kunt houden.

Ni28
Ni28
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Linksen geloven zelf niet maar in het dwang van de islam kunnen zij zich goed vinden kennelijk.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Links ziet de bruikbaarheid van de islam als een middel om het geloof onder de burger te brengen.
Ze gebruiken dezelfde strategie.
Als je er op let zie je het.

Ni28
Ni28
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Met islam als leidende geloof die weinig heeft met niet gelovigen. Terugkeer naar de middeleeuwen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Mensen zouden wat meer na moeten denken over wat geloof precies is, wat het doet en hoe het werkt.
Ik heb hierboven een voorbeeld gegeven. Kijk naar de werkwijze van Maurits Berger Het is allemaal gebaseerd op geloof.
Let er op in de media. De handelswijze is niet veel anders dan van de bankmedewerker die u opbelt dat er iets niet in orde is met uw rekening en dat hij iemand zal sturen om u te helpen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Stel dat u thuis gebeld wordt door een medewerker van uw bank die u mededeelt dat er onregelmatigheden op uw rekening zijn aangetroffen en dat er iemand langskomt om uw pinpas op te halen……..
Geloofd u die man?
Dit is namelijk precies wat geloof doet.
Iemand vertelt u iets. Geloofd u het, of niet?

Ni28
Ni28
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Net als blindelings uitgaan van het goede van de mens. Er is steeds meer reden om uit te gaan van het slechte kant.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik ga nooit ergens vanuit tenzij ik goede redenen heb en geloven doe ik ook niet veel.
Het is makkelijker om dingen te geloven. Sta daar bij stil.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Anders kan het zijn dat je rekening leeggeroofd is.
Dan is het te laat.

H.J.
H.J.
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Waalwijk optreden Lenny Kuhr verstoord door pro Palestijnse activisten.
De zeer agressieve activisten noemde haar schuldig aan genocide.
Let op de zaal was gevuld met veelal oudere personen, die compleet van slag waren.
Dit is Nederland anno 2024.
Bedankt Rutte, Kaag en Co.

KeEsC
KeEsC
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Zo’n video is wel het ultieme bewijs van met twee monden spreken door onze regering. Zeggen dat je achter Israël staat en tegelijk dergelijke propaganda promoten. Triest!

Bulldog
Bulldog
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Het enige land in het midden oosten waar nog democratie en verdraagzaamheid is in het midden oosten.
De omringende landen zijn allemaal islamitisch maar nemen geen islamitische vluchtelingen op.
“Islamitische aanslag” is een begrip dat maakt het niet tot een godsdienst of geloof maar een fascistische ideologie.
Aanslagen van andere godsdiensten zijn een zeldzaamheid.
Kennelijk denken veel overheden dat het leven een soort Disney film is!

Ni28
Ni28
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Het punt is dat de radicale islam geen gematigde islam toelaat. Daarom komt er geen Europese islam zoals de CDA vriezer hoopte zoals Buma al eerder liet horen. Dus islam is de wet.

scherpschutter1943
scherpschutter1943
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Lees de Koran en huiver. Er is geen gematigde islam er is alleen islam (uitspraak van Erdogan)

Peter
Peter
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

“De geschiedenis geeft ons slechts voorbeelden van gebroken vredes, onrechtvaardige en wrede oorlogen, verwoeste velden, steden die tot as zijn gereduceerd.”
(Dennis Diderot)

Marien
Marien
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Een zeer lezenswaardig en informatief stuk over hoe halve informatie heel veel kwaad kan aanrichten.

H.J.
H.J.
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

De overheid in Nederland spreekt niet de taal van de bevolking.
Zij spreken een opgedrongen taal die zij voor geld verkondigen.

Bob
Bob
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vond op mijn PC nog een bewaard stuk van Maurits Berger op DDS uit 2014 :
https://www.dagelijksestandaard.nl/nieuws/leerstoelen-met-geld-van-tirannen-betaald
Erg interessant om dit te lezen

Ni28
Ni28
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Bob

Wie betaald bepaald.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Bob

Dank u. Ook leesvoer voor onze D66 minister van onderwijs?

KeEsC
KeEsC
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Een D66-figuur die feiten tot zich wil nemen? Volgens mij moet de eerste nog gevonden worden!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  KeEsC

Ja, dat is ook weer zo. Helaas.

Willem Ruitenberg
Willem Ruitenberg
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Als vreemd overheidshandelen verklaard kan worden door of slechtheid of gemakzucht/onwetendheid, neem dan maar aan dat gemakzucht de oorzaak is. De Tweede Kamer moet deze aanbeveling voor partijdige informatie goed uitzoeken.
Overigens, het is normaal om grondgebied te verliezen als je de strijd verliest. Als kind zag ik in de jaren vijftig langs de autobahn borden met “drei geteilt-Niemals en dat ging dan o.a. over Oost Pruisen (Danzig en zo) en Silezië dat nu Pools is. Veel Duitsers zijn uit die gebieden verdreven. Leeft het nog in Duitsland die gebieden terug te krijgen? Waarom dan wel steun voor herovering van Israël?

Willem Ruitenberg
Willem Ruitenberg
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Willem Ruitenberg
frrdje
frrdje
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Dus ook Spanje mag zich verwachten aan een reconquista van de islam, want dit was ook poit moslim gebied

Kees
Kees
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Deze video van Maurits Berger van de Universiteit Leiden kan je het beste als desinformatie betitelen. Helaas heeft blckbx deze als neutraal gebruikt in hun discussie over Gaza, vandaar dat ik blckbx niet meer betrouwbaar vind.

Lena
Lena
27 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Dankjewel voor je artikel, Maaike.

Normaliter ben ik niet van het reageren, maar omdat de eenzijdige berichtgeving zo de spuigaten uitloopt doe ik hier een oproep om een blik te werpen op deze site en misschien een donatie te doen.

https://lp.israelslingshot.org/home

Zij bieden tegenwicht aan wat er in de meeste media plaatsvindt.

59
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x