Terug naar de krant

Trump probeert politieke munt te slaan uit zijn miljoenenboete

Leeslijst achtergrond

Amerikaanse politiek Oud-president Donald Trump moet maandag de borg deponeren voor de geldboete van een half miljard die hem is opgelegd bij een civiel proces. De verwarring die hij hierover zaait, lijkt vooral een vehikel om donaties op te halen.

Leeslijst

Zit presidentskandidaat Donald Trump financieel aan de grond en wil niemand behalve zijn trouwe politieke achterban hem nog helpen? Of heeft de zakenman geld zat, maar probeert hij die kiezersschare maximaal uit te melken met het argument dat „de Democraten met hun tengels van mijn vastgoed moeten afblijven”? Zeker is: Trumps financiën beheersen al een week het Amerikaanse nieuws. En hij geeft er zelf steeds gemengde signalen over af.

Maandag moet Trump een geldstraf van, inclusief rente, 464 miljoen dollar (bijna 430 miljoen euro) betalen die hem in februari werd opgelegd voor fraude van zijn vastgoedbedrijf. Of hij moet anderen vinden om voor die boete garant te staan. Lukt dat niet, dan kan de openbaar aanklager in New York, die hem in een civiele zaak veroordeeld kreeg voor het opblazen van de waarde van zijn bedrijf, beslag leggen op zijn bezit. Letitia James zou haar oog in eerste instantie hebben laten vallen op een golfbaan ten noorden van de stad New York.

Tegelijkertijd zien Republikeinen een grote achterstand tussen wat zij te besteden hebben in de aanstaande presidentscampagne ten opzichte van tegenstander Joe Biden en zijn Democratische Partij. Trump beweert dat alle processen die tegen hem zijn aangespannen politiek gemotiveerd zijn en aangestuurd worden door de regering-Biden, waar geen aanwijzingen voor zijn.

Lees ook Fraude kan Trump duur komen te staan bij ontknoping civiel proces in New York
Voetgangers lopen in november langs het kantoorgebouw 40 Wall Street in zuidelijk Manhattan, ook bekend als The Trump Building.

Trump, wie vier strafprocessen te wachten staan, werd vorige maand schuldig bevonden aan het vervalsen van bedrijfsdocumenten tegenover geldschieters. Hoewel hij banken hun leningen terugbetaalde, oordeelde een rechter in New York dat die honderden miljoenen meer hadden kunnen verdienen als Trump ze niet had bedrogen en bepaalde op basis daarvan de hoogte van de boete. Het bedrag moet voorafgaand aan een hoger beroep in de zaak voldaan of geborgd worden. Trump mag bovendien drie jaar geen zaken doen in de staat New York en daar ook geen geld lenen van lokale banken.

‘Handen af van de Trump Tower’

Afgelopen week stuurde Trump via zijn politieke kanalen bijna dagelijks bedelbrieven aan zijn fans. „Ik roep een miljoen pro-Trump patriotten op om bij te dragen aan het tegenhouden van de heksenjacht.” „Het corrupte Biden-regime moet de boodschap horen.” En „handen af van de Trump Tower”, waren berichten die hij sms’te, met het verzoek geld over te maken. Trumps campagnedonaties en geld voor zijn rechtszaken lopen door elkaar, maar hij mag er niet zomaar boetes mee betalen.

Zijn advocaten meldden dat het vastgoedbedrijf van Trump zo’n dertig bedrijven heeft aangeschreven in een poging de borg te regelen, maar dat geen daarvan wilde toezeggen. Dat zou erop duiden dat zij vrezen hun geld nooit terug te zien, mede vanwege de processen die nog volgen. Aanklager James suggereerde dat zij terecht de waarde wantrouwen van het vastgoed dat Trump als onderpand zou bieden.

Trump begin dit jaar in de rechtszaal in New York. Achter hem op de bank, aanklager Letitia James.
Foto Seth Wenig/AFP

Trump, die zijn politieke succes deels te danken heeft aan zijn imago als geslaagd zakenman, zou zelf wel het kapitaal, maar niet de liquiditeit hebben om de boete te voldoen. Zijn geld zit vast in panden. Vrijdagavond plaatste hij echter een bericht op zijn sociale medium Truth Social dat hij bijna een half miljard in contanten heeft en van plan was dat aan de presidentscampagne te besteden. Volgens Amerikaanse media gaf Trump in 2016 zo’n 66 miljoen uit aan zijn eigen campagne en in 2020 geen cent. Op dit moment spekken aan hem gelieerde campagnefondsen voor tientallen miljoenen zijn advocatenkosten. Trump gaf geen bewijs van zijn beweerde reserves.

Trump zou volgens het zakenblad Forbes 2,6 miljard waard zijn. Vrijdag werd bekend dat hij binnenkort nog drie miljard dollar rijker kan worden door de verkoop van Truth Social. Al krijgt hij dat niet op tijd voor de boete contant in handen en lijkt de waarde van de site geflatteerd.

Onder andere om meer greep te krijgen op de kas van de Republikeinse Partij verving Trump onlangs het bestuur van de partij

De borgkwestie is een vehikel voor Trump en de Republikeinse Partij om donaties op te halen. Wat dat betreft lopen zij ver achter op de Democraten. President Bidens herverkiezingsfonds zou 71 miljoen dollar in kas hebben, tegenover 33,5 miljoen bij Trump. Politieke actiecomités die aan de twee campagnes gelieerd zijn lopen vergelijkbaar uiteen.

Hoewel geld in een presidentscampagne niet doorslaggevend hoeft te zijn, zo bewees Trump in 2016, biedt het Biden de kans veel meer reclamespotjes uit te zenden en campagneteams op te bouwen in het handjevol staten waar de verkiezingen in november beslist worden.

Juridische rekeningen

Onder andere om meer greep te krijgen op de kas van de Republikeinse Partij verving Trump onlangs, meteen nadat hij de nominatie tot presidentskandidaat binnenhaalde, het bestuur van de partij en werden tientallen mensen ontslagen. De partij wordt nu geleid door Michael Whatley, eerder partijbons in North Carolina, en schoondochter Lara Trump. Meteen na hun aanstelling regelden zij dat Trumps juridische rekeningen prioriteit krijgen boven partij-uitgaven.

Ondanks de financiële beperkingen, juridische problemen en problematische geschiedenis staat Trump in de meeste peilingen voor op Biden.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 25 maart 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in