anp 491438684

Israël belegert opnieuw twee ziekenhuizen in Gazastrook

Nieuwsmrt 24 , 14:38
KHAN YOUNIS (ANP/RTR/DPA) - Het Israëlische leger heeft zondag opnieuw twee ziekenhuizen in Khan Younis, in het zuiden van Gaza, omsingeld en onder vuur genomen, meldt de Palestijnse Rode Halve Maan. Een personeelslid van de hulporganisatie zou daarbij om het leven zijn gekomen.

Ziekenhuizen

De twee ziekenhuizen, het Al-Amalziekenhuis en Nasserziekenhuis, worden volgens de Rode Halve Maan door tanks bestookt terwijl er nog patiënten en personeel aanwezig zijn. In het Al-Amalziekenhuis zou Israël rookbommen gebruiken om de aanwezigen naar buiten te dwingen.
Het Israëlische leger erkent dat het een nieuwe operatie is begonnen in de stad en "doorgaat met het ontmantelen van terroristische infrastructuur en het elimineren van terroristen in het gebied". Volgens het leger bevinden zich onder de aangevallen doelen "militaire gebouwen, ondergrondse tunnels en andere terroristische infrastructuur".

Niet de eerste keer

Eerder deze maand viel de Israëlische krijgsmacht (IDF) voor een tweede keer het Al-Shifaziekenhuis in Gaza-Stad binnen, nadat er eind vorig jaar ook al een inval had plaatsgevonden. Volgens IDF-woordvoerder Daniel Hagari keerden Hamasstrijders terug naar dat ziekenhuis. Israël zegt in het Al-Shifaziekenhuis 480 militanten gevangen te hebben genomen. Volgens Hagari werden patiënten en personeel daarbij niet geraakt.