background branding

Tassencontrole in de supermarkt: moet je daaraan meewerken?

Tassencontrole

Als een beveiliger of een supermarktmedewerker vraagt of hij of zij in je tas mag kijken, moet je daar dan eigenlijk gehoor aan geven? Of kun je het ook weigeren? Radar zoekt het uit. 

Tassencontrole moet in huisregels staan

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, supermarktmedewerkers mogen in je tas kijken. Winkels mogen namelijk huisregels opstellen waar jij je als klant aan moet houden. Als in deze regels staat dat het personeel jouw tas mag controleren, dan moet je hier dus aan meewerken. 

Maar deze regels moeten wel duidelijk zichtbaar bij de ingang van de winkel hangen. Betreed je de winkel? Dan ga je akkoord met deze huisregels. Vandaar dat veel supermarkten met een sticker of bord bij de ingang aangeven dat er tassencontrole kan plaatsvinden.

Politie of winkelverbod

Staat er aangegeven dat tassencontrole kan plaatsvinden, maar wil je alsnog niet dat er een kijkje in je tas wordt genomen? Dan kun je er in eerste instantie voor kiezen om naar een andere supermarkt te gaan waar ze geen tassen controleren.

Anders moet je strikt genomen namelijk gewoon aan de controle meewerken. Weiger je alsnog? Dan zal een kassamedewerker of beveiliger je in eerste instantie op de huisregels wijzen. Daarna kunnen ze eventueel de politie inschakelen of kunnen ze je de winkel uitzetten en een winkelverbod geven. 

Vermoeden van diefstal

Heeft een supermarkt geen tassencontrole in de huisregels opgenomen, maar wordt je op heterdaad betrapt? Dan hebben zij alsnog niet zomaar het recht om in je tas te kijken. 

Je mag dan wel worden aangehouden en mee worden genomen naar kantoor. En hoewel ze je tas in beslag mogen nemen, mogen supermarktmedewerkers er dan niet in kijken. Dat moet worden overgelaten aan de politie, die daar op dat moment wel voor bevoegd is. 

Bronnen: het Juridisch Loket, Rechtswinkel.nl

Meer over