IS deelt videobeelden van aanslag in Moskou

Samenleving
door anp
zaterdag, 23 maart 2024 om 23:57
bijgewerkt om zondag, 24 maart 2024 om 8:20
anp230324156 1
Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft zaterdagavond videobeelden op Telegram geplaatst die een deel van de aanslag op het muziekcentrum net buiten Moskou zouden tonen. De video van 1 minuut en 31 seconden toont een close-up van een van de schutters die het vuur opent op verschillende mensen terwijl hij de concertzaal binnengaat.
Eerder op zaterdag deelde IS op Telegram ook al een foto waarop de vier aanslagplegers te zien zouden zijn. IS, die de aanslag van vrijdag heeft opgeëist, stelt dat de aanval op het muziekcentrum moet worden gezien "in de context van de oorlog die woedt tussen IS en landen die de islam bestrijden".
Een woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, Adrienne Watson, benadrukte zaterdagavond dat alleen IS verantwoordelijk is voor de aanval en dat Oekraïne er niet bij betrokken is. Volgens haar deelde de Amerikaanse regering begin maart informatie met Rusland over een op handen zijnde aanslag in Moskou en publiceerde de VS op 7 maart ook een openbare waarschuwing voor alle Amerikanen in Rusland.