NOS Nieuws

Wekdienst 24/3: Christenen vieren Palmpasen • Wielerklassieker Gent-Wevelgem wordt gereden

Goedemorgen! Vandaag start voor christenen de Goede Week met de Palmpasenviering. Daarnaast gaat favoriet Mathieu van der Poel van start in de wielerklassieker Gent-Wevelgem.

Eerst het weer: Vandaag trekken talrijke buien over het land, soms met onweer en hagel. Tussen de buien door schijnt af en toe de zon. Bij een matige tot langs de kust harde west- tot noordwestenwind wordt het ongeveer 8 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Christenen vieren vandaag Palmpasen, de start van de Goede Week. Op deze dag wordt de intocht van Jezus in Jeruzalem gevierd, in aanloop naar Pasen, volgend weekend.
  • Senegal houdt presidentsverkiezingen. De stembusgang volgt op maanden van hevige onrust veroorzaakt door het uitstel van de verkiezing door president Macky Sall, die niet meer herkiesbaar is.
  • De wielerkoers Gent-Wevelgem vindt vandaag plaats, en wordt uitgezonden vanaf 15.00 uur. Bij zowel de mannen als de vrouwen staat de wereldkampioen aan de start. De Belgische Lotte Kopecky is in haar regenboogtrui een van de favorieten, hetzelfde geldt voor Nederlander Mathieu van der Poel.

Dit is er vannacht gebeurd:

Het aan IS gelieerde Amaq News heeft een video verspreid waarop beelden te zien zijn van de aanval van vrijdagavond in de Crocus City Hall. De video werd door de terroristen zelf opgenomen. CNN heeft vastgesteld dat de beelden, die anderhalve minuut duren, zijn gemaakt op de plek van de concerthal waar de aanslag plaatsvond. Ook de BBC zegt dat de beelden geverifieerd zijn.

De beelden laten de aanvallers zien, hun gezichten en stemmen zijn onherkenbaar gemaakt. Te zien is dat ze het vuur openen op mensen, op de grond liggen slachtoffers. Eerder op de dag publiceerde Amaq al een foto van vier gemaskerde mannen die de aanslag zouden hebben uitgevoerd.

In Rusland krijgt de claim van IS nauwelijks aandacht. President Poetin wijst, zonder daarvoor bewijs te leveren, op Oekraïense betrokkenheid. Volgens Rusland-kenner Hubert Smeets past de claim van IS niet in het straatje van Poetin: "Dan moet hij toegeven dat anti-terreurmaatregelen van zijn regering niet werken, dat zijn inlichtingendiensten hebben gefaald."

Volg de laatste ontwikkelingen over de aanslag bij Moskou in ons liveblog.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Britten gaan bij zichzelf te rade: hebben ze zich laten meeslepen in het gespeculeer over wat er met prinses Catherine aan de hand was? De vrouw van kroonprins William verbrak vrijdag haar stilte over haar gezondheid in een videoboodschap. Het populairste lid van de koninklijke familie richtte zich rechtstreeks tot het publiek om te melden dat er kanker bij haar gevonden en ze chemotherapie ondergaat.

Nu blijkt dat de prinses geen ingrijpende plastisch chirurgie heeft gehad, een scheiding van William voorbereidde en of gekloond is (zoals allemaal beweerd werd), variëren de reacties van boosheid tot schaamte.

Correspondent Fleur Launspach peilde reacties van gewone Britten:

Britten over Kate's video: 'Ik voel me nu best wel schuldig'

Fijne zondag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl