Direct naar artikelinhoud
Winnaar & Verliezer

Afluisterschandaal blijft Rupert Murdoch achtervolgen, Elon Musk in hemelse sferen

Prins Harry beticht mediamagnaat Rupert Murdoch ervan dat hij het afluisterschandaal bij zijn tabloids in de doofpot heeft proberen te stoppen. Ondertussen hielp Elon Musk à la Jezus een wonder verrichten, terwijl de hemel zich vult met Musks spionagesatellieten.

Winnaar: SpaceX- en Neuralink-baas Elon Musk

Elon MuskBeeld Odd Andersen / AFP

Een van de aan Jezus van Nazareth toegeschreven wonderen is de genezing van twee verlamden in Bethesda en Kafarnaüm. Het wonder dat Elon Musk de voorbije week hielp verrichten met zijn geesteskind Neuralink doet daar weinig voor onder. Dankzij een hersenimplantaat van het neurotechnologische bedrijf slaagde een 29-jarige verlamde man er woensdag in om een potje schaak te spelen op de computer.

‘Ik kan niet eens beschrijven hoe cool het is om dit te kunnen doen’, zei Noland Arbaugh, die door een duikongeluk van zijn schouders tot zijn voeten verlamd raakte.

Niet alleen in de aardse, maar ook in de hemelse sfeer boekte Musk afgelopen week een doorbraak. Musk bleek met zijn bedrijf SpaceX een order van bijna 1,7 miljard euro in de wacht te hebben gesleept om honderden spionagesatellieten te bouwen voor de Amerikaanse inlichtingendiensten, meldde Reuters. De satellieten moeten de Amerikaanse inlichtingendiensten en het leger in staat stellen om ‘bijna overal ter wereld heel snel potentiële doelwitten te traceren’, aldus het persbureau.

Tegenslag was er ook voor Musk. Maandag bleek de 52-jarige toch geen ‘RBG Leadership’-prijs te krijgen voor zijn ‘stratosferische prestaties’. De nabestaanden van opperrechter Ruth Bader Ginsburg (1933-2020) vonden het een ‘ontheiliging’ van haar nagedachtenis dat Musk en ook mediamagnaat Rupert Murdoch dit jaar tot de prijswinnaars behoorden. Prompt trok de organisatie de prijzen voor Musk en Murdoch weer in.

Verliezer: News Corp-oprichter Rupert Murdoch

Rupert MurdochBeeld Mike Segar / Reuters

Voor Rupert Murdoch was het sowieso geen beste week. De 93-jarige Australiër wordt er door de Britse prins Harry van beschuldigd dat hij al twintig jaar geleden op de hoogte was van het afluisterschandaal bij zijn inmiddels opgedoekte tabloid News of the World.

Die krant luisterde niet alleen telefoongesprekken van prins Harry af, maar las ook stiekem mee met de berichten op de pager van zijn moeder, wijlen prinses Diana. Ook hackte de krant de telefoons van beroemdheden als acteur Hugh Grant en Sarah Ferguson, de ex-vrouw van prins Andrew.

Deze beschuldigingen uitte prins Harry afgelopen week tijdens een hoorzitting. Volgens hem heeft Murdoch meineed gepleegd door eerder voor de rechter te verklaren dat het afluisterschandaal slechts te wijten was aan ‘één malafide verslaggever’. In werkelijkheid waren meerdere journalisten bij het schandaal betrokken, aldus de prins.

Ook zou Murdoch hebben geprobeerd het schandaal in de doofpot te stoppen. De advocaten van prins Harry betichten hem van medeplichtigheid aan het verduisteren dan wel vernietigen van een harde schijf met informatie over de zaak. Zij willen de mediamagnaat oproepen als getuige in een rechtszaak die voor januari volgend jaar gepland staat.

Het Britse News Group Newspapers, een van de uitgeverijen van Murdoch, probeert te voorkomen dat hun baas moet opdraven in de rechtszaal. Een woordvoerder van het bedrijf noemde Harry's beschuldigingen aan het adres van Murdoch dan ook een ‘schunnige en cynische aanval’ op diens ‘integriteit’.