Heerlijke zege voor Roda JC tegen NAC Breda

Roda JC kon opnieuw juichen na drie belangrijke punten © Orange Pictures (archief)
Roda heeft opnieuw uitstekende zaken gedaan door met 3-1 te winnen van NAC. Opnieuw maakte Roda het verschil in de tweede helft met twee doelpunten.
Roda staat nu vier punten voor op nummer drie FC Groningen, die een wedstrijd minder gespeeld heeft.

Snelle goals

Roda kwam na 14 minuten op voorsprong. Walid Ould-Chikh scoorde op inmiddels karakteristieke wijze. Hij werd aangespeeld door Arjen van der Heide en zag de ruimte om met een prachtig afstandsschot doelman Tein Troost kansloos te laten. Ondanks die ideale start kon Roda de voorsprong niet lang vasthouden. Na een voorzet kon doelman Koen Bucker in een overvol doelgebied niet bij de bal waardoor Elías Már Ómarsson van dichtbij kon binnentikken.

Gelijkwaardige strijd

NAC breda moest net als Roda zeven à acht basisspelers missen wegens interlandverplichtingen en blessures, maar kwam met vier opeenvolgende overwinningen vol vertrouwen naar Kerkrade. Dat zorgde voor een gelijkwaardige eerste helft, waarin beide teams gevaarlijk waren. Voor Roda waren Maximilian Schmid en Joey Müller dichtbij de voorsprong. Nadat Müller in eerdere wedstrijden alle posities op de linkerkant had ingevuld, moest de alleskunner nu de positie op het middenveld van de geblesseerde Rodney Kongolo invullen.

Roda weer beter

Vlak voor rust waren daar plots de grote kansen voor Roda. Schmidt kon vrij inkoppen, maar raakte de bal volledig verkeerd en even later ging opnieuw een afstandsschot van Ould-Chikh rakelings over. Ook na rust waren de grootste kansen direct voor de ploeg van Bas Sibum, maar de verdiende voorsprong bleef uit.

Voorsprong

Na 55 minuten was er de rentree van Sami Ouaissa en hij zag direct zijn ploeg de voorsprong nemen. Schmidt wist de bal voorbij de tweede paal te controleren en knap binnen te schieten. Mede door de kletsnatte omstandigheden gleed de bal langs de doelman en de verdediger op de lijn van NAC met de 2-1 tot gevolg.

Daneels beslist

Hoe belangrijk 'de bank' van Roda is wordt bijna wekelijks bewezen. Tegen NAC was dit geen uitzondering. Na het doelpunt van Schmidt die speelde voor de afwezige Václav Sejk, was het een andere stand-in die goud waard was in Kerkrade. Lennerd Daneels besliste de wedstrijd na een goede dribbel over de linkerkant, afgerond met een strak schot in de lange hoek. In het resterende kwartier had Roda nog mogelijkheden om de score verder uit te breiden, maar dat dit niet gebeurde zal geen van de ruim 11.000 toeschouwers gedeerd hebben met de 3-1 overwinning.