Direct naar artikelinhoud
Liveblog Aanslag in Moskou

Live aanslag Moskou: Diplomaten leggen bloemen voor slachtoffers aanslag bij Moskou

Live aanslag Moskou: Diplomaten leggen bloemen voor slachtoffers aanslag bij Moskou
Beeld ANP / EPA
  • Meerdere schutters hebben op vrijdagavond 22 maart het vuur geopend in de Crocus City Hall in het noordwesten van Moskou

  • Vier verdachten van de aanslag zitten nog zeker twee maanden in voorarrest

  • Het dodental van deze terreuraanval is opgelopen tot 143

  • De aanslag is opgeëist door Isis-K, de Afghaanse tak van IS. Lees in dit artikel wie deze groep is

  • Oekraïne en Rusland wijzen elkaar aan als mededader, lees hier ons artikel daarover. Rusland meldt dat de terroristen onderweg waren naar Oekraïne, een adviseur van Zelensky ontkent iedere betrokkenheid.  De Belarussische president Aleksandr Loekasjenko beweert dat de schutters na de aanslag naar Belarus vluchten. 

Live

  1. Diplomaten leggen bloemen voor slachtoffers aanslag bij Moskou

    Meer dan 250 buitenlandse diplomaten hebben bloemen gelegd tijdens een ceremonie bij de Crocus-concerthal bij Moskou, die 22 maart het doelwit was van terroristen. 

    Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken hebben meer dan 130 diplomatieke vertegenwoordigingen in Moskou een of meer afgevaardigden gestuurd. Ze komen onder meer uit Afrika, de Europese Unie, Latijns-Amerika en de Verenigde Staten of werken bijvoorbeeld bij de Verenigde Naties.

    De bloedige aanslag is opgeëist door de terreurbeweging Islamitische Staat en volgens Amerikaanse zegslieden zit de Islamitische Staat in de Provincie Khorasan (ISKP) erachter. Deze beweging is in Afghanistan opgedoken, maar veel van haar aanhangers komen uit voormalige Sovjetrepublieken ten noorden van Afghanistan. De hoofdverdachten van de aanslag zijn opgepakt en zouden Tadzjieken zijn. Volgens Russische onderzoekers hadden ze connecties met "Oekraïense nationalisten", maar volgens Washington klopt daar niks van. (ANP)

  2. Poetin blijft weg bij herdenkingsbijeenkomsten slachtoffers, Kremlin verzekert dat aanslag "hem bedroeft"

    De Russische president Vladimir Poetin "is wel degelijk aangedaan door de aanslag", zo heeft het Kremlin verzekerd. Toch woonde hij tot nu toe geen enkele herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de terreuraanslag bij Moskou bij. Hij bracht evenmin een bezoek aan nabestaanden of gewonden.

    "Het staatshoofd voelt zich persoonlijk en volledig betrokken bij dit soort tragedies. Geloof me, zelfs als u geen tranen op zijn gezicht ziet, wil dat niet zeggen dat hij niet bedroefd is", zei de woordvoerder van de president, Dmitri Peskov, in een kort interview dat zaterdag uitgezonden werd. "Het is weinig waarschijnlijk dat iemand weet of begrijpt wat hij doormaakt, u en ik inbegrepen", voegde hij toe.

    Woensdag ging Poetin naar Tver, ten noordwesten van Moskou, om er een geschiedkundig museum te bezoeken en werknemers uit de culturele sector te ontmoeten. Donderdag nam hij deel aan een vergadering over toerisme. (Belga)

  3. Tadzjikistan arresteert negen mensen in verband met aanslag Moskou

    De veiligheidsdiensten van Tadzjikistan hebben negen mensen opgepakt in verband met de aanslag bij Moskou van vorige week. Ze zouden banden hebben met de mensen die de aanslag hebben gepleegd en met ISKP, de terreurgroep die gezien wordt als verantwoordelijke voor de aanval in de concerthal.

    De verdachten zijn aangehouden in de stad Vahdat en daarna naar de hoofdstad Doesjanbe gebracht.

    De vier verdachten van de aanslag bij Moskou, waarbij meer dan 140 mensen omkwamen, zijn ook Tadzjieks. Zij zitten in voorarrest in Rusland. Russische aanklagers reisden deze week al naar Tadzjikistan om familieleden te ondervragen. (ANP)

  4. Verdachte aanslag bij Moskou in beroep tegen hechtenis

    Een van de verdachten die vastzit vanwege de aanslag bij Moskou van vorige week is is in beroep gegaan tegen zijn voorlopige hechtenis, schrijft het Russische persbureau RIA Novosti.

    Het gaat om Aminchon Islomov, een inwoner van Tadzjikistan. Hij wordt ervan verdacht de vier aanvallers te hebben geholpen bij de aanslag op het muziekcomplex Crocus City Hall in Krasnogorsk, een voorstad van Moskou. Tot dusver zitten er acht mensen in voorarrest.

    Door de aanval kwamen zeker 143 mensen om het leven. (ANP)

  5. Belarus: daders Moskou probeerden hier grens over te steken

    De Belarussische president Aleksandr Loekasjenko zegt dat de extremisten die een aanslag pleegden in Moskou naderhand eerst naar zijn land probeerden te vluchten. Dat zou uiteindelijk zijn mislukt door de strenge controles aan de grens.

    De autocratische leider Loekasjenko zegt dat de daders beseften dat ze de grens niet konden oversteken. "Daarom vertrokken ze weer en gingen naar de grens tussen Rusland en Oekraïne." Het is onduidelijk op welke informatie de Belarussische leider zich baseert.

    Loekasjenko wordt gezien als bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin. Hij lijkt hier de lezing tegen te spreken van de Russische autoriteiten. Die hebben de door IS opgeëiste aanslag ook gelinkt aan Oekraïne. President Vladimir Poetin beweerde bijvoorbeeld dat was geregeld dat de aanslagplegers de grens met Oekraïne konden oversteken.

  6. Russische veiligheidsdienst: Westerse landen en Oekraïne achter aanslag bij Moskou

    Het hoofd van de Russische veiligheidsdienst FSB zegt dat de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne achter de aanslag zitten op een concertzaal bij Moskou. Dat bericht het Russische persbureau TASS.

    FSB-voorman Aleksandr Bortnikov zei dat inlichtingendiensten uit de drie landen de aanslagplegers geholpen zouden hebben. Hij verklaarde ook dat de daders naar Oekraïne wilden gaan en na hun vlucht een 'heldenontvangst' gekregen zouden hebben.

    "We geloven dat de actie is voorbereid door de radicale moslims zelf en is gefaciliteerd door westerse inlichtingendiensten", zei Bortnikov. "De Oekraïense diensten zijn hier ook rechtstreeks bij betrokken."

    Terreurorganisatie Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. Oekraïne heeft eerder gezegd niets met het bloedbad te maken te hebben. (ANP)

  7. Poetin meldt dat aanslag bij Moskou werk was van radicale moslims

    De Russische president Poetin heeft maandag gemeld dat de aanslag op een evenementencentrum bij Moskou het werk was van radicale moslims. Volgens Poetin wordt onderzocht wie de opdracht gaf voor de aanslag. Hij zei deze te beschouwen als onderdeel van Oekraïense aanvallen op Rusland. Kort na de aanslag vrijdag claimde terreurgroep IS de verantwoordelijkheid. Maar het Kremlin bleef in de richting van Oekraïne wijzen.

    Redactie Trouw

  8. Moskou onderzoekt en heeft nog geen beeld van organisatie aanslag

    De Russische autoriteiten onderzoeken de aanslag, maar hebben nog geen duidelijk beeld van de organisatie daarachter. Een Kremlinwoordvoerder zei dat er nog steeds 'geen coherente versie van de gebeurtenissen' is vastgesteld. 

    De vier gearresteerde verdachten zijn volgens de autoriteiten afkomstig uit Tadzjikistan  en zouden na de aanslag richting Oekraïne vluchtten. Een van hen, Sjamsiddin Faridoeni, had volgens persbureau RIA Novosti in februari in sociale media berichten vanuit Istanbul verstuurd. Hij zou de leider van de groep terroristen zijn geweest.

    De bloedige aanslag heeft de Russen diep geschokt. Het Kremlin meldde daarom dat het zich niet gaat mengen in discussies over de doodstraf voor de daders. Rusland heeft op papier nog wel de doodstraf maar de straf is op grond van een wettelijk moratorium al sinds 1999 niet meer voltrokken. (ANP)

  9. Vier verdachten van aanslag zeker twee maanden in voorarrest

    De rechtbank van Basmanni, een district in Moskou, heeft bepaald dat vier verdachten van de dodelijke aanslag in de buurt van Moskou in afwachting van hun proces twee maanden in voorlopige hechtenis worden geplaatst. De rechtbank maakte dat bekend via een verklaring op Telegram.

    De vier mannen worden aangeklaagd wegens 'terrorisme' en blijven tot zeker 22 mei in voorarrest. Die periode kan verlengd worden. Op terrorisme staan in Rusland tot levenslange gevangenisstraffen.

    De Russische autoriteiten pakten na de aanslag elf mensen op, van wie de vier vermoedelijke daders. Op beelden die de rechtbank verspreidde, is te zien dat de vier geboeid in een glazen kooi moesten plaatsnemen, één van hen arriveerde in een rolstoel. Ze hebben allemaal zichtbare verwondingen: van een blauw oog, tot een verband aan het oor en bloed in het gezicht.

    Volgens de Britse krant The Guardian komen alle vier verdachten uit Tadzjikistan. De krant zegt zich te baseren op het Russische persbureau TASS. Twee van de vier verdachten hebben volgens de rechter schuldig gepleit. Een van hen zou volledige bekentenissen hebben afgelegd. (ANP, Belga)

  10. Frankrijk verhoogt dreigingsniveau maximaal na aanval Moskou

    Frankrijk heeft het nationale dreigingsniveau, het zogeheten Vigipirate Plan, naar het hoogste niveau getild in reactie op de recente aanval op een concertzaal nabij Moskou, waarbij zeker 137 mensen omkwamen. Dat heeft premier Gabriel Attal bekendgemaakt.

    "Gezien de claim van verantwoordelijkheid voor de aanval door Islamitische Staat en de dreigingen die boven ons land hangen, hebben we besloten om het Vigipirate-systeem naar het hoogste niveau te brengen", aldus Attal op X, na een vergadering van de defensieraad in het Élysée. In januari hadden de Fransen het dreigingsniveau juist verlaagd.

    Het hoogste dreigingsniveau wordt ingesteld direct na een aanslag, of als een terreurgroep in actie komt. Het niveau wordt tijdelijk ingesteld, voor de tijd die nodig is voor crisisbeheer. Het maakt extra mobilisatie van middelen mogelijk, maar ook de verspreiding van informatie die burgers in een crisissituatie kan beschermen. (ANP)

  11. Dodental aanslag bij Moskou verder opgelopen

    Het aantal doden door de bloedige aanslag op het muziekcomplex bij Moskou vrijdag is verder gestegen tot 137, zegt het onderzoeksbureau van de Russische overheid. Het vorige officiële dodental stond op 133.

    Gewapende mannen openden vrijdagavond het vuur op bezoekers van de Crocus City Hall in Krasnogorsk, nabij Moskou. Tijdens de aanval brak ook een grote brand uit, waardoor het gebouw zwaar beschadigd raakte. (ANP)

  12. Eigenaar aangevallen muziekcentrum Moskou belooft heropbouw

    De eigenaar van de Crocus City Hall net buiten Moskou, waar vrijdag de terroristische aanval plaatsvond, is van plan het complex opnieuw op te bouwen. ‘‘We zullen degenen die het slachtoffer zijn geworden van terroristen nooit vergeten. Wat door hun vuile handen is vernietigd, zal worden hersteld’’, liet de Crocus Group in een verklaring weten.

    Het muziekcentrum, dat plaats biedt aan 6000 bezoekers, maakt deel uit van een groot commercieel complex aan de rand van Moskou, met winkelcentra, hotels en restaurants. Tijdens de aanval ontstond brand en raakte het gebouw zwaar beschadigd. Een deel van het dak kwam naar beneden. (ANP)

  13. IS deelt videobeelden van aanslag Moskou

    Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft zaterdagavond videobeelden op Telegram geplaatst die een deel van de aanslag op het muziekcentrum net buiten Moskou zouden tonen. De video van 1 minuut en 31 seconden toont een close-up van een van de schutters die het vuur opent op verschillende mensen terwijl hij de concertzaal binnengaat.

    Eerder op zaterdag deelde IS op Telegram ook al een foto waarop de vier aanslagplegers te zien zouden zijn. IS, die de aanslag van vrijdag heeft opgeëist, stelt dat de aanval op het muziekcentrum moet worden gezien 'in de context van de oorlog die woedt tussen IS en landen die de islam bestrijden'.

    Een woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, Adrienne Watson, benadrukte zaterdagavond dat alleen IS verantwoordelijk is voor de aanval en dat Oekraïne er niet bij betrokken is. Volgens haar deelde de Amerikaanse regering begin maart informatie met Rusland over een op handen zijnde aanslag in Moskou en publiceerde de VS op 7 maart ook een openbare waarschuwing voor alle Amerikanen in Rusland. (ANP)

  14. Zelensky: voorspelbaar dat Poetin aanslag aan Oekraïne linkt

    Dat de Russische president Vladimir Poetin de aanslag in Moskou aan Oekraïne probeert te koppelen mag geen verrassing zijn, meent de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij noemt het op Telegram "absoluut voorspelbaar" dat Poetin de schuld probeert af te schuiven op Kyiv.

    De aanslag, waarbij zeker 133 mensen omkwamen, is opgeëist door IS. Poetin repte echter met geen woord over die terreurgroep. Wel zei hij dat de daders richting Oekraïne probeerden te vluchten, waar de Oekraïners hen over de grens zouden helpen. Zelensky ontkent elke Oekraïense betrokkenheid.

    "Wat vrijdag in Moskou is gebeurd is duidelijk: Poetin en het andere tuig proberen gewoon de schuld op iemand anders af te schuiven", zegt de Oekraïense president. Volgens Zelensky reageerde Poetin niet meteen op de aanslag, omdat hij de tijd nam om na te denken over een manier waarop hij Kyiv de schuld kon geven. (ANP)

  15. Eerste slachtoffers geïdentificeerd van aanslag in Moskou

    De eerste slachtoffers van de aanslag in Moskou zijn geïdentificeerd. De autoriteiten hebben een lijst met 29 namen gepubliceerd. Er vielen zeker 133 doden tijdens de aanslag.

    De Russische hulpdiensten zijn nog steeds bezig met het zoeken naar slachtoffers in het puin van de uitgebrande concertzaal. Door de grote brand, die nog lang voortwoekerde, is een deel van het dak naar beneden gekomen. De gouverneur van Moskou zei eerder dat het nog dagen kan duren voordat het hele complex is doorzocht.

    De aanslag is opgeëist door een Afghaanse tak van de terreurgroep Islamitische Staat. De vier mogelijke daders zouden zijn opgepakt. (ANP)

  16. Volgens Moskou zijn de vier opgepakte daders geen Russen

    De vier vermoedelijke daders van de bloedige aanslag op een concertzaal in de buurt van Moskou zijn geen Russen. Dat zegt althans het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag.

    "Ze zijn allemaal buitenlandse staatsburgers", meldt het ministerie in een verklaring. Russische media meldden eerder dat sommige daders afkomstig waren uit Tadzjikistan. Of dit klopt, is niet onafhankelijk te verifiëren.

    Naast de vier vermoedelijke daders zijn ook een aantal andere personen gearresteerd. President Poetin beloofde zaterdag iedereen die betrokken was bij de aanval op te sporen en te arresteren.

    Rusland zinspeelt op Oekraïense betrokkenheid bij de aanslag, maar Kyiv ontkent. IS heeft de aanslag opgeëist. (ANP)

  17. Spontane herdenking in Beslan voor slachtoffers van aanslag in Moskou

    In Beslan, een stad in de Russische deelrepubliek Noord-Ossetië die twintig jaar geleden door een bloedige terreurdaad werd getroffen, hebben de inwoners zaterdag spontaan de slachtoffers herdacht van de terreuraanslag in de buurt van Moskou. Dat meldt het Russische nieuwsagentschap Tass.

    Meer dan duizend personen verzamelden zaterdag in de school waar zich destijds een gijzeldrama met dodelijke afloop afspeelde. Ze staken er onder meer kaarsen aan voor de slachtoffers in de Crocus City Hall in Krasnogorsk. De herdenking werd georganiseerd door de organisatie Moeders van Beslan.

    Op 1 september 2004 vielen een dertigtal zwaarbewapende en pro-Tsjetsjeense rebellen de school in de noordelijke Kaukasus binnen. Ze eisten het einde van de oorlog in Tsjetsjenië en het aftreden van Kremlinleider Vladimir Poetin. Drie dagen lang gijzelden de terroristen meer dan 1.100 leerlingen, leerkrachten en ouders. De gijzelingsactie eindigde met de bestorming van het schoolgebouw door het Russische leger. Meer dan 330 burgers kwamen om het leven, onder wie 186 kinderen, en er vielen 750 gewonden.

    Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeelde Rusland nadien wegens "ernstige tekortkomingen" in de "voorbereiding van en de controle over de veiligheidsoperatie". Ook werd volgens het hof bij de inval gebruikgemaakt van disproportioneel geweld. (ANP)

  18. Italië neemt extra veiligheidsmaatregelen na aanslag Moskou

    Italië heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen na de aanslag in Moskou. Nieuwssite Rai News en persbureau ANSA schrijven dat het ministerie van Binnenlandse Zaken "gevoelige plekken" beter wil beschermen. Daarmee wordt bedoeld dat er extra beveiliging komt bij onder meer gebedshuizen, ambassades, stations en luchthavens.

    De Italiaanse media melden niet of er een concrete dreiging is die aanleiding geeft tot de nieuwe maatregelen. Maandag komt volgens Rai News het Nationaal Comité voor Openbare Orde en Veiligheid, een commissie van het ministerie van Binnenlandse Zaken, bijeen om de situatie te analyseren. (ANP)

  19. Poetin: aanslag is terroristische daad, alle daders opgepakt

    De Russische president Vladimir Poetin heeft voor het eerst publiekelijk gereageerd op de aanslag op het muziekcentrum Crocus City Hall, in Krasnogorsk even buiten Moskou. Op de Russische tv noemt hij de aanval een "barbaarse terroristische daad". Volgens de president probeerden de daders te vluchten naar Oekraïne, maar zijn ze allemaal gearresteerd.

    "Ik spreek vandaag tot u in verband met de bloedige, barbaarse terroristische aanval", begon Poetin zijn toespraak. Hij noemde de slachtoffers "onschuldige, vredige mensen" en bracht zijn condoleances over aan de nabestaanden. Hij heeft zondag uitgeroepen tot een dag van nationale rouw.

    De president zei dat "alle vier" de daders onderweg naar Oekraïne zijn gearresteerd en zwoer dat "iedereen" die betrokken was bij de terroristen en de voorbereiding van de aanval zal worden geïdentificeerd en opgepakt.

    De Russische veiligheidsdienst FSB zei eerder dat de aanvallers "in contact" stonden met mensen in Oekraïne. Kyiv ontkent elke betrokkenheid. Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag opgeëist.

    Beeld Brechtje Rood
  20. Nieuw dodental gemeld: bijna 150 mensen overleden

    Het dodental door de aanslag in Moskou op vrijdagavond is inmiddels opgelopen tot 143, meldt Margarita Simonyan, het hoofd van de staatsgecontroleerde televisieomroep RT. Het laatste officiële dodental van de autoriteiten, 115, dateert van eerder op zaterdagochtend. Die waarschuwden er toen al voor dat het aantal verder zou oplopen.

    Reddingswerkers zoeken nog volop naar lichamen tussen het puin in het muziekcentrum Crocus City Hall, in Krasnogorsk even buiten Moskou, waar aanvallers vrijdagavond binnenvielen. Ze vuurden met automatische geweren op bezoekers en stichtten ook brand, waarna een deel van het dak naar beneden kwam. Volgens de gouverneur van Moskou, Andrej Vorobjov, duurt het nog meerdere dagen voor de hulpdiensten het gebouw helemaal hebben doorzocht.

    Zaterdagochtend werden ook de eerste arrestaties verricht na de aanslag. De Russische veiligheidsdienst FSB meldde dat elf personen zijn aangehouden. Vier van hen zouden rechtstreeks betrokken zijn geweest bij de aanval op de concertzaal.

    De FSB claimt dat er een connectie is tussen de vermeende aanvallers en Oekraïne, maar een medewerker van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky verwerpt die bewering en noemt betrokkenheid van Kyiv "absurd". Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag opgeëist.

    Beeld AFP
  21. Ambassades waarschuwden begin maart al voor aanslag

    Westerse ambassades waarschuwden begin maart hun landgenoten al voor een aanslag in Rusland. Ook de Nederlandse ambassade.

    Inwoners werden gewaarschuwd voor grote publieksevenementen. Daarbij werden concerten nadrukkelijk benoemd. Extremisten zouden die evenementen in de gaten houden voor mogelijke aanslagen. 

  22. Dodental loopt op tot 115

    Het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van de terreuraanval in Moskou is opgelopen tot 115, meldt het onderzoeksbureau van de Russische overheid. (ANP)


    Een man rouwt bij de concertzaal.Beeld ANP / EPA
  23. Poetin belt met Belarussische bondgenoot Lukashenko

    De Russische president Vladimir Poetin heeft zaterdag telefonisch contact gehad met een van zijn belangrijkste bondgenoten: President Alexander Lukashenko van Belarus. Dat meldt het Russische persbureau Tass op basis van een verklaring van het Kremlin. De twee leiders zeggen klaar te staan om samen te strijden tegen terreur. 

  24. Russische autoriteiten: ‘Verdachten op weg naar Oekraïne’, Oekraïne ontkent betrokkenheid

    De plegers van de aanslag hadden contacten in Oekraïne en vier aanvallers waren op weg naar de Oekraïense grens toen ze zaterdagochtend werden aangehouden, meldt de Russische veiligheidsdienst FSB.

    Mykhailo Podoljak, adviseur van President Zelensky, ontkent elke vorm van Oekraïense betrokkenheid. Ook de Amerikaanse diensten zien geen bewijs dat Oekraïne een rol heeft gespeeld, schrijft de New York Times op basis van overheidsbronnen.

    ‘Als blijkt dat Oekraïne daadwerkelijk achter de aanslagen zit, moet een duidelijk antwoord volgen op het slagveld’, citeert staatspersbureau RIA parlementslid en oud-generaal Andrei Kartapolov. (ANP)

  25. Dodental van aanslag in Moskou opgelopen tot 93

    Het dodental van de aanslag in Moskou is opgelopen tot 93, meldt het onderzoeksbureau van de Russische overheid. Het bureau zegt ervan uit te gaan dat het aantal slachtoffers nog verder oploopt. Eerder was er sprake van meer dan 60 doden. (ANP)


    Mensen leggen bloemen op de plek van de aanslag.Beeld REUTERS
  26. Elf aanhoudingen na aanslag in Moskou, onder wie vier aanvallers

    De Russische autoriteiten hebben elf verdachten aangehouden na de dodelijke aanval vrijdagavond op een concertgebouw in Moskou, meldt de Russische nationale veiligheidsdienst FSB.

    Vier van de verdachten zouden daadwerkelijk hebben deelgenomen aan de aanval op de Crocus City Hall, waarbij meer dan zestig mensen om het leven kwamen. 

  27. Dit weten we nu over de aanslag in Moskou

    In de Russische hoofdstad Moskou vond vrijdagavond een aanslag plaats in een concertzaal. De aanslag, die door IS werd opgeëist, is een van de dodelijkste aanslagen in de regio van het afgelopen decennium. Dit is wat we tot nu toe weten.

  28. Rutte over aanslag Moskou: beelden gaan door merg en been

    Minister-president Mark Rutte heeft met afschuw gereageerd op de bloedige aanslag vrijdag in een concertzaal in Moskou. De beelden van de door Islamitische Staat opgeëiste aanval "gaan door merg en been", aldus de premier in een bericht op X.

    De schietpartij in het muziekcomplex heeft meer dan zestig mensen het leven gekost. "Mijn gedachten zijn bij hen, hun nabestaanden en het Russische volk", aldus Rutte.

    Twitter bericht wordt geladen...

  29. Twee verdachten aangehouden, anderen gevlucht

    De Russische autoriteiten hebben twee verdachten aangehouden na de aanslag vrijdagavond, meldt Alexander Khinshtein, een lid van het Russische Lagerhuis, op Telegram. Andere verdachten vluchtten te voet naar een nabijgelegen bos.

    Volgens Khinshtein vond de aanhouding plaats in de provincie Brjansk, ten zuidwesten van Moskou. (ANP, Reuters)

    People lineup to donate blood to help victims of the attack in Crocus City Hall, near the Blood Center of the Federal Medical and Biological Agency, in Moscow, Russia, Saturday, March 23, 2024. Over 90 people were killed, including three children, authorities said. (Denis Voronin/Moscow News Agency via AP)Beeld AP
  30. Drie kinderen onder dodelijke slachtoffers aanslag Moskou

    Onder de dodelijke slachtoffers van de terroristische aanval in Moskou vrijdagavond zijn drie kinderen, meldt het regionale ministerie van Volksgezondheid via persagentschap RIA. Het totale dodental is inmiddels gestegen tot boven de zestig.

    Volgens de Russische minister van Volksgezondheid Mikhail Murashko liggen nog 115 mensen in het ziekenhuis, onder wie vijf kinderen. Zestig van hen, onder wie een van de kinderen, verkeren nog in kritieke toestand. (ANP)

  31. Wapens en munitie gevonden na aanslag bij Moskou

    Onderzoekers hebben wapens en munitie gevonden in het muziekcomplex bij Moskou waar vrijdag een terreuraanslag plaatsvond. Dat blijkt uit een korte video die zaterdagochtend is vrijgegeven door de Russische commissie die de aanslag onderzoekt. Op de video zijn een machinegeweer van het type kalasjnikov en patroonmagazijnen te zien.

    De slachtoffers van de aanslag zijn zaterdag allemaal uit het muziekcomplex gehaald, meldt het Russische persbureau TASS. Brandweerlieden bestreden urenlang een brand in het enorme gebouw, die woedde op een oppervlakte van bijna 13.000 vierkante meter. Nadat aanvankelijk werd gezegd dat de brand onder controle was, laaide het vuur in de ochtend toch weer op. Uiteindelijk wist de brandweer het vuur definitief te blussen, meldt TASS.

    Helikopters die aanvankelijk waren ingezet voor het bestrijden van de brand werden daarop teruggetrokken. Bij de aanslag, die door Islamitische Staat (IS) werd opgeëist, kwamen meer dan zestig mensen om het leven en raakten honderden mensen gewond. (ANP)

    Op de video zijn een kalasjnikov en patroonmagazijnen te zien.Beeld ANP / EPA