Arnhem, de ‘groenste stad’ van Nederland, heeft parken te danken aan slavernij

Achtergrond
Ook steden zonder afdeling van de VOC of WIC profiteerden van de slavernij. De ‘groenste stad’ van Nederland heeft haar parken er grotendeels aan te danken. ‘Voor een landstad als Arnhem hebben we verrassend veel slavernijsporen gevonden.’
Pieter Hotse Smit / vk
zaterdag 23 maart 2024 om 10:07
De onderzoekers in park Sonsbeek met op de achtergrond de met het slavernijverleden verbonden Theeschenkerij.
De onderzoekers in park Sonsbeek met op de achtergrond de met het slavernijverleden verbonden Theeschenkerij. beeld Marcel van den Bergh

Arnhem

Zonder slavernij had Arnhem nu niet haar gezichtsbepalende ‘huisje op de berg’ gehad. Want waren het niet drie tot slaaf gemaakten - Alima, Jamila en Simon - die in de 18e eeuw een weeskind begeleidden op haar reis van Batavia naar Holland? En zou dat weeskind niet later opdracht geven tot de bouw van Huis Sonsbeek, ook wel bekend als ‘De Witte Villa’? Deze Adriana van Baijen financierde de bouw bovendien met geld dat haar familie verdiende bij de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC).

‘Alle Arnhemmers zijn nu erfgenaam van die koloniale erfenis’, zegt Aschwin Drost, staand voor Huis Sonsbeek, dat nu is ingepakt voor een renovatie. Drost is een van de auteurs van het onderzoek Sporen van slavernijverleden in Arnhem, dat in opdracht..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Amsterdamse Jordaan loopt vol met mensen die Koningsnacht vieren.

Ondanks kou en regen drukke Koningsnacht in de grote steden, weer op Koningsdag wisselvallig

Ondanks de frisse temperaturen en de regen stroomden meerdere steden vrijdagavond vol voor Koningsnacht. De gemeente Utrecht riep tegen 23.00 uur op niet meer naar de stad te komen.

De koninklijke familie viert dit jaar Koningsdag in Emmen.

Liveblog Koningsdag • Eerste oranjefans in Emmen • XR plant protest op A10 • Stuur je foto naar het ND

Rommelmarkten, familiebezoek en barbecueën in de achtertuin: Nederland viert vandaag Koningsdag. De koninklijke familie doet dat in Emmen. In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws.

Rients Boiten, Johan en Froukje Poelarends-Pouwels en Cieka Galenkamp. Allen kregen zij vrijdag een koninklijke onderscheiding.

Rients, Froukje, Johan en Cieka kregen een lintje. 'De Bijbel zegt: niet oordelen, maar helpen'

Achter elk 'lintje' schuilt een verhaal. Dit zijn vier van die verhalen: gewone Nederlanders die zich inzetten voor hun medemens en daarvoor vrijdag koninklijk onderscheiden werden. 'Ik had dit nooit alleen kunnen doen.'

Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.