Meta test AI-fotobewerkingsfuncties voor WhatsApp

Meta is begonnen met het testen van enkele WhatsApp-functies waarmee gebruikers foto's kunnen bewerken door middel van AI. Zo kunnen ze met een prompt achtergronden toevoegen of de afbeelding uitbreiden.

Er komen AI-gerelateerde functies beschikbaar bij de afbeeldingeditor in WhatsApp, melden WABetaInfo en TheSpandroid. De sites ontdekten de opties in versie 2.23.17.14 van de WhatsApp-bèta op Android. De editfuncties zijn nog niet functioneel, maar twee van de drie zijn eerder al aangekondigd voor de afbeeldingsbewerkers in Facebook en Instagram. Het gaat om Backdrop en Restyle.

Met eerstgenoemde is het mogelijk om de achtergrond van de afbeelding te vervangen door een AI-gegenereerde achtergrond, die gebruikers met een prompt kunnen genereren. Met de Restyle-optie kunnen bestaande afbeeldingen dankzij een AI-filter aangepast worden naar een volledig andere stijl.

De derde optie, Expand, is voorlopig exclusief voor WhatsApp. Het lijkt erop dat het hiermee mogelijk moet worden om de grootte van de afbeelding uit te breiden. Daarbij worden de ontbrekende delen van de afbeelding vermoedelijk met AI ingevuld. Het is nog niet duidelijk of en wanneer deze AI-bewerkingsfuncties algemeen beschikbaar komen. Eerder is er al een functie toegevoegd waarmee gebruikers AI-gegenereerde stickers kunnen maken via WhatsApp.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

23-03-2024 • 11:35

38 Linkedin Whatsapp

Reacties (38)

38
38
17
0
0
14
Wijzig sortering
Het is voor mij bizar dat alle standaard AI functies overal on worden geïmplementeerd. Ik zelf heb wel eens gekeken uit nieuwsgierigheid maar verder heb ik aan fotobewerking met AI niet enorm veel gehad. Als ik foto's wil bewerken op mijn telefoon dan gaat het om contrast, helderheid, temperatuur, saturatie of als het kan even snel door middel van een standaard preset of een filter. Maar eigenlijk nooit echt AI nodig gehad... Of ik moet er nog aan wennen.

Maar ik ben benieuwd of jullie veel gebruik maken van zulke AI fotobewerkings features of dat het een beetje is opgeblazen.
ik denk eigenlijk dat AI op dit moment vn het relabelen van wat jij zegt, contract, helderheid, schaduw filter, rode ogen en dergelijke. Wat ik heb gezien kun je een object op de voorgrond later wegpoetsen, maar nog niet heel goed. Geen idee waar het heen gaat. Als je ziet hoeveel selfies op social media flink bewerkt zijn om aan een ideaal beeld te voldoen wordt je al niet goed. Er zullen ook een hoop mensen zijn die daar niks mee doen denk ik.
Als je foto’s met een smartphone maakt is de kans groot dat uw telefoon als AI gebruikt om het beeld te verbeteren.

Bijvoorbeeld om de achtergrond te blurren en een mooie bokeh te geven. Ook de lichtbalans wordt al met AI gekozen indien je foto’s opslaat als Heic of jpg. Er was al geen ontkomen aan AI aan.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 23 maart 2024 12:09]

Prachtig voorbeeld is als je een foto van de maan neemt. Bijna alle nieuwe telefoons snappen dat je een foto van de maan wilt nemen en plakken er gewoon een stock foto overheen. En jij maar pochen met je goede telefooncamera :+
Je kunt Samsung papers delen (wij van WC-Eend) maar het blijft data die -niet- in je foto staat welk in je foto wordt geplakt. Het maakt niet zoveel uit wat voor slimmigheden erin zitten, ze herkennen "maan" en maken er iets van wat geen foto meer is maar in essentie gewoon een AI prompt.
Zo kan ik ook maanfoto's maken, en ik hoef er niet eens een camera voor te gebruiken. Ik vraag gewoon aan een willekeurig AI image model of deze een maanfoto voor me wil maken.

Ik vind AI een shortcut om foto's beter te laten lijken. Het is oneerlijk, het laat mensen denken dat ze goede fotografen zijn zonder dat ze er iets voor hoeven doen en het genereert een scheef beeld van de realiteit.
Mijn gevoel zegt dat je niet helemaal begrijpt wat 'AI' is, lang verhaal kort. Dus jij gaat mij glashard vertellen dat ik geen Meester Fotograaf ben na mijn `Point-and-Click-Photo-shoot` fest in Praag rond 01:00 in de nacht ? Of is alles van mijn (instap) Nikon D5600 FAKE... ?

`Enhanced` oftewel, same shit, more crisp. Je kan het uitzetten, en zelf je focal punten bepalen en meer van die utterly boring settings, maar ik wil gewoon mooie foto's. Gaan fake `model generated / upscaled rara onzin. Nee Point-and-klik ` Mijn Pi-Krasso kunst.... D5600 + AF-P 18-55mm VR. Raad waar de A voor staat.

En die Samsung papers was een vernedering waar ze wel op moesten reageren, geen flex aan hun kant hoor. Community is niet achterlijk, die ga je niet voorliegen. Thus, this is what happend.
Ik heb het hier en daar wel geprobeerd, vooral om mensen weg te halen uit een foto omdat ze langs liepen oid. Ik ben (nog) niet onder de indruk. Soms wordt een object die je weghaalt vervangen door een ander generiek object. Niet echt wat ik wil als ik een object uit de foto wil verwijderen.

De AI functies om het plaatje te verbeteren zoals jij noemt, contrast, belichting enz zijn wel ok en leveren over het algemeen een betere foto.

Misschien ben ik ook nog niet gewend aan AI bewerkingen van fotos, maar ik heb een beetje hetzelfde gevoel wat jij hebt.
Ben benieuwd welke telefoon je hebt. Ik een S22 en ik was zelf aangenaam verrast hoe goed dit werkt en iedereen (incl. een aantal IT-ers) aan wie ik dit heb laten zien ook.
S24 ultra. Het enige wat een beetje goed werkt is om mensen uit een foto te kopiëren en op een andere foto of andere achtergrond te plaatsen. Het "vullen" van de ruimte die overblijft bij het wegknippen van mensen of objecten vond ik zelf matig. En zoals ik al zei, regelmatig wordt een object vervangen door een ander object. Dat is niet wat ik wil als ik iets verwijder.
Ik vind het leuk om een jarige te verrassen met een originele verjaardagskaart waar diegene zich in een met Ai gecreëerde wereld bevindt. En die wereld sluit dan thematisch aan bij de hobby van diegene, maar dan over the top. Tot nu toe kreeg ik veel positieve reacties.
Das wel een leuk idee en een toepassing die ik wel zie zitten! Het geautomatiseerd mooier maken van echte fotos doet een beetje af aan de magie van fotografie als je t mij vraagt.
Hangt er vanaf wat zijn/haar hobby is natuurlijk, maar dat ie het goed doet op een verjaardag geloof ik meteen :-)
Dit is toch een functie die helemaal niet thuishoort in een berichten app?

Voor mij klinkt dit meer als iets van Meta dat wordt toegevoegd als feature maar eigenlijk een training algoritme is voor hun eigen AI modellen.
Uiteraard. Als je denkt dat bedrijven functies gewoon voor de leuk toevoegen aan apps die massaal gratis gebruikt worden door de massa dan heb je het mis.
Ik snap het ook niet, ik heb nog nooit een foto of video gemaakt vanuit een chat app. Daarvoor gebruik ik altijd dezelfde applicatie die op mijn telefoon staat. Daar kan ik altijd op dezelfde manier fotos bewerken en hoef ik niet op zoek te gaan naar functies. Daarna delen met de app waarmee ik het wil versturen.
Ik denk dat voor veel Nederlanders whatsapp de plek is waar ze het meeste foto's versturen, bekijken of soms zelfs maken. Foto editing lijkt me dan zo gek nog niet, met of zonder AI.
Tja, ik sluit mij hier volledig bij aan en snap ook het nut niet ervan.
Whatsapp met een extra runtime van 150Mb die photoshop editing features bied, what's not to love !

/s

Sleur en pleur stickers maken van mensen/objecten in een foto... sure, daarna lekker je buiten WhatsApp houden. Zowiezo betekend dit dat 80% van de telefoon te dom is om dit zelf uit te rekenen, dus komt de fall-back optie om de foto's te Uploaden als een cloud service. Denk dat je wanneer je een EOL Galaxy 10 gebruikt je echt zit te wachten op deze functie die je 8K RAW's naar de cloud pushed voor een sticker.
Zowiezo betekend dit dat 80% van de telefoon te dom is om dit zelf uit te rekenen
Dat is wat ik ook denk dat het toch weer extra recourses van een smartphone gaat eisen en dit inderdaad al zeker bij oudere smartphones een probleem word. Hoop dan op zijn minst dat je AI gewoon kan uitschakelen en het niet tezeer ingebakken word.
En krijgen die bewerkte foto's dan ook een mooi label dat ze bewerkt zijn met AI? Het dusdanig bewerken van foto's dat het lijkt alsof je ergens bent geweest waar je niet bent wordt op deze manier echt veel te makkelijk – mijn inziens moet dan ook worden gewaarborgd dat bedrog daarmee niet nog makkelijk wordt gemaakt met bijvoorbeeld een watermark o.i.d.
Sure, ik weet dat je met Photoshop als decennialang dit soort dingen kunt doen, maar de gemiddelde gebruiker van Whatsapp kon dat niet of had geen zin om de moeite te doen. Nu gaat dat dus mogelijk wel verschrikkelijk makkelijk worden voor iedereen die Whatsapp gebruikt.
Ja: https://about.fb.com/news...nstagram-and-threads/amp/

Meta gaat alles labelen is gaat ook onzichtbare markers toevoegen. Om echt succescol te zijn zouden andere apps dezelfde markers gebruiken. Meta zegt dat willen meewerken aan een industriestandaard.
(De titel van) het artikel zegt niets over Whatsapp. Het artikel is van twee maanden geleden dus vooralsnog geen bevestiging dat Whatsapp deze integratie ook gaat krijgen. Momenteel heeft Whatsapp namelijk geen enkele vorm van fotoinformatie ingebouwd, laat staan aan AI-label.
Als je het artikel leest zal je zien dat het gaat over hun Meta AI labelling filiosofie en de gevaren en voordelen van AI.

Whatsapp is gewoon Meta. Dus die zelfde principes gaan ze in Meta introduceren. Ze spreken over hun Meta AI image generator.

Het zou zeer onwaarschijnlijk zijn dat ze hun meest populaire app AI beelden laten genereren zonder hun eigen Meta regels te volgen.

Of je zou natuurlijk met een bron of goede redenering moeten komen dat whatsapp buiten deze regels zou vallen.
De enige reden dat je bij een youtube moet aangeven dat er AI fuckery in place is doen ze niet voor jou hoor, dat is `indekken 101 vanuit legal dep.` :-)
Het onderscheiden van nep en echt is al lastig genoeg online. Het is vooral belangrijk dat mensen ervan bewust blijven dat je vaak niet de hele waarheid te zien krijgt. Zo'n label is wel een goed idee in ieder geval
En krijgen die bewerkte foto's dan ook een mooi label dat ze bewerkt zijn met AI?
Als het een watermerk is kan je die weer weghalen met een AI watermerk verwijderaar :+
Waarom zou je dit in hemelsnaam willen? straks is dus geen enkele foto op social media, dating apps, etc nog waar. Naar mijn mening moeten alle grote bedrijven stoppen met AI integraties voor fotobewerking in standaard apps en de apps die dit wel mogen bieden, ook een watermerk in de metadata stoppen, zodat elke gebruiker kan zien dat er met een foto (of video) gerommeld is.
Voor social media boiet me niet zo of een foto echt is of niet. Ik denk dat iedereen wel eens die fotos bewerkt, en het is maar social media. Voor nieuws en serieuze media wil je dit inderdaad niet, naar volgens mij is daar al een soort "afspraak" gemaakt dat je alleen minimaal bewerkte fotos gebruikt om de kwaliteit te verbeteren maar niks mag toevoegen, verwijderen of vervangen.
Net zo goed voor social media. Voor veel mensen is social media een groot deel van hun "echte" leven.
Tja, dat mensen social media als de bron voor het echte leven, nieuws of "de waarheid" nemen is natuurlijk al erg genoeg. Aangezien ik daar niet veel mee heb is mijn antwoord gekleurd met mijn eigen mening. Het is alsof je van een stripboek verwacht dat het gebaseerd moet zijn op de realiteit. Kansloos als je het mij vraagt.

Er is over het algemeen èèn persoon verantwoordelijk voor alles wat er gepost wordt op social media en dat is degene die de post de wereld in slingert. Bij serieuze media heb je daar tenminste een groep mensen die verantwoordelijk zijn, elkaars werk controleren en ook rectificaties plaatsen als er iets niet klopt. Dat zie ik niet gebeuren op social media dus verwachten dat de fotos onbewerkt blijven gaat hem niet worden.
Net zo goed voor social media. Voor veel mensen is social media een groot deel van hun "echte" leven.
Dat was IRC vroeger, toen kwam BonziBuddy :D
Goh op zich hoeft dit niet slecht te zijn. Nagenoeg alles op sociale media is al fake.
Als binnenkort echt ALLES fake is dan kan het bijna niet anders dan dat de gemiddelde gebruiker eindelijk stopt met te geloven dat sociale media realiteit is :D.
Straks is dus geen enkele foto op social media, dating apps, etc nog waar.
Klopt. Waarom denk je dat het bedrijf Meta heet? Realiteit moet een bijzaak worden omdat we daar slechts beperkt controle over hebben. Een metaversum met volledige controle is de utopie!!!
Leg dat maar eens aan banden…onbegonnen werk. Waarom zou app x het wel mogen en op Y niet? Organiseer en controleer dat maar eens.

De meeste smartphone foto’s zijn om te beginnen al AI. Blurry bokeh achtergronden bijv. Google Pixels telefoons gebruiken AI om van 10 snel achter elkaar getrokken foto’s een 1 compilatie te maken waarbij bijv iedereen op de foto naar de camera kijkt of lacht.

Het enige wat je kan doen is via een industriestandaard ervoor zorgen dat je AI een watermerk moet geven zodat labeling cross platform werkt.

Wat je ook kan afdwingen is dat grote platformen het onmogelijk maken om bijv racistische memes te maken met AI of bekende mensen of merken met copyright via AI in uw beeld te verwerken. App stores kunnen apps die zondigen weren etc. Maar AI manipulatie aan zich verbieden lijkt me onhaalbaar.
Nee voor mij hoeft het ook niet al die opties.
Heb liever een zo n kaal mogelijke versie.
Hoef nou ook weer niet eens ncurses based client te hebben op een high end model, maar laat die optie er zijn voor een EOL met custom Droid ROM. That said, ik zit zeker niet te wachten op Samsung's software op mijn S23 Ultra. Die moeten lekker telefoons maken, geen software.

Bixby anyone ? Bedoel ik.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee