PowNed

Pubers terroriseren docenten op grote schaal, leraren zijn het zat

Het gaat lekker met het onderwijs in Nederland. Leerkrachten verdienen geen reet, de werkdruk is veel te hoog, de ouders van leerlingen zijn bloedirritant en de pubers op het voortgezet onderwijs zijn onhandelbaar. Dat laatste blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Leraren worden bedreigd, geïntimideerd, uitgescholden en zelfs fysiek aangevallen. De maat is vol, zeggen zij.

  1. Laatste nieuws

En dus moet er eens een hartig woordje met de tieners van tegenwoordig worden gesproken. Want ja, school is kut, leraren zijn klootzakken en dat wijf van Duits moet helemaal d'r bek dichthouden. Je afzetten tegen alles dat ook maar een beetje riekt naar autoriteit hoort erbij en kan je als puber afdoen onder de noemer 'ontwikkeling', maar daar hoort niet bij dat je auto's van leraren bekrast, een teaser tegen een leraar aanzet, leraren aan de lopende band uitscheldt, leraren thuis opzoekt, tegels door de ruit gooit en leraren op duizend andere manieren leraren intimideert. Dit gebeurt dus echter wel. Door het hele land, op elk niveau, aldus RTL.

Dat pubers hun grenzen over gaan is zo oud als de weg naar Rome. Hoort erbij en het is dan aan de ouders en de school om te zeggen: tot hier en niet verder. Wat de leraren die RTL Nieuws heeft gesproken echter zeggen, zo'n tweehonderd stuks, is dat ouders het wangedrag van hun kroost niet willen zien. Ze schuiven het onder het tapijt, het wordt gebagatelliseerd, ontkent of sterker: de confrontatie met de leerkracht wordt gezocht. 'Hoezo deelde je een reprimande uit aan mijn kind? Hoe durf je?' Alle kinderen zijn tegenwoordig prinsjes en prinsesjes en dienen zo behandeld te worden, lijkt het wel.

En daar wringt natuurlijk de schoen. Mensen kunnen wel kinderen krijgen, opvoeden zit er niet meer bij. Ze zijn net zo asociaal als hun kinderen. Of beter gezegd: de kinderen van nu zijn zo fucked up omdat hun ouders fucked up zijn. Het is dus dweilen met de kraan open. Daar komt nog eens bij dat leerkrachten zich ook nog eens niet gesteund voelen door de schooldirecties. Zij wuiven, zo geven de leraren bij bosjes aan, de incidenten zo veel mogelijk weg. Bang voor slechte publiciteit, boze ouders en rechtszaken. 

En zo is de middelbare school van tegenwoordig een vrijplaats geworden voor intimidatie en wangedrag. Het wordt tijd dat er wordt ingegrepen. Go Geert!