PowNed

Ook benzineprijzen stijgen in hard tempo door, autorijden straks alleen voor elite?

Net als je denkt dat het allemaal niet duurder kan, rij je met de BMW langs de pomp om te zien dat de benzine NOG duurder is geworden. Dat kan er ook nog wel bij, vanochtend kwam ook al het bericht dat huizen in recordtempo duurder en duurder worden. Nu de adviesprijs van Euro95 is doorgeschoten naar 2,20 - het hoogste in lange tijd - zitten we straks én zonder huis én zonder benzine in de tank.

  1. Laatste nieuws

Nou ja, zo'n vaart zal het allemaal wel niet lopen, maar het wordt op deze manier toch een pijnlijke exercitie, dat tanken. Een BMW heeft vaak een ruime tank van zo'n zestig liter en die even volgooien kost dus al snel meer dan 120 euro. En dan sta je nog bij een pomp die de adviesprijs hanteert. Sta je ergens langs de snelweg, dan betaal je een veelvoud van die 2,20 euro. Katjing voor de olieboeren, tranen met tuiten voor de portemonnee. En dan te bedenken dat de experts verwachten dat het einde van de prijsstijgingen nog lang niet in zicht zijn…

En hoe komt dit alles dan? Is dit ook de schuld van Hugo de Jonge? Dat sowieso. Maar de hoge benzineprijzen komen ook door de conflicten in het Midden-Oosten, grootschalig onderhoud aan olieraffinaderijen in de VS, de oorlog Oekraïne, de aangekondigde verlaging van olieproductie door de OPEC en ga zo maar door. Voor de benzineprijs belooft al dat gedonder maar weinig goeds. Ook omdat het allemaal zaken zijn die niet vandaag of morgen zijn opgelost. En daar zitten wij als benzinerijders dus maar mooi mee.

Dan kan je denken: ga dan elektrisch rijden, maar dat wordt ook steeds duurder en duurder. En behalve dat is elektrisch rijden gewoon ruk. Wie wil er nou 345 keer aan de laadpaal staan als hij of zij (of neutrale) van Amsterdam naar Deventer moet? Dan maar dokken aan de pomp!