Studie: laten werken asielzoekers levert veel geld op

Samenleving
door anp
vrijdag, 22 maart 2024 om 7:43
bijgewerkt om vrijdag, 22 maart 2024 om 8:08
anp220324041 1
Als asielzoekers dezelfde werkmogelijkheden krijgen als Oekraïense vluchtelingen, dan levert dat de Nederlandse samenleving fors geld op. Dat meldt SEO Economisch Onderzoek, dat in opdracht van de overheid en het bedrijfsleven studies uitvoert.
Wanneer de asielzoekers die in 2023 voor het eerst asiel aanvroegen en hun nareizigers dezelfde werkmogelijkheden zouden hebben gehad als Oekraïense vluchtelingen, dan zou dat de Nederlandse samenleving over een periode van tien jaar in totaal bijna 2 miljard euro aan extra welvaart opleveren, berekende SEO. Het gaat dan vooral om loon, consumptie en belasting die bij verschillende partijen in de samenleving terechtkomen.
Werkende asielzoekers dragen ook meer bij aan de kosten van hun opvang. Verder doen ze later als statushouders minder vaak een beroep op de bijstand, aldus de onderzoekers. Daarnaast zijn er nog niet in cijfers uit te drukken voordelen, onder meer doordat werkende asielzoekers sneller integreren, gezonder en gelukkiger zijn en ook op andere manieren dan door te werken een grotere bijdrage leveren aan de samenleving.