Nepagenten vallen huis binnen en stelen tas met 158.000 euro

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Met een zet werd een 93-jarige vrouw met haar rollator aan de kant geduwd door drie agenten. Ze gingen haar huis op Scheveningen binnen en namen een tas met 158.000 euro mee. Het bleek om nepagenten te gaan die later feestvierend in een hotel werden aangehouden. Tegen twee mannen uit Den Haag en een vrouw uit De Lier werd vrijdag in de rechtbank een celstraf van 2,5 jaar geëist.
Nietsvermoedend deed de destijds 93-jarige bewoonster bijna vijf jaar geleden de deur van haar woning aan de Hoekerstraat open. Twee mannen en een vrouw kwamen ruw binnen. Ze lieten een politielegitimatie zien en hadden een machtiging tot binnentreding bij zich. Ze zouden een anonieme tip hebben gekregen over zwart geld.
De vrouw riep haar zoon erbij, die bij haar woonde. De man werd volgens de 'agenten' beschuldigd van witwassen. Een van de verdachten doorzocht de woning, terwijl de anderen bij de slachtoffers bleven.

Linnen tas vol geld

Toen de zoon een kijkje wilde nemen werd zijn telefoon afgepakt. Omdat het drietal maar bleef doorvragen over het geld, gaf hij hen een linnen tas met daarin enveloppen met ruim 150.000 euro. Dat geld zou hij van twee ooms hebben geërfd. Nadat de verdachten waren weggereden in een zwarte Toyota, schakelde de zoon de hulpdiensten in.
De politie kwam erachter dat de auto op naam stond van Stephanie J. (38) uit De Lier. Toen haar telefoon werd getraceerd bleek ze in het Van der Valk Hotel langs de A4 bij Schiphol te zitten. Rond middernacht vielen agenten haar suite binnen. Daar troffen ze naast een stapel bankbiljetten, drank, drugs en escorts de Hagenaren Akin S. en Alex V. (beide 37) aan.

Autopech?

Alle drie verklaarden ze op de zitting onschuldig te zijn. J. vertelde dat ze met de medeverdachten was meegereden naar het hotel. Zelf zou ze die dag last van autopech hebben gehad. 'Ik zag een oranje lampje branden en heb toen mijn auto langs de weg in Rijswijk geparkeerd.'
De rechter hield haar voor dat uit onderzoek blijkt dat er geen problemen waren met het voertuig. 'Ik had vaker pech met die auto. Ook de garage kon eerder niet uitlezen wat er aan de hand was.'

'Psychisch en mentaal kapotgemaakt'

Daarnaast werd op haar telefoon een foto van de machtiging tot binnentreding gevonden. 'Dat was voor de spreekbeurt van mijn zoon', vertelde ze. Ook het adres van de slachtoffers stond in het toestel. 'Ik was op zoek naar de oom van een vriendin. Hij werkte bij de politie en zou mijn zoon kunnen helpen. Die had bijna dezelfde naam als het mannelijke slachtoffer. Het is allemaal toeval.'
De twee mannen beriepen zich op hun zwijgrecht. Beide gaven aan niks met de zaak te maken te hebben. S. was vooral boos. 'Ik heb tien maanden onschuldig vastgezeten. Ik ben psychisch en mentaal kapotgemaakt.'

Pruik en schmink

Volgens de officier van justitie zijn de drie wel degelijk bij de diefstal betrokken. Uit de telefoons van J. en S. blijkt dat ze in een paar dagen voor de overval in de buurt van de woning waren. Daarnaast zouden ze op de termen 'legitimatie recherche' en 'machtiging tot binnentreding' hebben gezocht. Ook zouden de twee aan het signalement van de daders voldoen.
V. werd ook door de slachtoffers herkend, ondanks dat hij een pruik zou hebben gedragen en schmink droeg. 'Het was geen lucky shot dat de drie 158.000 euro aantroffen in het huis. Dat is specifiek uitgezocht. De moeder is inmiddels overleden, maar haar zoon heeft nog altijd last van de impact van het voorval', zei de aanklaagster.

Veilige plek

Een woning moet een veilige plek zijn voor iemand. Het ergste is dat de verdachten nooit openheid van zaak hebben gegeven.' De advocaten vroegen om de drie verdachten vrij te spreken. De uitspraak is over twee weken.