ASUS begint verkoop van kabelloze RTX 4090 Strix BTF-gpu voor 2300 euro

ASUS is begonnen met de verkoop van een 'kabelloze' RTX 4090-gpu. De ROG Strix GeForce RTX 4090 BTF heeft een extra PCIe-connector waardoor het model stroom direct van het moederbord haalt. Het model kost 2300 euro, zo'n honderd euro meer dan het normale model.

De ASUS ROG Strix GeForce RTX 4090 BTF OC Edition, die ASUS eerder dit jaar tijdens de CES-beurs aankondigde, staat in de Pricewatch voor 2299 euro. De BTF-versie van de eerdere ROG Strix RTX 4090 is een kabelloze variant. BTF staat voor 'Back to the future' en is ASUS' technologie waarbij ASUS-moederborden de videokaart van stroom kunnen voorzien. Dat gebeurt via een extra PCIe High Power-aansluiting op de kaart, die tot 600W vermogen kan leveren en waardoor er geen aparte stroomvoorziening zoals een 12Vhpwr-aansluiting nodig is.

ASUS kondigde dit zogenaamde kabelloze concept tijdens de CES al aan. Het bedrijf wil met BTF kabelmanagement versimpelen, maar ook pc-builds mooier maken. Eerder dit jaar kwam ook al de RTX 4070 Ti TUF Gaming BTF van het bedrijf uit, de eerste kaart die officieel binnen dat kabelloze concept viel. Die kost slechts de helft van de RTX 4090 BTF. De RTX 4090 Strix BTF kost 100 euro méér dan het originele model, dat voor zo'n 2200 euro te koop is.

Tweakers maakte eerder dit jaar al een video waarin we ASUS' kabelloze systeem in de praktijk testten.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

22-03-2024 • 19:59

70 Linkedin Whatsapp

Reacties (70)

70
69
17
0
0
45
Wijzig sortering
Op zich een goede ontwikkeling want het zorgt naast een mooie aanblik ook voor betere airflow in de kast en dat is met high end hardware wel een ding.
Echter, verleggen we het probleem met de voedingskabel (en pinnen die overbelast worden) niet gewoon van de GPU naar het moederbord?

[Reactie gewijzigd door Leader98 op 22 maart 2024 20:04]

BTF en Project Zero zijn niet om GPU kabel issues op te lossen.
Het is voor looks en mss airflow zoals je al aangaf.
welnee, het is omdat je dan alle andere onderdelen ook moet kopen van Asus, dus niks meer mengen maar een merk en niet bepaald een goedkoop merk. Klantenbbinding. Airflow om een kabeltje is echt onzin

Het enige leuke aan dit ontwerp is het moderbord met alle connectoren op de achterkant.
Snap wat je zegt, maar "alle" valt ook wel weer mee.
Het zijn alleen de GPU en MOBO waar het ASUS betreft.
Project Zero van MSI doet niks met de GPU, daar is het alleen het MOBO.

Ze zijn er (een soort) van overeengekomen waar de connectors zitten, waardoor het enige andere component wat in de weg zou kunnen zitten, de kast, niet perse van ASUS/MSI hoeft te zijn, zolang ze maar compatibel is. Alle andere componenten zijn de standaard (ATX) spullen.
en de fans op de radiator (wat wel slim is). maar je hebt gelijk, het is minder dan ik dacht

[Reactie gewijzigd door tw_gotcha op 22 maart 2024 21:05]

Hoezo denk je dat? Aan de hand van het Filmpje op deze pagina?
PWM connectoren voor een pomp en fans zijn bij BTF en Project Zero gewoon standaard, gelijk aan een normaal ATX bord .

[Reactie gewijzigd door SpamLame op 22 maart 2024 21:29]

Als het concept bevalt gaan meer fabrikanten het overnemen en is 12VHPWR spoedig dood.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 9 april 2024 10:14]

De voedingkabels van je GPU hebben geen impact op je airflow tenzij je ze in een ventilator propt.

Non-argument.

Dat het er beter uit zal zien valt moeilijk te ontkennen.

Kabels --- en dan vooral ronde kabels, hebben 0 impact op airflow. Nou, misschien 0.001%. Het is praktisch onmeetbaar en zo goed als een mythe.
Bij Linux Tech Tips hadden ze zelfs een keer een kast volgepropt met troep, en nog was de airflow niet eens zo slecht toen ze gingen meten.
Dat probleem was vooral met kabels die scheefgetrokken werden in een hoek. Met een vaste connector zou dat juist veel minder een probleem moeten zijn.
Maar dat is dan weer meer een kwestie van GPU fabrikanten die geen rekening houden met de kastmaten i.c.m. een connector die in huidige vorm nooit op de markt toegelaten had mogen worden.

Een andere optie was om geen 90° connector op de GPU PCB te plaatsen, maar eentje die loodrecht staat en dus naar beneden of naar boven wijst.
Persoonlijk zie ik zelf geen brood in deze BTF oplossing..moeilijk doen voor een probleem dat eigenlijk alleen met 1 GPU model speelt.
Begrijp me niet verkeerd. 12VHP is niet van de kwaliteit die noodzakelijk is als je amateurs zelf met elektronica laat omgaan. De veiligheidsmarges zijn veel te krap en het ontwerp is fundamenteel niet best.

MAAR de instructies zijn gewoon duidelijk en dan GPU fabrikanten de schuld geven ervan dat gebruikers een te kleine case gebruiken vind ik wel erg ver gezocht. Je kunt nVidia de schuld geven voor die rotte standaard. Maar als jij je kabel te erg buigt omdat je kast te klein is, dan is dat niet de schuld van de AIB.

En BTF heeft uiteindelijk helemaal niks met 12VHP te maken. Het is helemaal niet bedoelt om dat probleem op te lossen. Er zijn voorals nog alleen 2 moederborden die deze standaard uberhaupt ondersteunen en maar een van de twee heeft 8-pins PCIe connectors als alternatief (de TUF variant). Op de ROG variant zit uitsluitend een 12VHP. En tenzij je toevallig in een O11D-stijl case bouwt is het achter het moederbord nou ook niet bepaald ruim.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 22 maart 2024 23:38]

Sorry, het was niet mijn bedoeling om reacties uit te lokken. Ik zeg enkel dat GPU makers een groot aandeel hebben in de ontstane problemen. Uiteraard is het een combinatie van factoren dat uiteindelijk bepalend is. Maar de GPU makers gaan bewust vér over de max. form factor van de PCI express standaard heen (b x l: 111.15mm x 312.00mm) en zijn daarmee dus deels verantwoordelijk.
Zie ook pagina 71 van: https://doc.inmys.ru/open...5CPCI_Express_CEM_1.1.pdf

Te grote GPU kaarten (dan wel te smalle kasten) hebben tot voor kort ook niet tot problemen geleid, o.a. omdat de oud vertrouwde PCIe 8-pin connector tolerant is tegen te strak buigen van de kabels. Niet zonder meer vanwege de zeer grote veiligheidsmarge van pakweg 80% (de Minifit 8-pin connector is voor ca. 250-280W gewaardeerd i.t.t. de gegeven PCIe specificatie van 150W)
Er zijn trouwens ook gevallen bekend waarbij de 12VHPWR smeltschade heeft opgelopen bij correct gebruik volgens de onofficiële richtlijnen. Het is echt niet alleen user error, maar een combinatie van factoren.

De kasten tegenwoordig zijn ook best breed, maar zelfs een relatief smalle kast als de Phanteks P400 heeft 160mm ruimte voor een CPU tower koeler. Dus bied in principe genoeg ruimte voor gebogen GPU kabels, mits aan de PCI express form factor gehouden wordt.

Het is mijn inziens niet de verantwoordelijkheid van de consument/eindgebruiker om te bepalen welke GPU modellen in welke kasten past en visa versa. Niet iedereen is een tweaker dat goed vooronderzoek doet (én op de hoogte is van de richtlijnen) of heeft de benodigde ruimtelijke inzicht om dat te kunnen beoordelen.
Dat is een verantwoordelijkheid dat bij de fabrikant ligt door van een worst case scenario uit te gaan in het ontwerp, duidelijke waarschuwing te geven m.b.t. tot compatibiliteit en/of consumenten goed voor te lichten (mocht iemand de '12VHPWR richtlijnen' in de doos/handleiding gevonden hebben, dan verneem ik dat graag).

Wat betreft het BTF ontwerp vraag ik mij af of dit principe ook van de grond was gekomen als de problemen rondom de 12VHPWR niet gespeeld hadden.
In deze zin heeft het misschien wel met elkaar te maken.
Het is hoe dan ook wel een mooie oplossing voor degene die een hekel hebben aan kabels, dat wel ;).

[Reactie gewijzigd door CMT op 23 maart 2024 16:44]

Het is mijn inziens niet de verantwoordelijkheid van de consument/eindgebruiker om te bepalen welke GPU modellen in welke kasten past en visa versa.
Eens dat zou niet zo moeten zijn. Maar laten we eerlijk wezen, die standaard afmetingen voor GPUs uit de PCIe standaard worden al jaren niet meer nageleeft. Die standaard afmeting zijn gewoon achterhaald tov wat wij inmiddels in die slots steken (600W+ GPUs was in 2005 nog wel heel ver weg. Voor een systeem met nVidia's meest high-end GPU werd in totaal een 200W voeding aanbevolen). Mijn RX 6600M heeft ongeveer die afmeting.
In de server-wereld zal het ongetwijfeld nog deels werken omdat akoestiek praktisch niet meeweeg (hoewel daar ook steeds meer custom ontwerpen langs komen voor de echt high-end toepassingen) maar in desktop kasten is het al jaren zo dat men voor aankoop van of de kast of de GPU de compatibiliteit in de lengte moet checken. Anders past het niet.
Ideal? Nee. Volgens standaard? Zeker niet. Maar er is haast geen alternatief voor grotere koelers bij een 600W GPU en niemand zit te wachten op een RTX 4090 die 7 slots in beslag neemt, 3kg weegt (wat vast ook niet binnen de PCIe spec valt) en 4000rpm fans nodig heeft.

Komst natuurlijk ook nog bij dat men dit niet perse vantevoren zag aankomen. nVidia vereiste die stekker. Dan zal het toch wel goed moeten zitten zou je denken. Dat binnen kortste keren PCs in de fik vlogen zag geen van de partijen aankomen en de designs waren al lang en breed op de markt toen men erachter kwam dat het toch niet zo best werkt. Hopelijk leren ze ervan voor de volgende generatie.
Het is mijn inziens niet de verantwoordelijkheid van de consument/eindgebruiker om te bepalen welke GPU modellen in welke kasten past en visa versa.
Vroeger bouwde je een pc en voegt een GPU toe, tegenwoordig is het andersom.
Je koopt eerst een GPU en bouwt de rest er omheen.
Nou, je mag de GPU fabrikant toch iig de schuld geven dat ze die connector op zo'n onlogische plek hebben geplaatst, en dan ook nog eens de verkeerde kant op. Als je zo'n lompe kast van een GPU maakt dan zou je er als fabrikant toch over na moeten denken dat er wel heel weinig ruimte overblijft aan de kant waar nu die connector is geplaatst.
Is het zo'n onlogische plek dan? Onderin zal is de allermeeste gevallen niet lukken en de uiteinde van de GPU is tegenwoordig gewoon een pass-through fan. Ik zou eerder over de orientatie klagen. Recht naar boven hoeft niet. nVidia had met de 30-series founders editions een 45 graden hoek en dat zou dit probleem al voor het grootste deel oplossen. Maar als ik me goed herinner viel dat optisch bij veel gebruikers niet in de smaak dus dat zal wel de reden zijn dat zelfs nVidia deze keer weer voor een recht hoek ging.
het is vooral installatie gemak.
ipv de kabels via de kast in te prikken doe je dat makkelijk aan de achterkant
waar je er beter zicht op hebt
Ehh
Hoezo moet ern gpu boer rekening houden met kast maten??

Dat is wel heel absurd gezien de pcie stamdaard de kaart dimensies van een full size slot gewoon beschrijfr.

Het zijn de kast bouwer en consumenten die awijken door kasten te kopen die niet geschikt zijn voor full size kaarten.

Als jij gewoon een lianli fulll size tower pakt heb je geen enkele issues met full size pcie kaarten laat staan met 3/4 kaarten zoals meeste high end grakas.

Daarnaast houd zoon dun pcie voeding kabel gewoon geen airflow tegen in een fatsoenlijke kast en is er ruimte genoeg om hem niet strak de hoek om te buigen. Maar sommige vinden kabels in zicht niks dus gaan ze de raarste fratsen uit halen van kabel haaks om de graka buigen en dan 2x haaks om je moederboard om hem er achter te krijgen en dat bij de connector nog een keer. Tja dat is vragen om problemen met hoog vermogen kabels en connectors.
eh..; verschillende gpu boeren gaan gewoon over die standaard hoor ;-). Dus je hebt in zekere zin gelijk, het staat in de standaard maar ze trekken hun daar wel niet zoveel van aan.

bv:
Een Asus GeForce RTX 3080 neemt twee sloten in en meet 318.5 mm × 140.1 mm × 57.8 mm,
ergo die kaart gaat over zowel de lengte, hoogte en dikte gedefinieerd in de standaard (pcie) [111.15 × 312.00 × 20.32]
Ehh sorry maar geen enkele graka is full size pci .

De kaart die jij noemt komt bijna 3 cm te kort. Voor full size pci.

Ja het koelblok is groter maar de pcb bij lang en na niet. De kaart die jij noemt blijkt 285mm te zijn in lengte

Een true full size valt nl met zijn pcb ook in het support slot voor full size.

Meestal zijn alleen enterprise ssd of raid controlers full size.

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 23 maart 2024 19:31]

Ik zie nog wel meer kabeloos worden, alles gewoon direct op het moederbord aansluiten. Nog wel wat werk aan de winkel betreft standaarden. Maar dit is ideaal, plug en play.
Dat is ook een goed argument, inpluggen en klaar !
Gebruiksgemak om te installeren en uiteraard ook de looks !
De 8 pin CPU kabel had ik eerder kabelloos verwacht.
Het is alleen voor een mooier aanblik.
Airflow gaat hier echt niet aan bijdragen dit hebben ze al eens bij LTT getest. Zolang je niet de dozen van al je componenten in je mid tower stopt komt het best goed.

https://youtu.be/YDCMMf-_ASE?si=-yIlYf_PR8l1aMKl
Er zit een gat in het moederbord volgend mij, waar de stekker doorheen gestoken kan worden. Dus echt kabelloos is het in die zin ook weer niet.

Gek trouwens dat het duurder is, dit is gewoon extra sporen op de printplaat in plaats van een connector er op solderen, dus zou goedkoper produceerbaar moeten zijn. (Zal wel de kleinere oplage / cool het is nieuw zijn dat de prijs omhoog gooit).

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 maart 2024 22:11]

Mooie aanblik? Zeker, helemaal eens. Qua airflow vraag ik mij heel erg af of dit echt ten gunste gaat van de interne temps van je behuizing en de GPU, wellicht een graadje celcius?
Pinnen zullen niet overbelast raken, daar is dit op ontworpen. Dit is gewoon de ideale situatie, geen losse kabels meer naar de GPU, zoals vroeger standaard was.
Stel je koopt deze combo en je wil de videokaart vervangen en verkopen, dan is dat nogal lastig toch?
Afh van hoe breed dit concept aanslaat in de martk, maar ja eigenlijk wel.
Verkoop als set mobo+gpu is dan de betere optie imo
Dat klopt; nadeel om nu in te stappen is als je niet weet of dit een blijvertje is en een daadwerkelijke standaard gaat worden. Als je wilt upgraden binnen 1 a 2 jaar is de vraag is of BTF nog bestaat en de 50x0 dan ook in BTF te verkrijgen is (en of je iemand kan vinden met een BTF moederbord die dan de 40x0 wil overnemen...)

Eigenlijk zou je dan de combi van de hand moeten doen, dus MoBo+GPU.

[Reactie gewijzigd door DennisD1973 op 22 maart 2024 20:09]

Dat weet je dan toch van te voren.
@TijsZonderH De link die verwijst naar de RTX 4090 BTF ''Die kost slechts de helft van de RTX 4090 BTF.''
Verwijst je door naar de RTX 4070 Ti Super BTF, foutje?
nee. het staat er een beetje raar en de link zelf is wat onhandig geplaatst
Eerder dit jaar kwam ook al de RTX 4070 Ti TUF Gaming BTF van het bedrijf uit, de eerste kaart die officieel binnen dat kabelloze concept viel. Die kost slechts de helft van de RTX 4090 BTF.

Dus de rtx 4070 ti tuf gaming BTF kost de helf van de rtx 4090. de verwaring ontstaat omdat er een link geplaats wordt op Die kost slechts de helft van de RTX 4090 BTF. ik zou de link eerder plaatsen op RTX 4070 Ti TUF Gaming BTF hebben geplaatst.
bedankt voor de verduidelijking, vond het zelf ook al wat gek maar dan had de link me verward, zoals je zelf ook al aangeeft
Beetje onlogische plek voor een link idd, heb em verplaatst, hopelijk is het iets duidelijker zo!
Dit is inderdaad duidelijker!
Nu valt het me op dat er staat ''de RTX 4070 Ti TUF Gaming BTF van het bedrijf uit,''. moet dat niet de RTX 4070 Ti Super TUF Gaming BTF zijn? aangezien er (nog) geen 4070 Ti BTF uit is?
Opzich best nette prijs, normaal liggen de introductie prijzen van dergelijke nieuwe tech veel hoger. Een beetje 4090 RTX kost ook gewoon 2k.

Ben wel benieuwd hoe snel mensen dit gaan oppakken. Lijkt mij best wel nice eigenlijk.
Belachelijke prijzen..
Hangt af van hoeveel je verdient en hoeveel zo'n kaart je waard is.
Hoe dan ook, ze denken in ieder geval dat er een markt voor is, dus beetje simpel om alleen maar te roepen "belachelijke prijzen"
Klopt dat is hetzelfde als mensen met een lamborghini murcielago rondrijden of een Susuki alto.
Beide auto,s bedienen een ander segment.

De 4090 bedient ook een heel andere klasse wat mensen niet begrijpen.
Het is praktisch de enige kaart die 4K zinnig maakt, en had aanvankelijk gewoon de adviesprijs waar nu de 4080 voor gaat. Tevens blijft het een massaproduct, geen hand gemaakte sportauto met een oplage van 30 per jaar.
De 4090 is top-end, niet voor iedereen weggelegd.
Dat zijn sjieke woorden voor het spreekwoord "wat een gek ervoor geeft".
Vriend en vijand zijn het wel erover eens dat GPU's op dit moment, ook de niet top modellen, belachelijk duur zijn en dit lijkt kunstmatig in stand gehouden te worden.
Hij heeft groot gelijk. Nvidia heeft marges die gewoon niet kloppen en monopolistische prijsstrategieen die mij al pc-gamer af hebben gemaakt. 2400 euro voor een videokaart van 1,5 jaar oud. Ik verklaar iedereen voor gek die dat bedrag durft te relativeren want dat is dat ding niet waard. Ook niet als je miljonair bent of 60 uur per week gamed.
Das toch ook prima dan, dan ben jij niet de markt waar ze op mikken. Er zijn zat betaalbare videokaarten waar jij prima mee kunt gamen.

Verder is dit gewoon vraag en aanbod, niks mis mee. We leven hier niet in een communistisch land waarin iedereen maar alles moet kunnen hebben en betalen, het leven is keuzes maken :)
Communisme en conformeren aan een monopolie zijn twee uitersten die volgens mij allebei niet wenselijk zijn. Daar is in beide gevallen veel mis mee.

500 euro voor een midrange videokaart is overigens ook niet een normale prijs. Kan ik het betalen? Ofcourse.. kan ook wel een 4090 in SLI gooien als ik echt wil, maar de grens voor acceptabele pricing is ruimschoots overschreden en dat er zoveel mensen dit onder eerlijke marktwerking gooien baart me zorgen. Dat ik geen pc spellen uiteindelijk meer zal spelen is dan nog prima te accepteren, maar consumptiegedrag in de huidige economie is niet op een gezond niveau en dat merken we op steeds meer plekken.
Belachelijke prijzen..
Een Lamborghini kost ook belachelijk veel.
Ten opzichte van een Ferrari? Ten opzichte van een Aston Martin? Bentley?

Nee, binnen die type auto's zijn ze 'normaal' geprijsd. Een 4090 vanaf zo'n 1800 euro voor 500 euro (~30%) meer... tja, 'belachelijke prijzen'.
De strix is altijd al duurder geweest. En hij is niet eens de duurste 4090 die er te koop is. Dus belachelijke prijzen vind ik nog wel meevallen. Had hij nu 3k gekost had je een punt.
Ik hoop echt dat dit de standaard gaat worden,hoe minder kabels hoe beter
wat een prijzen he om een sprite te tonen op je scherm
Sprite op een scherm? Look at Mr. Money Bags over here!

Vroeger hadden we enkel witte(/groene/amberkleurige) blokkerige tekst op een scherm. We waren maar wat blij dat dat ons in staat stelde om de amulet van Yendor te stelen.

Sprites. Straks willen ze nog (meer dan één) kleur. De jeugd van tegenwoordig... :(


:+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 maart 2024 08:13]

de PC liep toen erg achter. MSX en Commodore hadden sprites beschikbaar in 256 kleuren. Miejonge wat een grafisch geweld was dat.
Het zou mooier zijn een videokaart uit te brengen met draadloze PCI-E zodat je een mini-PC kan gebruiken en de kaart ergens onder het buro kan wegproppen.
Waarom zet je de (mini-)PC met videokaart niet elders en stream je beeld, geluid en input niet naar/van het scherm? Veel simpeler en als je het goed doet kan het draadloos (ook al zou ik altijd een kabel voor alles "vast" gebruiken, want stabiliteit boven alles en fuck latency).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 maart 2024 07:59]

Met een ITX systeem is dat mogelijk, desnoods hang je hem onder het bureau.
Jammer dat er nog geen supported moederbord is voor AMD
Handige functie voor ITX systemen, ATX zie ik daar weinig voordeel in, uiteindelijk gaat iedereen wel volgen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 maart 2024 09:46]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee