RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door Sierou de Vries
20 maart 2024 17:56


Voor of tegen vaccineren? Op de Biblebelt wordt het antwoord zorgvuldig verpakt
Foto: Voor of tegen vaccineren? Op de Biblebelt wordt het antwoord zorgvuldig verpakt
Naast meer meer meldingen kinkhoest en de bof ook meldingen van mazelen. Foto: huidarts.com

VELUWE RANDMEER - GGD Gelderland Midden heeft op 15 maart in Hoevelaken onder de basisscholen een brief verspreid met de melding dat de bof in de omgeving meer voorkomt. In die brief wordt er geïnformeerd over de ziekte en de maatregelen die nodig zijn om verspreiding tegen te gaan. Natuurlijk staat er het advies in om te vaccineren. De vaccinatiegraad is landelijk gezakt en in de Biblebelt is de vaccinatiegraad erg laag. Hoe wordt er over vaccineren gedacht in de streek?

Woordvoerder van GGD Gelderland Midden wil meteen uit de lucht helpen dat er een plaatselijke uitbraak is van de bof. "Dat is zeker niet zo, wij willen graag wijzen op signalen en hoe er voorkomen kan worden dat kinderen ernstig ziek worden van een infectieziekte. Waarbij vaccineren helpt."

Het is aan de gemeenteleden zelf wat ze doen
Dominee Van Kooten van Hervormde gemeente Elspeet heeft wel een mening over vaccineren. Natuurlijk verpakt in teksten van eigen verantwoordelijkheid met Christelijke omlijsting.

Wij zeggen: “Je moet geënt zijn in de ware wijnstok.* Of je moet in Christus zijn.” Maar het is de vrijheid aan de gemeente zelf wat zij doen. Als predikant laat ik de keuze aan de mensen zelf; of je gebruikt het middel en vertrouwd op de wetenschap, of je valt in de handen van God. Maar we zullen het de mensen nooit verplichten.

Persoonlijk heeft Van Kooten niet gekozen voor vaccinatie. Ook niet ten tijde van corona. “Niet vanuit Christelijk oogpunt, maar omdat ik niet wist of het middel wel veilig was om te gebruiken. Ook vroeger hebben we niet gevaccineerd, mijn vrouw hoorde van sterfgevallen, juist door het middel. Ja, dan is het middel kwader dan de ziekte.”

Vaccineren door angst
Daarmee haalt hij de Theoloog en predikant Edwards (1703-1758) aan; In zijn vrees liet Jonathan Edwards zich door een 'bekwaam en vroom arts', inenten. In 1758 nog de voorloper van vaccinatie: inoculatie en stierf daarna. De angst voor het pokkenvirus was sterk en als modern denker vertrouwde hij de voorloper van de vaccinatie. Zijn laatste woorden zijn: 'Trust in God, and you need not fear'.

Van Kooten: “We zetten een hek om onze tuin en trekken een jas aan om ons te beschermen. Maar of dat de daadwerkelijke bescherming biedt? “

Geen ziekmeldingen
Deany Koster, directeur Ichtusschool van Putten geeft aan nog geen ziekmeldingen te hebben ontvangen die verband lijken te houden met een infectieziekten als kinkhoest, bof en mazelen.

Ook hebben zij nog geen meldingen ontvangen van de GGD waar gewaarschuwd wordt dat er een ziekte is gesignaleerd op school of in de omgeving. “Verder heb ik er geen verstand van en kan ik er niet zo veel over zeggen.”

Nederlandse Patiënten Vereniging
De NPV (Nederlandse Patiënten Vereniging) geven medisch – etisch advies en is een bureau met een Christelijke achtergrond. Afdeling Barneveld geeft uit monde van de heer Van de Kuilen aan dat er wel telefonisch advies wordt gevraagd over wel of niet vaccineren, maar dat ze het advies overlaten aan het landelijke adviesnummer. Welk advies ze geven weet meneer Van der Kuilen ook niet. "We verwijzen ze daar naartoe door.”

In het voorwoord in hun brochure ‘wel of niet vaccineren’ zegt het NPV het volgende:
Voor de NPV is vaccinatie geen instrument om de werkelijkheid naar onze eigen hand te zetten. Die werkelijkheid rust in Gods goede hand. In die werkelijkheid geeft God ons verantwoordelijkheden, terwijl we tegelijkertijd in alles van Hem afhankelijk blijven. Een vaccin geeft geen 100 procent veiligheid. Echte geborgenheid en veiligheid vinden we alleen in Christus.

Mevrouw Van Dijk; Woordvoerder van het landelijke bureau wijst er op dat het verplichten van vaccineren juist averechts kan werken. “Wij vinden gedegen informatie en goede voorlichting heel erg belangrijk. Overigens zien wij geen toename van vragen over vaccinatie, niet over vaccinatie in het algemeen en ook niet over vaccinatie voor mazelen en/of kinkhoest.”

Wat is de bof?
De bof wordt veroorzaakt door een virus, dat zich via de lucht verspreidt. Mensen kunnen elkaar besmetten via niezen en hoesten. De ziekte veroorzaakt een ontsteking van de speekselklier bij het oor. Voor de invoering van een vaccinatie tegen de bof kreeg ongeveer 96% van de mensen de bof. Hersenvliesontsteking en doofheid kwamen destijds als gevolg van de bof regelmatig voor. (bron: rijksvaccinatieprogramma.nl)

*Gebaseerd op het Bijbelboek Johannes 15:4
Vlak voor zijn sterven noemt Jezus zichzelf de ware wijnstok waarop zijn discipelen als ranken geënt zullen worden om vrucht te kunnen dragen: Blijf in Mij en Ik in u. Zoals de rank geen vrucht kan dragen uit zichzelf, als zij niet in de wijnstok blijft, zo ook u niet, als u niet in Mij blijft.

Meer informatie over infectieziekten en vaccineren vindt u op de website van de ggd.



💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Barneveld  nunspeet  njikerk  ermelo  oldebroek Nieuws 

vrmg  nijkerk  barneveld  nunspeet  putten  ermelo  oldebroek  harderwijk  elburg  vaccineren  bof  mazelen  rode hond 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie