Klanten kunnen omvormers door Zonneplan laten uitschakelen bij negatieve prijzen

Zonneplan gaat klanten de mogelijkheid bieden hun omvormer automatisch uit te laten schakelen als er een energieoverschot is. Bij de dynamische contracten van de energieleverancier betalen klanten in zo'n geval geen negatieve prijs als ze stroom terug moeten leveren aan het net.

Zonneplan, dat alleen dynamische energiecontracten aanbiedt, noemt dat systeem Powerplay. Dat is een tool die klanten in hun Zonneplan-app kunnen inschakelen. Als klanten dat doen, schakelt Zonneplan automatisch hun omvormers uit in situaties waarop de stroomprijs negatief is.

Het bedrijf noemt daarbij zelf verschillende mogelijke scenario's waarop dat gebeurt. Dat kan in de lente en zomer als de uurprijzen voor stroom met name 's middags negatief zijn omdat er een overschot is. Maar de tool houdt er ook rekening mee dat de omvormer alsnog weer kan worden ingeschakeld als de uurprijs negatief is maar er, bijvoorbeeld door bewolking, tijdelijk geen stroomoverschot is. Het kan ook zijn dat de leverprijs wel positief is maar dat er toch een overschot op het stroomnet is. Ook in dat geval kan Zonneplan de omvormer uitschakelen.

Powerplay werkt op basis van een algoritme dat bepaalt wanneer de omvormer aan of uit staat, zegt Zonneplan, al geeft het bedrijf daar verder geen details over. Klanten kunnen aangeven of ze een jaarlijks overschot hebben van minimaal 500kWh. In dat geval wil de leverancier de omvormer vaker uitschakelen dan wanneer het overschot kleiner is. Op die manier is de kans kleiner dat klanten aan het eind van het jaar energiebelasting moeten betalen over de teruggeleverde stroom.

Naast de omvormer kan Powerplay ook thuisbatterijen aansturen als klanten die hebben. Zonneplan verwijst dan specifiek naar de Nexus-accu's die het onlangs zelf introduceerde - voorlopig lijken alleen die te werken met de tool. Later in het jaar wil het bedrijf ook zijn eigen laadpalen kunnen koppelen aan de tool. Ook wil het bedrijf in de toekomst omvormers en andere producten van andere fabrikanten kunnen aansturen.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

22-03-2024 • 18:29

465 Linkedin Whatsapp

Reacties (465)

465
461
182
6
0
211
Wijzig sortering
Bizar is het toch. Gratis groene energie weg gooien.
Zonne-energie bij een overschot is zoiets als een container vol rivierwater naar een overstroomd gebied sturen. Heel handig tijdens droogte, maar niet als er een al een halve meter water staat.

Tot we de energie effectief kunnen opslaan (thuisaccu's, wijkaccu's, noem maar op) hebben we niks aan de ongebruikte energie die van al die panelen komt.

Je zou willen dat mensen hun wasmachine instellen om juist dan aan te springen en dat soort dingen, maar Nederlanders houden niet zo van dat soort dynamische energieverdeling en hebben liever zelf de controle, ook als dat wat meer kost en meer energie verspilt.
Om die reden is salderen een doorn in de oog. Schaf het af en je zult zien dat opeens veel meer mensen hun ev overdag gaan opladen, wassen, verwarmen, boiler aan laten gaan in de plaats van avonds. Met als gevolg ook weer meer ruimte op het energie net.
Ja en hoe gaan ze dat doen?
Zeker 80 procent van de mensen moet dan werken.
Nouja, om maar even een paar voorbeelden te noemen hoe ik het doe. Dit is niet "slim", maar op basis van wanneer de zon schijnt. Dit zijn zaken die kunnen we bij wijze van spreken nu kunnen doen. alleen zijn we gewoon gewend om de vaatwasser in de avond aan te doen, maar als je eenmaal gewend bent dat hij rond 12.00 uur aan gaat, dan is er niets anders aan.

Doordeweeks:
- Wasmachine op uitgestelde start. Als ik van werk kom, dan is de was klaar
- Vaatwasmachine idem, bijkomend voordeel: het verwarmt je huis ook ietwat als hij open staat te luchten

's Weekends:
- Hybride-auto niet altijd aan de lader, maar als ik een dagje kan wachten op de zon, dan pas eraan (zonnepanelen)
- Drogen en wassen op zonnemomenten

Ambitie:
- boiler of warmtepompboiler aanschaffen en verwarmen bij zonne-energie en niet 's nachts aan
- Echt slim laden met een wallbox, i.p.v. zelf doen

[Reactie gewijzigd door Thamell op 23 maart 2024 11:28]

Ik doe niet zo vaak de was... maar als ik het doe en natuurlijk te lang (paar uur) laat zitten in de wasmachine is de geur niet fijn.
Precies, dat is ook weer zoiets. Heb in de HomeAssistant een paar automatiseringen ingesteld dat als de panelen meer dan zoveel Watt opwekken dan de vaatwasser aan gaat en de wasmachine pas ergens in de middag als aan die voorwaarde wordt voldaan (als ik naar kantoor ben). Het is niet een waterdicht systeem want als ie eventjes net meer dan dat opwekt en er komt weer een wolk en zit ie weer onder de waarde of desnoods wekken de panelen 'ineens' amper wat op dan blijft die vaat en/of was wel draaien. Maar ja, om elke keer die vaatwasser en/of wasmachine uit te laten schakelen en weer in te laten schakelen is ook niet zo praktisch. :-)
Hoe doe jij dat? Heb je slimme apparatuur? Of start je de machine en zet je hem dan met een slimme stekker uit tot dat er genoeg stroom is?
Samsungs en veel recene wasmachines zijn via (o.a.) HomeAssistant aan te sturen.
ik heb een slimme stekker. Het is dan wel zo dat als ik de was of vaat aanzet ik vervolgens de slimme stekker uit moet zetten. Bij de wasmachine is dat vrij gemakkelijk want die zit er naast dus ff de knop indrukken. Bij de vaatwasser is het ff via de app de stekker uitschakelen. En dan schakelt ie later automatisch in en start het programma. Moest ik eerst uiteraard wel testen want voor hetzelfde geld is ie de gegevens van het was/vaatprogramma kwijt als de stroom er af gaat. Maar dat ging goed.
Je kunt je wasmachine natuurlijk ook zo instellen dat deze net klaar is met de was als je thuiskomt of met de laatste minuten bezig is.
Tegenwoordig is er veel apparatuur dat op afstand te bedienen is of van tevoren in te stellen. Ook voor de werkende mens zijn er legio mogelijkheden om de energie slimmer te gebruiken. Niet alleen moet de knop van de apparatuur om, maar vooral die in je eigen hoofd. Ook bij mij is die knop omgegaan.
FYI wasmachine of droger hoor je niet aan te zetten als je niet thuis bent.
Snap niet dat je reactie niet relevant gevonden wordt.
Je kunt niet zomaar alles veilig aanzetten zonder dat je thuis bent en deze twee apparaten staan erom om bekend dat ze branden en overstromingen in huis veroorzaken. Kijk maar eens naar bijvoorbeeld https://wasje.nl/wasdroger/brandgevaar/.

Ik ben eigenlijk eerder benieuwd hoeveel je op jaarbasis niet aan stroom produceert. Misschien is dat wel genoeg om een thuis accu dan toch rendabel te maken?
Dan kun je je wasdroger gewoon aanzetten wanneer je wél thuis bent…
Ik heb dit bij buren van mijn vorige huis fout zien gaan. Een wasmachine die op zolder stond. Water door het hele huis. Of er toen een risico voor kortsluiting is ontstaan weet ik niet meer.

Machines die verwarmen met elektriciteit (vermogenselektronica) combineren met water nooit onbeheerd laten draaien. Aardlekschakelaars zouden hun werk moeten doen maar we moeten ons er niet op verlaten. Bovendien hebben elektrische installaties in oudere huizen nog niet voor iedere groep aardlekschakelaars. Het huis van mijn voorbeeld was gebouwd begin jaren '70. De zolderverdieping had toen in het algemeen nog geen aardlek.

Die dingen gaan bij ons niet onbeheerd draaien, zelfs al kost dat ons wat.

[Reactie gewijzigd door teacup op 24 maart 2024 08:01]

Mee eens maar ik vraag me wel af hoeveel daar van voorkomen had kunnen worden met goed onderhoud en aanschaf van goede apparatuur. Meestal worden dit soort apparaten aangeschaft maar nooit onderhouden en alleen wat aan gedaan als hij al kapot is.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 24 maart 2024 15:49]

Op zich heb je daar inhoudelijk helemaal gelijk in. Al blijft het falen van de apparaten zelf natuurlijk ook nog een factor.

Wat mij stoort aan de huidige discussie is dat onze energiesector hiermee risico's bij de huishoudens neerlegt. Gezinnen gaan onder kostendruk deze risico's aan. Op het moment dat het fout gaat stapt alles en iedereen opzij en is de bewoner verantwoordelijk. En die bewoner heeft dan mogelijk al een financieel zwakke positie. Financieel kan ik de keuze maken die wasmachine te laten draaien wanneer ik thuis ben. Iemand die financieel kwetsbaar is komt in de verleiding die machine bij afwezigheid te draaien.

In deze energietransitie zien we dus een energiesector die de verantwoordelijkheid voor het beheersbaar houden van energielevering en - gebruik terug duwt naar de burgers. Dat vind ik een obsceen mechanisme. Dit maakt mij kwaad.

[Reactie gewijzigd door teacup op 24 maart 2024 15:05]

Datzelfde gevoel heb ik ook. Eén enkele consument heeft geen enkele onderhandelingsmacht, dat heeft alleen een behoorlijke groep die in bulk inkoopt/verkoopt. Hierdoor is er een enorm verschil in marktmacht tussen de aanbieders en de afnemers. Bovendien is het niet zo dat de aanbieders de beste aanbieder willen zijn, ze willen het meeste geld verdienen. Dat zorgt ervoor dat problemen/risico's zo veel mogelijk naar de consument worden geschoven.

Wat dat betreft is de 'energiemarkt' bezig om de 'zorgmarkt' achterna te gaan.
De Nederlandse brandweer raad ook aan nooit je wasmachine/droger aan te zetten als je niet thuis bent omdat ze zoveel brand veroorzaken.
Je verward zaken.

Je teveel naar een was droog combinatie.

Het zijn was drogers die brandgevaar kunnen veroorzaken.
Niet vaatwassers of wasmachines ( zonder droger)

Een vaatwasser verbruiken gemiddeld 11l water. Waarvan het naar 2l moet opwarmen. Dat gebeurd op amper 5 minuutjes. Dus ongeveer 0.2kwh verbruik per cyclus.

Wasmachines zijn ook extreem zuinig geworden. Droogkasten is een ander verhaal...
Wasmachine en vaatwasser verbruiken tegenwoordig niet veel meer. Dat verplaatsen geeft geen zin.

En wagen laden pas tijdens het weekend is voor de meeste mensen te laat vanwege de lage bereik van de meeste evs. Beloofde fabrikant range klopt langs geen kanten, vooral niet na 3 jaar of tijdens de winter

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 23 maart 2024 22:42]

Ook tijdens de winter kun je nog een behoorlijk deel van je elektrische range overhouden, heb ik gemerkt. Ik rijd dan wel een plug in hybride, maar wanneer ik die van te voren klimatiseer valt de verlaging van de range echt mee: van ongeveer 60km in de warmere maanden naar iets meer dan 50km in de kou.

Maar nou dwalen we af; een moderne warmtepomp droger heeft een aansluitwaarde van ca 800W, maar wanneer die een volle trommel katoen droogt, ben je wel een paar uur bezig om die kastdroog +++ te krijgen. Per droogbeurt kun je jezelf dan tot zo’n 50 cent uitsparen door tijdens de negatieve-stroomprijs-tijd te drogen. Dat kun je technisch gezien per week zo’n 7 keer doen volgens mij tijdens de zondige momenten dus €3,50 maal 52 maakt €182 op jaarbasis maximaal wanneer je geen rekening houdt met de seizoensinvloeden p stroomprijs.

Los van het feit dat je hem niet moet laten draaien wanneer er niemand thuis is, levert het laden van een thuis accu, of auto gedurende die momenten véél meer op.
Plugin hybrides gebruiken hun thermische motor om de cabine te warmen tijdens kouder weer ( je kan dat niet uit zetten, en gelukkig want warmte maken voor een motor is efficiënter dan zelf rijden). Een pure ev moet elektriciteit consumeren om op te warmen. Wat betreft je hybride range ben ik erg verbaasd dat je dat nog over hebt. Na ongeveer vier jaar bleef er van mijn 60km nog 35 over ...
De mijne heeft elektrische verwarming die ongeveer 2000W uit het stopcontact trekt wanneer ik de auto aan de lader heb hangen en anders doet ie dat uit de accu. Met écht koud weer trekt ie misschien wel 1 kWh uit mijn accu dan en die is maar ongeveer 12 kWh vol te laden. Dat komt mijn grootste verschil in range dan vandaan.
Ik weet niet wat je met thermische motor bedoelt.
In ieder geval kan 1 van die laadbeurten in het weekend.
En het verbruik van wasmachine of droger, ach het is dan maar 1 kWh, maar dat is meer dan niks.
Ze verbruiken nog steeds genoeg. Alle beetjes helpen vooral al iedereen op deze manier zou gaan werken zou het heel veel schelen.

Het blijft een feit dat je overdag vaak te veel zonnestroom hebt. Dan is het niet logisch om die apparaten savonds te laten draaien als we voor een deel afhankelijk worden van grijze stroom.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 24 maart 2024 10:14]

Ja precies hier een huishouden met 4, en op de dag zelf checken we hoe laat de was klaar moet zijn. Ieder zijn leven hè.
Dan moet je met de uitgestelde start en de duur van het wasprogramma uitrekenen dat het geen uren te vroeg gedaan is
Nee hoor, mijn apparatuur (echt niet het allermodernste of de meest luxe modellen) hebben een "klaar in..." functie: je geeft aan over hoeveel uur het klaar moet zijn, en dan start hij op tijd om dat voor elkaar te krijgen.
Wasmachine of droger mag je juist nooit aanzetten als je niet thuis bent vanwege brand gevaar. Dit is wat de brandweer als advies geeft.
Een wasbeurt kost zo’n 1kWh (afhankelijk van wasmachine en instellingen). Maar als ik een opdracht heb die wat verder weg is moet ik ‘s avonds laden, anders kom ik de volgende dag niet op m’n werkplek aan. Meermaals per week 30 tot 50kWh moeten laden komt dan voor en is voor anderen misschien wel dagelijkse kost. Gebruik van de vaatwasser, wasmachine, droger en warmtepomp vallen daarbij in het niet, zelfs al bij 1x per week ‘s avonds/ ‘s nachts laden. Om overdag te kunnen laden heb ik dan een fikse thuisaccu nodig of een tweede EV om af te kunnen wisselen.

Voor kortere ritten hoef ik niet dagelijks te laden, maar op enig moment raakt de accu zo leeg dat de productie van het dak niet meer voldoende is om die accu te vullen.

Lang verhaal kort: die huishoudelijke apparaten zijn een peulenschil in vergelijking met de energiebehoefte van een EV.
Waar haal je dat vreselijk hoge getal van 80% vandaan? Volgens mij is dat getal veel lager en bedenk ook nog eens dat één persoon per huishouden voldoende is om de knoppen te bedienen.
Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om je apparatuur te laten werken als je zelf ook aan het werk bent.
Mijn duim maar ver zal ik er niet af zitten.
Ja en hoe worden die precies gestuurd op eigen gewekte zonneenergie?
Jij hebt waarschijnlijk geen zonnepanelen? Je hoeft namelijk niet te kiezen voor je zelf opgewekte energie.
Je hebt energie nodig (even aannemen dat dit voor je wasmachine is). Deze energie wordt normaal geleverd door je leverancier. Nu staat de zon op je panelen te schijnen en deze leveren energie. Als je geen apparatuur hebt aanstaan wordt dit teruggeleverd aan je energieleverancier, maar als jij je wasmachine hebt aanstaan, dan lever je niets of minder terug aan je leverancier. Omdat je die nu zelf gebruikt. Daar hoef je niets voor te doen.
Dank je voor de mansplaining maar dat bedoel ik dus niet.

Het gaat er mij om dat men de eigen stroom moet gebruiken maar zoals we vandaag al kunnen zien is dat erg grillig. Had ik om 1200 de vaatwasser aangezet om van mijn eigen stroom gebruik te maken dan was het een half uur later al voor niets geweest omdat het donker werd vanwege de regen.
Dat begrijp ik, maar vandaag is ook het probleem niet. Het gaat vooral om die zomerse piekdagen. Even op het weerbericht van morgen letten en je weet dat het weer zo'n zonnige dag wordt. Bij die twijfeldagen doe je het gewoon niet. Daarnaast zijn er nog heel veel mensen (jij waarschijnlijk niet en ik zeker nog niet) die op afstand hun apparatuur kunnen aanzetten. Die mensen hoeven zelfs niet naar het weerbericht te kijken, die kijken naar die strakblauwe lucht boven hun hoofd. :)
Er is geen makkelijke manier om dat te regelen voor de gemiddelde consument. Sturen op basis van vraag en aanbod is complex en vereist slimme systemen waar de consumentenelektronica en witgoed helemaal niet op is voorbereid. Voor een heel groot deel van de bevolking (ik schat het overgrote deel) is dit dan ook helemaal geen reële optie in veel gevallen. Daarbij wordt wassen en drogen actief afgeraden wanneer je niet thuis bent met het oog op brandveiligheid. Het is een veel gehoord argument wat momenteel meer een ideaal lijkt te zijn dan haalbaar voor het gros van de bevolking.
Het is ook niet zo dat iedereen dit moet doen, maar als een groot deel van de mensen hier al mee start. Ik heb zelf een jaar lang een dynamisch contract gehad en dat ging prima. Een contract waarbij ik saldeer is echter veel gebruiksvriendelijker, en een klein beetje goedkoper nog, aangezien je iedere kWh opgewekt in de zomer kunt wegstrepen tegen verbruik in de winter. Nu maar weer gaan salderen, de overheid helpt niet echt mee en zit innovatie enkel in de weg, dat motiveert mij ook niet.
Al helemaal zij die zich zowel zonnepanelen kunnen veroorloven, alsook een elektrische auto.
Ja en hoe gaan ze dat doen?
Zeker 80 procent van de mensen moet dan werken.
Een aantal van mijn apparaten zijn al aan te sturen op basis van integratie met de panelen, middels home Connect. Ik gebruik het alleen niet want we zijn toch altijd thuis.

Als ik weet dat het morgen zonnig wordt stel ik de vaatwasser gewoon in voor een uur of 1. Dan pakt ie dan de stroom van het dak af. Anders draait ie na 12 uur in de nacht.
De oplossing is vrij simpel:

- de energie die je opwekt met PV wordt door de leverancier ingekocht tegen de day-ahead prijs ("dynamische tarieven") ongeacht de contractvorm die je hebt voor afname van energie (vast, variabel of dynamisch).
- de overheid wil PV stimuleren, dus de Energiebelasting wordt verminderd voor de hoeveelheid energie die je zelf produceert. Deze vermindering geldt wel voor een beperkte tijd per installatie (7-10 jaar).

PV eigenaar wordt bij negatieve prijzen gestimuleerd om:
- zelf te verbruiken
- niet te produceren (bijv. via deze Zonneplan PowerPlay)
- te betalen

Leveranciers hebben dan ook geen reden meer om PV-bezitters te discrimineren met allerlei heffingen, hogere tarieven, etc.
Zelfs als een panelenbezitter niks zou terugleveren (dus nooit meer opwekken dan het verbruik van dat moment) dan zou het een slechte deal zijn voor het energiebedrijf.
Want als de zon schijnt - en de stroomprijs laag is - neemt hij niks af.
En in de avond - als de stroom duur is - neem, ie wel stroom af.
De mix die een panelenbezitter afneemt is dus (iets) duurder.
Maar het is een veel kleiner probleem dan met salderen.
Daar staat tegenover dat ze de netto teruglevering in een uur goedkoop inkopen en tegen het vaste tarief aan een andere klant leveren.

Alleen als een PV-bezitter alle zelf opgewekte elektriciteit zelf verbruikt gaat op wat jij schetst. Maar dat is niet zo evident te realiseren, behalve bij heel kleine installaties of wanneer mensen hele grote verbruikers (batterij, EV) altijd kunnen inschakelen.

Maar goed, het doel was toch dat mensen dat gaan doen (zelf gebruiken), dus hosanna als dat lukt...
Dat staat er wel tegenover, en dat gaat ook een tijdje goed. Maar punt is dat zonnestroom over het jaargemiddelde genomen minder waard is dan de mix die wordt afgenomen door de consument.
De saldering voor de kale prijs moet inderdaad afgeschaft worden en de stroom verrekend tegen marktprijs. Echter de saldering voor de energiebelasting moet blijven.
Helemaal mee eens. Als ik energie het net terug in lever vind ik het helemaal niet gek dat een ander moment in de tijd ook een ander tarief met zich meebrengt. Maar het idee dat je de energiebelasting niet zou mogen salderen is echt absurd. Stel je voor dat dat vanaf nu ook zou gaan gelden voor de retour van een aankoop in de winkel!
"Zo, u brengt deze telefoon van €1210 terug. Ja, natuurlijk kunt u uw geld terugkrijgen. Hier is uw €1000, alstublieft"
Er is geen enkele reden om zonnepanelen verder te stimuleren. Vorige week geplaatst en dankzij salderen binnen 3 jaar terugverdiend. De prijzen zijn enorm scherp.
Precies laat mensen die geen PV hebben het maar betalen!
Precies laat mensen die geen PV hebben het maar betalen!
Mensen die nu nog geen PV hebben
- kunnen het niet betalen
of
- mogen het niet plaatsen van woningeigenaar, gemeente (welstandscommissie) of andere overheidsdienst

Je wilt precies die mensen gaan laten betalen?
Door mensen met PV belasting voordelen te geven tov mensen zonder PV. Als gevolg komt de uitbreiding van het net qua lasten onevenredig hard bij mensen zonder PV terecht.

Was een cynische reactie op het genoemde 'salderen' van de energiebelasting. Welke de huidige, imho, oneerlijke gevolgen van salderen in wat mindere mate gewoon instand houd.
Was een cynische reactie op het genoemde 'salderen' van de energiebelasting. Welke de huidige, imho, oneerlijke gevolgen van salderen in wat mindere mate gewoon instand houd.
Ah, ik miste het cynisme.
Salderen was in eerste instantie een goede manier om PV-bezit te stimuleren, maar je moet als overheid ook betrouwbaar zijn (en dat is ze de laatste 42 jaar gebleken niet te zijn).

Er zullen gegarandeerd mensen zijn die panelen hebben aangeschaft omdat ze er met de saldering net uit kwamen, maar die met afschaffen van de saldering straks in de problemen komen. Je kunt dit eigenlijk niet goed doen, in stand houden is fout, afschaffen ook.

Het meest absurde is dat er overal gigantische zonneparken zijn aangelegd in gebieden die eerst grasland of akkerland waren (helaas levert dat blijkbaar meer op dan voedsel verbouwen) of die anders bestemd zouden kunnen worden voor woningbouw, recreatie of natuur. Het is je reinste verspilling als je je panelen ook op daken kunt leggen (mits veilig, ook bij brand).
Ja want verwarmen doe je in de zomer?

En je boiler aan laten gaan? Ik denk niet dat veel mensen een boiler hebben, het merendeel zal een CV ketel zijn vermoed ik.

En EV opladen, dit zal in het weekend zeker kunnen alleen door de weeks zit men op kantoor. (Als je niet thuis werkt uiteraard)
En je boiler aan laten gaan? Ik denk niet dat veel mensen een boiler hebben, het merendeel zal een CV ketel zijn vermoed ik.
Een boiler kan met bv een warmtepomp. Die zie je meer en meer met als nadeel dat je die op termperatuur moet houden en soms ook thermisch moet desinfecteren waar behoorlijk wat stroom voor nodig is. De boiler in de nacht, wanneer het koud is, laten afkoelen is niet altijd ideaal.
Ik zei niet dat het niet kon, ik zei dat veel mensen die (nog) niet hebben.
Denk voor niet meer hebben. Vroeger hadden veel meer mensen boilers maar waren cv installaties ook veel groter. Daar na ging het steeds meer en meer naar ketels zonder boiler toe.

Nu is het weer handiger om die wel te hebben in combinatie met een warmtepomp en zonnepanelen.
Als ik een EV krijg, kan ik die ook niet thuis opladen. Ik heb geen parkeerplek die van mij is voor mijn huis. En met vele huishoudens die 2 of 3 auto’s hebben, kan ik hem maar heel zelden voor mijn eigen huis kwijt.

Maar de wamtepomp pakt in de zomer evengoed wat voor warm water. En de inductieplaat. De ovens. Over een tijdje de airco op de bovenste etage. De quooker doet ook de hele dat zijn ding. (Ok, we werken beiden meestal thuis, en 1 van ons altijd als ze niet op zakenreis is)

Maar geloof me, ik werk met alle liefde samen met energie en netwerk bedrijven aan een smart grid, met accu. In de UK zijn daar ook initiatieven voor, die zijn heel leuk!
Gaan de standaard werktijden dan ook veranderen van 8:30 tot 17:00 naar iets anders? Persoonlijk werk ik tussen 9:30 - 18:00, in de ochtend ga ik geen was aanzetten daar ik:
1: Niet om 5-6 uur ga opstaan om een was van 3 uur aan te zetten, om deze na voltooiing op te hangen.
2: Het niet zie zitten om een was te laten draaien terwijl ik al van huis ben en deze vervolgens uren in de trommel te laten liggen.

Als ik van huis ga, is alles behalve noodzakelijke zaken zoals een koelkast van het stroom af, een (elektrische) auto heb ik niet, verwarmen doe ik voornamelijk in de avond in de winter, maar goed is het net in die periode overbelast? Lijkt mij van niet.

Meer gebruiken in een periode dat het net overbelast is klinkt mooi, maar een hoop mensen zijn dan simpelweg niet thuis in de piekuren, niet iedereen werkt elke dag op die tijdstippen thuis en voor brandveiligheid is het aanzetten van zwaardere apparatuur zoals wasmachines en drogers terwijl je van huis bent niet verstandig.
en voor brandveiligheid is het aanzetten van zwaardere apparatuur zoals wasmachines en drogers terwijl je van huis bent niet verstandig.
Dat moet je maar eens onderbouwen dan.

En wat doe je als je thuis brand hebt als je thuis bent? Heb je ervaring met woningbranden?
Het gaat om de mogelijkheid snel te reageren bij een brand (brandmelder gaat blèren) of overstroming die je hopelijk ziet voordat er 10000 liter water de trap af gestroomd is.

(Verzekeraar Interpolis) Eindoordeel: thuis en alert blijven

Al met al is het een kwestie van thuis én alert blijven wanneer de wasmachine of droger aanstaat. Geen wasjes tijdens je werk buitenshuis dus, of ’s avonds als je naar bed toe gaat. Blijf je in de buurt én wakker tijdens het was- of droogprogramma, dan kun je snel schakelen als zich een probleem voordoet, zo benadrukt Brandweer Nederland.
voor brandveiligheid is het aanzetten van zwaardere apparatuur zoals wasmachines en drogers terwijl je van huis bent niet verstandig.
Als deze apparatuur schoon is, ontstaat er geen brand. Gewoon zorgen dat er geen vuil achterblijft.
Het niet zie zitten om een was te laten draaien terwijl ik al van huis ben en deze vervolgens uren in de trommel te laten liggen.
De meeste wasmachines hebben een timer en als dit niet zo is, dan kun je altijd een losse timer kopen.
Zelf gebruik ik een thuisbatterij van https://bolk.energy/ in combinatie met een slimme batterij sturing. Super handig! Het voordeel van Bolk Energy in vergelijking met Zonneplan is dat een thuisbatterij van Bolk Energy Solutions je de vrijheid geeft om zelf te kiezen voor een energieleverancier. In tegenstelling tot sommige aanbieders (zoals Zonneplan) zit je bij hen niet voor jaren vast aan één leverancier. Zo kun je zelf kiezen welke energieleverancier het voordeligste is. En met een maandelijks opzegbaar energiecontract kun je ook eenvoudig wisselen naar bijvoorbeeld een dynamisch energiecontract van de ANWB.

Dit maakt hun thuisbatterijen niet alleen gunstig in aanschaf, maar zorgt er ook voor dat je op de lange termijn bespaart. Je hoeft geen dure contracten af te sluiten waar je je niet aan kunt ontworstelen. Daarbij, blijf je door de transparante slimme batterij sturing zelf de baas over je thuisbatterij en energieleverancier.
Maar dan heb je ook een situatie zoals in België... wat je op het net zet, daar krijg je 3 cent voor, wat je er van gaat halen kost u 33 cent.
En daarom lopen accu’s in België en Duitsland een stuk harder
Totdat je in de winter komt, er amper productie is maar je door de overheid gestimuleerde warmtepomp wel moet draaien en veel meer verbruikt dan in de zomer wanneer de pomp bijna niets doet. Je bekijkt het veel te smal / op slechts een moment.
Dat, en net als de Duitsers massaal accu's gaan kopen,
die overdag worden geladen en 's avonds gebruikt.
https://www.nu.nl/klimaat...dnormaal-hoe-kan-dat.html
Wat je ook kunt doen is het nacht tarief overdag laten gelden. Er zijn al landen die overdag de energie goedkoper maken.
Voor de netbelasting wil je juist dat de energie snachts of weekend wordt gebruikt ipv overdag (of specifiek 18-20u). Je voorstel is dus contraproductief
Helemaal mee eens. Ik heb zonnepanelen en had een EV en daarom was een dynamisch contract voor mij een goede oplossing. Die EV is nu weg en omdat salderen voorlopig blijft ben ik weer naar een contract gegaan, waarbij het niet uitmaakt wanneer ik de energie gebruik.

Dynamische contracten moeten de norm worden. Dat je dan enkel nog belasting (deels) saldeert is nog wel wat voor te zeggen, maar dan pas hebben mensen een financiële prikkel om overdag de vaatwasser te draaien en dat soort zaken. Daarmee ontstaat er ook ruimte op het stroomnet.

Overigens vind ik die overbelasting op het stroomnet wel een dingetje. Aan de ene kant piepen de energiemaatschappijen dat zonnepanelen het net te zwaar belasten, maar aan de andere kant plaatsen ze zelf wel gigantische parken. Schakel die eerst maar eens af...
Er is nu ook al een prikkel om snachts te draaien (als het net nauwelijks belast is) met daltarief
Eerst de 9-5 op de schop, dan kunnen vanuit daar verder kijken hoe efficiënt kapitalisme echt is.
Heel efficient, maar ook heel antisociaal. 9-5 is daar een voorbeeld van.
> Veel meer mensen hun ev overdag opladen

uiteraard, eventjes mijn auto vanuit het kantoor naar huis brengen om op te laden. Daarna terug rijden naar kantoor en.... O jemig, het is alweer etenstijd....

Ik zie het niet gebeuren.
Het is een gotspe dat juist de groene partijen voor het afschaffen van de salderingsregeling zijn gaan liggen.
Politiek en de industrie zijn aan zet. Ze hebben veel te lang afgewacht.
Er kan bijvoorbeeld ook geïnvesteerd worden in kleinschalige energieterminals.
Bij lokaal overschot energie uit stroom omzetten naar een vorm die opgeslagen kan worden zoals waterstof, mierenzuur, brandstof, ijzeroxide, etc
Bij lokaal gebrek aan stroom kunnen deze bronnen ingezet worden voor stroomproductie. Dit lost ook het probleem op van overschot groene stroom in de zomer vs gebrek aan groene stroom in de winter.
Maar daar is politieke wilskracht voor nodig in combinatie met lange termijn visie….
De energiemaatschappijen zouden deze handschoen zelf ook op kunnen pakken maar een beetje lobby en “afpersen” particulier is een veel gemakkelijkere uitweg.
Ik weet niet wat het prijskaartje zal zijn, maar ik ben ook voor lokale oplossingen. Ik denk dat dit sneller te realiseren is dan het oplossen op landelijk niveau.
Politiek en de industrie zijn aan zet. Ze hebben veel te lang afgewacht.
Dat was bewust, de bedrijven lekker laten verdienen.
Bij lokaal overschot energie uit stroom omzetten naar een vorm die opgeslagen kan worden zoals waterstof, mierenzuur, brandstof, ijzeroxide, etc
Waterstof is niet verstandig, dat blijft weglekken (is een indirect broeikasgas) 1% per dag loopt hard op, en er zijn veel grotere risico's aan opslag onder grote druk of het (energetisch inefficiënte) cryogenopslag. Andere opslagmethodes worden ontwikkeld maar komen nog niet van de grond.
Maar daar is politieke wilskracht voor nodig in combinatie met lange termijn visie….
Politiek wilt niet, die zijn vooral bezig met hun eigen toekomstige carrière. Lange termijnvisie is in 1982 door Lubbers afgeschaft en nooit meer teruggekomen.
Groene partijen zoals: PVV, SP, JA21 en BBB bedoel je? De “groene” partijen doen in de 1e kamer nauwelijks nog mee.

[Reactie gewijzigd door blissard op 23 maart 2024 09:52]

Pvda-gl is de tweede fractie in de senaat na de bbb, en stemde tegen afbouw. Partij voor de dieren ook.
De enige serieus groene partijen GL, PvdD en Volt, hebben gezamenlijk 12 zetels. Dat is zelfs samen nog minder dan de BBB.
In de 1e kamer is er nog geen gezamenlijke PvdA en GL, maar zelfs dan is het totaal 19 zetels nauwelijks als “juist” de groene partijen te bestempelen. Het was juist de BBB die hier het pleit beslechtte. En die zijn wel groen, maar dan meer als in groene weilanden met koeien.
Ik vraag me af of je wel goed geinformeerd bent.
Sinds 2023 is GL-pvda 1 fractie in de eerste kamer, die fractie is na BBB de grootste in de senaat.. En die fractie heeft tegen het wetsvoorstel voor afbouwen van de salderingsregeling gestemd. Dat was een doorslaggevende stem. Dus het linkse blok heeft ervoor gezorgd dat we nog jarenlang kunnen salderen en er geen incentive is om je eigen zonnestroom te gebruiken.
Links en groen zijn niet dezelfde verzameling hè.
De incentive om pv aan te leggen is vele malen belangrijker dan zelf gebruiken. Gebruik je het niet zelf is er in 99% van de gevallen wel iemand anders die het gebruikt
Je kan toch bij negatieve prijzen waterstof gas gaan produceren. Sla je het ook op en verdien je er ook mee.
Ja of thuis of in de wijk gewoon opslaan in batterijen. Omvormers uitschakelen is eigenlijk pure armoe. Het is en blijft weggooien van hernieuwbare energie. Daar mag op een zeker moment dan wel een overschot aan zijn maar enige tijd later zeker niet. Opslag is en blijft noodzaak.
Omvormers uitschakelen is eigenlijk pure armoe.
Treffend geformuleerd.
Als die energie op dit moment overbodig is, wordt het gewoon verspild, hoogstwaarschijnlijk omgezet in warmte, dus meer opwarming van de aarde. Net als bij oliebronnen – als je geen olie opvangt, laat je geen olie de lucht in schieten, toch?
Er is altijd behoefte aan energie. Feit dat het negatief is, komt alleen vanwege administratieve handel. Jouw opwek komt praktisch altijd wel bij iemand terecht. Ook als de prijzen negatief zijn, draaien gascentrales om het surplus een beetje aan te vullen.
Het is negatief door een verkeerde inschatting op voorhand

[Reactie gewijzigd door padoempats op 24 maart 2024 19:57]

Je vergelijking met olie illustreert juist het belang van opslag. Die olie blijft in de grond zitten als je de pomp uitzet. Als je een omvormer uitschakelt dan gaat de energie verloren als warmtestraling van de panelen. Die energie komt nooit meer terug.
Ja als je de installatie hebt.
Net als je de batterij hebt.
Net als je goedkoop wilt tanken in buitenland maar net je tank in Nederland gevuld hebt. :9
Men zou al die overschot van energie op het net moeten nationaal kunnen gebruiken om dan inderdaad water terug op te pompen, indien je waterkrachtcentrales hebt. Of die elektriciteit omzetten naar waterstof gas, geproduceerd door nationale bedrijven. Die het dan aan sterk gereduceerde prijzen beschikbaar stelt aan de maatschappij.

Het grote probleem is dat alles via privébedrijven loopt, en er geen 'algemeen' belang is van hen uit om die overschot van die energie effectief voor het algemeen belang te gebruiken.
Je kunt niet een complexe industriële installatie aanschaffen en alleen laten draaien wanneer de stroomprijs negatief is. Die negatieve uren drukken uiteraard wel de gemiddelde kostprijs, maar uiteindelijk moet die wel passen binnen een sluitende business case.

Er is ook nog het probleem om die stroom op de juiste plek te krijgen. Oftewel, is er voldoende transportcapaciteit om de PV energie uit het hele land naar die elektrolyser te krijgen?

Er zal dus altijd wel een vorm van reguleren van vraag en aanbod nodig zijn.

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 23 maart 2024 08:56]

Omzetters voor waterstof zijn niet goedkoop, en ze zullen niet veel uren draaien op deze manier.
Dat wordt dan heel dure waterstof.
Klopt, maar hoe vaker, hoe langer en hoe meer dit gebeurd hoe interessanter het gaat worden.
Desnoods een klein installatie.
Punt is dat als die installatie maar weinig uren maakt die niet zal renderen.
En dan kan je beter denken aan een installatie die veel vaker zijn nut kan bewijzen, of die minder kost per watt.
Toch klopt dit niet. Zolang je omvormer teruglevert aan het net, wordt diezelfde energie ergens in het net weer gebruikt. Dat zijn natuurkundige wetten.

Het probleem is dat wij bedacht hebben dat die stroom op dat moment financieel gezien geen waarde heeft. Dat is een commercieel probleem, geen technisch probleem.

Dus mensen, laat alstublieft uw omvormer lekker draaien in de piekuren. Anders wordt diezelfde energie wellicht met fossiel opgewekt.
Zo werkt het niet. Als er geen vraag is maar wel een overschot aan energie gaat die energie als warmte ergens verloren omdat men die kwijt moet. Natuurkundig wordt die ergens gebruikt, maar niet effectief. Is is een vorm van affakkelen.
Heb je een onderbouwing van die bewering? Ik heb weinig installaties hier in de wijk gezien met grote weerstanden om stroom in het laagspanningsnet ‘af te fakkelen’.

Maar ik zie uit naar je feitelijke onderbouwing.
Dat zeg ik ook niet. Het is niet mogelijk om precies de hoeveelheid stroom het net op te sturen als dat er gevraagd wordt. Hierboven werd beweerd dat de stroom dan toch ergens effectief gebruikt wordt. Er gaat altijd energie als warmte verloren om de continuïteit te waarborgen. De wet van behoud van energie betekent niet dat alle opgewekte energie ook langs een verbruiksmeter van een klant moet gaan.
Stroom stuur je niet. Stroom is een gevolg van de spanning en de belasting. Te veel belasting en dan zakt de spanning in en wordt er op je leveringsspanning weer meer stroom geleverd.
Bij te weining belasting gebeurt er niets en blijft de stoom gelijk.

Het probleem met het net is de beperkte capaciteit. Wordt het vermogen (en dus de stroom bij gelijke spanning) te hoog dan gaan er dingen kapot (door warmteontwikkeling). Je kan dus maar zoveel leveren aan het net voordat het kapot gaat.

In de praktijk zal je leveren want je omvormer maakt rond de 230VAC en dat zal net iets hoger zijn dan wat het net levert dus je meter meet dat je teruglevert, en de energieboer zal dus minder leveren, en maakt dus minder winst (dubbel want ook verlies omdat ze nu jou moeten betalen).
Snap ik helemaal maar nu wordt het semantisch. We zeggen ook in de volksmond dat we stroom terugleveren. Lees nu eerst de reactie waar ik aanvankelijk op reageerde eens terug.
Naafkap in 'Klanten kunnen omvormers door Zonneplan laten uitschakelen bij negatieve prijzen'
Waar staan die kachels dan die die energie affakkelen? De omvormer blijft gewoon z'n werk doen, totdat de spanning te hoog oploopt omdat er te weinig afname is. En tot die tijd wordt de energie gewoon ergens gebruikt.
Die 'kachels' zijn grote fabrieken die hun productie opschalen (nog enigszins nuttige vorm van verbruik) of zonne-energie parken die juist hun omvormers uitzetten. Lees ook eens deze bijdrage op het forum: https://gathering.tweaker...message/78286932#78286932
Waarom zouden grote commerciële zonneparken voorrang moeten hebben op consumenten?
Dat is mijn punt: die hebben ze niet. De commerciële zonneparken hebben juist genoeg capaciteit dat ze het net kunnen ontlasten door hun omvormers UIT te zetten zodat de consument (en andere bronnen zoals kernenergie die niet zomaar uit kunnen) kunnen blijven leveren.
In hoogspanningskabels kan wel energie worden afgefakkeld. Door het opwekken van een soort kortsluitstroom in de kabels.
Onzin, er wordt niks 'afgefakkelt'. Als niemand die stroom gebruikt, neemt de spanning in het net nog meer toe. En de code zegt: boven 10% moet de omvormer uit (230 + 23 = 253 volt) en dan is het probleem opgelost.
Er word absoluut afgefakkeld, er is namelijk een financiele prikkel om energie letterlijk, en zo veel mogelijk, weg te gooien

Even ter voorbeeld op kleine schaal: Er zijn wel eens tijden geweest dat stroom met 20 cent negatief was (je krijgt 20 cent voor het verbruiken van energie). Dan staat gewoon tijdens hartje zomer er een verwarming te branden op mijn balkon hoor. Makkelijk verdiend

Dit gebeurt ook op grote schaal, gewoon eentje verbranden / affakkelen en daar 20 cent per kWh voor krijgen, wow!
Waar wordt gefakkeld en door wie?
Er wordt afgefakkeld in hoogspanningskabels, voor zover ik weet. Daar een flinke kringstroom doorheen (soort van quasi ortsluiting, aan de ene kant voed je met 400.000 volt en aan de andere kant met 399.000 volt, en de kabel moet dan 1000 volt wegwerken bij een bepaalde stroom. Dat wordt warm, dus stroom is afgefakkeld.
Dit gebeurt inderdaad door Shunt reactors. In bijgesloten link een technische verhandeling daarover: Electrical Engineering Portal.

Het zijn maatregelen die worden ingezet om overbelaste en onregelmatig belaste netwerken te ontlasten. De bron formuleert dit met twee redenen:
The first reason is to limit the overvoltages and the second reason is to limit the transfer of reactive power in the network. If the reactive power transfer is minimized i. e. the reactive power is balanced in the different part of the networks, a higher level of active power can be transferred in the network.
With increasing short circuit power of the network the voltage increase will be lower and the need of compensation to limit over-voltages will be less accentuated.

Reactors to achieve reactive power balance in the different part of the network are most needed in heavy loaded networks where new lines cannot be built because of environmental reasons. Reactors for this purpose mostly are in order to adapt fast to the reactive power required.

Especially in industrial areas with the reactive power demand is fluctuating between each half cycle.
In such applications there are usually combinations of thyristor controlled reactors and thyristor switched capacitor banks.

These together makes it possible to both absorb, and generate reactive power according to the momentary demand.
Deze middelen zijn bedoeld voor de stabilisatie van de energienetwerken. Met de huidige overbelasting zullen ze meer frequent nodig zijn en wordt hun rol opgerekt.
Nou die reactors zijn er om reactief vermogen weg te werken.
Maar ze verstoken geen vermogen. Om overtollige energie weg te werken heb je echt iets heel groots nodig.
Zo waren ze initieel bedoeld ja, maar ze worden nu steeds meer in de rol gedrukt om vermogen weg te werken. En over de grootte, ben zelf geen elektrotechnicus, maar ik heb mij laten vertellen dat de energie weglekt naar de aarde zelf (werk bij een transformatorbouwer). Die is daarvoor groot genoeg.

[Reactie gewijzigd door teacup op 24 maart 2024 13:56]

Kom jij langs om de wasmachine/droger in te stoppen/overhengelen als ik aan het werk ben dan?

Dit soort apparaten wil ik liever niet onbeheerd aan hebben ivm risico op brand of waterlekkage.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 maart 2024 18:54]

Als het buiten zonnig genoeg is dat stroom leveren geld kost, denk ik niet dat je een droger nodig hebt :)

Wasmachines en andere huishoudelijke apparaten hebben een timer. Het risico dat moderne apparaten in de hens gaan of lekken is in elk geval klein genoeg dat de fabrikant het mogelijk maakt om het ding pas na drie uur aan te zetten, je kunt mij niet wijsmaken dat dat is voor mensen die exact over drie uur weer thuiskomen om bij de wasmachine te gaan zitten.

Daarnaast zijn er nog wel andere apparaten op een timer aan kunnen, zoals de boiler of de airco, die alvast aan kunnen springen zodat ze 's avonds niet meer nodig zijn. Hoe meer load we op het stroomnet zetten tijdens overschot, hoe minder we 's avonds nodig hebben, en hoe minder vaak mensen met zonnepanelen negatieve leverprijzen krijgen, of de omvormer zien uitschakelen.
Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar is amper relevant. We produceren massaal energie in de zomer, terwijl we het massaal in de winter nodig hebben
Zo groot zijn die verschillen ook weer niet. Als je op https://www.ned.nl kijkt zie je dat zon en wind elkaar afwisselen gedurende het jaar. Waar je in zomer voornamelijk zon hebt, is dat in de winter voornamelijk wind. We produceren in de zomer en winter zo'n beetje hetzelfde. Leveranciers verkopen echter liever de stroom die ze zelf opwekken, ipv de stroom die panelen leveren waar ze niks aan mogen verdienen.

[Reactie gewijzigd door barbarbar op 22 maart 2024 20:10]

Leveranciers verkopen echter liever de stroom die ze zelf opwekken, ipv de stroom die panelen leveren waar ze niks aan mogen verdienen.
Het is gewoon in deze tijd, waarin iedereen gestimuleerd wordt over te gaan op duurzame alternatieven dat groene stroom op het net geen voorrang krijgt. Je zou verwachten dat een gas/kolen/kern-centrales lager gaat draaien maar niets lijkt minder waar. Soms zie ik op bepaalde dagen met weinig zon maar genoeg wind geregeld molens stil staan waarvan je zou verwachten dat ze draaien.

Het principe is totaal niet nieuw en wordt al langere tijd door o.a. SolarEdge aangeboden aan klanten sinds 'negatieve' energie een dingetje is. (Relatief nieuwe) omvormers kunnen dmv app door de gebruiker zelf ingesteld worden en sinds kort zijn ze zelfs in staat 0 terug te leveren naar net door alleen om te vormen wat in huis nodig is (hiervoor wel extra gadgets van hun nodig en bij voorkeur accu).

De hele discussie irriteert me, we moeten over, dan gaan we over met zonnepanelen zit het net vol (ja je ziet het niet aankomen 8)7 ), dan is er lobby (van de energiebedrijven) om salderen af te schaffen (iets wat ik persoonlijk reinste diefstal vind aangezien een energiemaatschappij aan je buurman vrij makkelijk kan verdienen met jouw opgewekte groene stroom). Gaat politiek niet akkoord met als gevolg dat energiebedrijven heffingen en boetes op gaan leggen.

Wellicht denk ik te simpel, keer het piek/dal tarief om tussen 10-20u; dan gaat men vanzelf die piek wel omlaag trekken met wassen, drogen, airco, auto laden whatever. Maar don't shoot me als hierdoor het beruchte 'net' een flinke dip te pakken krijgt; het is nooit goed.

edit: typo, accuvermelding

[Reactie gewijzigd door phubert op 22 maart 2024 22:40]

Gas en kolen zijn maanden geleden ingekocht tegen een prikkie op basis van langetermijnsvoorspellingen, je kunt niet even de gascentrale uitzetten. Daarnaast kan jouw zonnepaneel in Groningen niet de wasmachine van iemand in Zeeland bedienen, je stroom blijft grotendeels lokaal. De rijke buurten waar iedereen zonnepanelen en gratis stroom heeft, helpen niet mee met de arme buurten waar de huisjesmelkers het vertikken te investeren. Dat creëert een onbalans die problemen oplevert. Zo werkt het energienetwerk momenteel helaas, en het zal wel even duren totdat dit veranderd is.

Juist het salderen is diefstal natuurlijk. Je komt met vrachtwagens vol water naar overstroomd gebied zodat je in de droogte momenten van de zomer weer gratis vrachtwagens aan water kunt ophalen. De mensen die zelf niet de middelen hebben om die vrachtwagens te leveren, betalen ondertussen de hoofdprijs, met een flinke duur belasting en onderhoudskosten van het net erbovenop. Het systeem zit gewoon onhoudbaar voordelig in elkaar zoals dat ontworpen is. Dat werkte toen er een paar zonnepanelen waren, maar onderhand is het tijd om naar een ander systeem te wisselen. Je kunt natuurlijk anders salderen (per week of per dag) maar zoals het nu werkt, kan het gewoon niet uit.

Dat energiebedrijven die verplicht zijn jouw nutteloze, waardeloze stroom af te nemen daar op een gegeven moment kosten voor gaan berekenen, zat er aan te komen natuurlijk. De klanten waar ze meer aan verliezen dan verdienen zijn ze liever kwijt dan rijk. Dat kan met wetgeving worden opgelost, maar ik heb niet het idee dat het huidig/toekomstig verkozen kabinet een drol geeft om groene initiatieven.
Blijf het knap vinden dat je in hetzelfde betoog panelen bezitters verantwoordelijk maakt voor én gratis stroom, én hoge kosten. Welke is het nu?

De leveranciers proberen van twee walletjes te eten. Mensen zonder panelen mogen wel de normale tarieven betalen in de perioden dat de stroom vrijwel niks kost. Tegelijkertijd moeten panelen bezitters betalen om het te "mogen" leveren.

Dat de manier van factureren en subsidies anders moet ben ik het wel mee eens. Maar dat de kosten alleen op zonnepanelen bezitters verhaald moet worden niet. Het onbalans probleem is een probleem van het stroomnet in het algemeen door op groene energie over te stappen. Die overstap is in ieders voordeel op de lange termijn. Dus mag ook iedereen daar aan mee betalen wat mij betreft.

Ik ben er voor om de vaste kosten van een aansluiting te verhogen, en de gebruikskosten per kwh te verlagen. En het vaste bedrag wat de overheid nu vergoed (vermindering energie belasting) stapsgewijs afbouwen. Het teruglever tarief mag wel dynamisch zijn, zodat wat je teruglevert tegen uurprijzen gaat. Dan worden accu's en auto's die vhg doen direct interessant en lost die onbalans zich vanzelf op.

Als ik kijk naar de kosten van een kwh stroom van m'n eigen panelen liggen die op zo'n 3 cent per kwh. Het lijkt me prima om op te slaan als de teruglevering minder oplevert dan dat. En af te schakelen als de accu ook vol zit. We gaan er uiteindelijk toch naar toe dat we een flinke overcapaciteit gaan hebben qua opwekking, omdat je anders nooit de transie kunt maken.

[Reactie gewijzigd door barbarbar op 23 maart 2024 16:02]

Er is gratis stroom op het moment dat er maar weinig stroom wordt gebruikt. Daar heb je dus niet zo heel veel aan.
Er zijn dus meer overstromingen, maar ja, in de herfst heb je niet veel water nodig, dus laat maar zitten, dat gratis water.
Moderne gascentrales op een laag pitje zetten gaat juist wel heel prima!
Met de (oudere) kolencentrales is dat een stuk moeilijker.
Kernreactoren afknijpen heeft helemaal geen zin, omdat de torenhoge kosten dan toch onverminderd doorlopen.

Zonnepanelen afknijpen is steeds minder een probleem, omdat de kosten daarvan inmiddels erg laag zijn.

Innovatie aan de vraagkant, dus de energie gebruiken wanneer die overvloedig beschikbaar is, is de meest zinnige aanpak.

Na besparen natuurlijk!
Zo groot zijn die verschillen ook weer niet. Als je op https://www.ned.nl kijkt zie je dat zon en wind elkaar afwisselen gedurende het jaar.
Met dit verschil dat we het hier over energieopwekking door consumenten hebben die doorgaans geen windenergie produceren en het energieoverschot door zonnepanelen in de zomer groot is en in de winter en avond vrijwel niet bestaat wat de disbalans veroorzaakt.

Je moet dit ook vanuit de kant van de consument bekijken die hier de nadelen ondervind en hiervan de kosten toegespeeld krijgt. Daar heb je wel degelijk te maken met fluctuaties en overproductie wanneer het niet nodig is en tekorten wanneer er meer energie nodig is. Dit maakt het lastig om zelfvoorzienend te zijn en economisch gezien terug te verdienen.

[Reactie gewijzigd door Bor op 23 maart 2024 10:28]

De grote hoeveelheid mensen die tegenwoordig hooikoorts hebben zijn het niet met je eens dat je geen droger nodig hebt in de zomer :).

De (af)wasmachine gebruikt 1kWh per (af)wasbeurt, en op een timer kan ik er dus maar 1(2) draaien.
Dus als ik niet thuis ben kan ik 2 kWh gebruiken voor deze apparaten. Dat slaat natuurlijk nog geen deuk in een pakje boter.

Airco, boiler, zwembadverwarming en EV zetten natuurlijk wel zoden aan de dijk. Die gaan ook zeker aan in de zomer, dat vereist wel enige vorm van automatisering, vaak kunnen deze dat standaard (muv moderne airco's) niet.

EV is natuurlijk de grootste, die kan je niet laden als je niet thuis bent.
Voor jou energierekening boeit die 1 kWh niet bijster veel, als half Nederland op zo'n negatief prijs moment even het beddengoed op 60 graden wast dan creëer je enkele gWh extra. Je airco gebruikt toch hopelijk ook niet bijster veel meer als je die de boel laat koelen voor 1-2 uurtjes bij zo'n negatieve prijs.
Als het buiten zonnig genoeg is dat stroom leveren geld kost, denk ik niet dat je een droger nodig hebt :)
Zelf gebruik ik geen droger, maar niet iedereen heeft de mogelijkheid of vindt het fijn om een was buiten op te hangen, niet iedere buurt is hier geschikt voor.
Wasmachines en andere huishoudelijke apparaten hebben een timer. Het risico dat moderne apparaten in de hens gaan of lekken is in elk geval klein genoeg dat de fabrikant het mogelijk maakt om het ding pas na drie uur aan te zetten, je kunt mij niet wijsmaken dat dat is voor mensen die exact over drie uur weer thuiskomen om bij de wasmachine te gaan zitten.
Tja, totdat er zaken in brand vliegen die je niet meer terug kan krijgen via je de verzekering zoals (originele) foto's van je kind(eren), geboorteboekjes en andere memorabilia dat niet digitaal opgeslagen kan worden.

Dan ben ik toch liever thuis zodat ik sneller brandweer ter plekke heb en/of zelf de brand kan beperken met brandblussers. Scheelt namelijk een hoop gedoe met verzekeringen, die niet altijd coulant zijn en meewerken om bepaalde zaken vergoed te krijgen ONGEACHT of je daar technisch gezien recht op hebt.

Denk maar aan zaken zoals roetschade aan apparatuur of een bankstel, officieel valt dit onder de brandschadeverzekering en/of inboedelverzekering, maar hierover willen zij nog weleens steggelen.

Dan heb je het nog niet gehad over het verschil tussen één ruimte onbruikbaar of een heel huis onbewoonbaar verklaard omdat de brand het hele huis heeft kunnen bereiken voordat buurtbewoners iets door hadden.

Van mij mag jij alles overdag doen terwijl je niet thuis bent, ik weiger om extra apparatuur aan te zetten terwijl ik van huis ben omdat ik het simpelweg geen fijn idee vind. Mocht ik per toeval thuis zijn overdag dan gaat een wasmachine inderdaad dan aan, maar anders niet.
Daarnaast zijn er nog wel andere apparaten op een timer aan kunnen, zoals de boiler of de airco, die alvast aan kunnen springen zodat ze 's avonds niet meer nodig zijn. Hoe meer load we op het stroomnet zetten tijdens overschot, hoe minder we 's avonds nodig hebben, en hoe minder vaak mensen met zonnepanelen negatieve leverprijzen krijgen, of de omvormer zien uitschakelen.
Want iedere ruimte is perfect geïsoleerd om een airco in de middag aan te zetten zodat deze in de avond in zijn geheel niet meer nodig is... ik wil je graag op mijn zolderkamer uitnodigen bloedje zomer. Als de airco bij wijze van stipt 18:00 uit gaat dan loopt de temperatuur weer snel op.

Zonder airco heb ik hier temperaturen van 35 graden gemeten, met een buitentemperatuur van 27 graden. Raam open doen in de nacht terwijl het buiten 7 graden koeler is? Scheelt maar 1-2 graad (33-34 graden) binnen... Wil jij hier een nacht doorbrengen met deze temperaturen?

Airco overdag aanzetten met een timer zet weinig zoden aan de dijk, dan is de zolderkamer goed gekoeld op de momenten dat ik niet thuis ben en zodra ik weer thuis ben nadat de timer is gelopen, is de temperatuur inmiddels weer opgelopen tot onaangename temperaturen.

Daarbij is een Airco, eveneens als een wasdroger één van de brandgevoelige apparaten die je aan kan zetten, nogmaals van mij mag je dit soort zaken aanzetten overdag, maar voor mij heeft het vanwege bovenstaande reden weinig zin om te doen en is het energieverspilling wat bij mij voor extra kosten zorgt.
Droger is energieverspilling
Wasmachine heeft een timer
Vaatwasser heeft een timer

Nog nooit in de fik gevlogen of gaan lekken. En als dat wel gebeurt? Verzekeringswerk.

I mean, zit je 4 uur naast je wasmachine op te letten ofzo?

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 22 maart 2024 19:00]

Droger is in sommige huishoudens essentieel;
Timer werkt dus niet met dynamische prijzen.

Ik ben graag thuis als de wasmachine of droger aanstaat ja. En nee zit je niet permanent ernaast.
Om 15.00 weet jij de tarieven van de volgende dag.
Zoals iedereen: https://www.dynamische-en...l/actuele-energieprijzen/
Prima, dat wist ik niet. Denk wel dat deze vorm van load balancing klein bier is vergeleken met de industrie bijvoorbeeld.
Mwah, met meer dan 8 miljoen huishoudens kom je ver als je maar een kwart van de mensen mee krijgt. Dan kan je toch een paar gWh extra verbruiken als men bijv. de wasmachine en warmtepomp aan zet.
Mwah, met meer dan 8 miljoen huishoudens kom je ver als je maar een kwart van de mensen mee krijgt.
Vergeleken met wat de industrie verbruikt, en dat is het punt wat door @thomskipsp wordt aangehaald, is het wel degelijk peanuts en misschien de focus op de verkeerde plek. Aanpakken daar waar het grootste verbruik is is het meest interessant.
Op dit moment ja, maar om dit grootschalig toe te passen is dat niet nauwkeurig genoeg.

De tarieven een dag van tevoren bepalen is prima in een "traditioneel" stroomnetwerk waar het merendeel komt van kolen- en gascentrales. Op hoog niveau is ook zon en wind nog wel redelijk te voorspellen, consumentenverbruik is praktisch constant, en grootverbruik is dan al contractueel vastgezet.

Maar dit gaat redelijk de mist in als een significant deel van het verbruik zich aan de (reeds vastgestelde) prijs gaat aanpassen: een lage prijs ontstaat doordat er meer aanbod is dan vraag - dat zorgt vervolgens voor een hogere vraag en dus een energietekort.

De elektriciteitsmarkt heeft daarom ook "intraday" handel, waar ze dezelfde dag handelen met een resolutie van 15 minuten, tot zelfs 5 minuten voor de levertijd. Zelfs als je een dynamisch energiecontract hebt moet je energiemaatschappij dus corrigeren tussen de day-ahead verwachting en het daadwerkelijke verbruik/aanbod. Als dynamisch verbruik populair gaat worden zullen we ook daarvoor moeten overstappen op de realtime handelsprijs.

Een bijkomend voordeel van verbruik aansturen met realtime elektriciteitsprijzen is dat je dan ook relatief eenvoudig de netbeheerder in de keten kan halen: als je op wijk- of zelfs straatniveau kan sturen is de totale capaciteit van het net een stuk efficienter te gebruiken, waardoor het ineens mogelijk is om op dezelfde kabel meer mensen aan te sluiten.
Droger is dom naar mijn mening. Zullen vast uitzonderingen zijn, en mensen die er wel een afvoer voor hebben (zoals mijn ouders), maar:

Wij hadden een droger. In de winter was de zolder extreem vochtig. Droger eruit gedaan, lucht ontvochtiger gekocht. Nu hangen we de was uit, ontvochtiger aan, hoppa. Geen schimmels, droge was, gezonder binnenklimaat. Ik zou altijd die oplossing pakken ipv een droger.
Warmtepomp droger. Geen afvoer voor nodig. Af en toe bakje water leeggooien.
Top dat het voor jou goed werkt. Mijn punt was meer dat er verschillende scenario’s zijn waarbij een wasdroger dus niet voor iedereen gemist kan worden.

Uiteindelijk zie je dat we met z’n allen naarstig op zoek zijn naar manieren om een energietransitie te maken en dat er dus oplossingen worden gepresenteerd die niet voor iedereen kunnen gelden. Elk beetje helpt, dat vind ik ook. Wat ik bizar vind is dat we als consumenten met zonnepanelen een terugleververgoeding moeten betalen (bij de nieuwe contracten) en dat de toko’s met grote zonnestroomparken een vergoeding krijgen als ze niet aan het net kunnen leveren. Het zou mooi zijn als we hoogcapaciteits energieopslag krijgen waarbij er dus niets afgeschakeld te worden…
De hele energietransitie, ik ben helemaal voor eh, maar wordt 1 groot circus. Mijn pa heeft decennia lang in de gasindustrie gewerkt. Grote verdeelstationnen ontwikkelen. Werd er tegen hun gezegd: we moeten van het gas af. Nou zeiden hij en zijn collega's, dat is goed, maar moet je snel beginnen. Want door een gasleiding gaat 30x zoveel energie dan door een stroomkabel van dezelfde diameter. Dus er moet loeiveel kabel bij. Plus, steden als Amsterdam, daar ligt de grond al zo vol, is lastig kabels bij te leggen. Maar er moeten waterstofcentrales komen, je kan waterstof ook mengen met aardgas om het schoner te maken, en het hele stroomnetwerk moet heel flink verbeterd worden.

Er is niks mee gedaan. Ja, zonnepaneelparken, windmolens, subsidies voor panelen, elektrische auto's, warmtepompen. Al het laaghangend fruit, en nu zit je met een verouderd en overbelast netwerk. Stel je voor dat het aantal EV's, warmtepompen, etc etc verdubbeld. Dan zit alles helemaal ramvast.

Gaat een hoop gezeik worden, we lopen wel 15 jaar achter.
Je beschrijft hier volgens mij de kern van het echte probleem; korte termijn resultaten in een overgekapitaliseerde maatschappij.

Zoals je al aangeeft wordt hiermee alleen het laaghangend fruit geplukt I.p.v. een fundamentele oplossing uitgewerkt. Naar mate problemen groter worden en oplossingen complexer, lijkt het me van belang dat het kabinet niet keer de koers kan wijzigen. Als een plan 10-15 jaar nodig heeft om uitgevoerd te worden, gaat hier nooit iets van terecht komen als er elke 4 jaar de aanpak ter discussie komt en gewijzigd wordt.

We moeten echt eens gaan inzetten op langetermijndenken.
Ik vind je nog redelijk optimistisch. Als we 15 jaar achterlopen, dan zouden we in 2065 co2 neutraal zijn. Dat is alsnog een hele prestatie en beter dan waarschijnlijk grote delen van de wereld.
Droger is dom naar mijn mening. Zullen vast uitzonderingen zijn, en mensen die er wel een afvoer voor hebben (zoals mijn ouders), maar:

Wij hadden een droger. In de winter was de zolder extreem vochtig. Droger eruit gedaan, lucht ontvochtiger gekocht. Nu hangen we de was uit, ontvochtiger aan, hoppa. Geen schimmels, droge was, gezonder binnenklimaat. Ik zou altijd die oplossing pakken ipv een droger.
Ik lees geen enkele goede reden waarom een droger dom is. Een goede warmtepomp droger bevochtigd de omgeving nauwelijks en je hoort sowieso te ventileren. Als je een luchtontvochtiger nodig hebt heb je sowieso een probleem en de temperatuur / luchtvochtigheidshuishouding niet op orde. Daarbij heeft niet iedereen de kans de was buiten te laten drogen.

Laten we niet voor anderen beslissen wat dom is en wat niet. Feit is dat vele huishoudens een droger hebben en dat deze daar soms essentieel is en dat deze met het oog op brandgevaar niet gebruikt dienen te worden in de nacht en wanneer je er niet op kan letten wat direct een goed voorbeeld is waarom energievraag niet altijd even flexibel gestuurd kan worden.
Wij hadden een droger. In de winter was de zolder extreem vochtig.
Dan had je het verkeerde type droger. Afvoerdrogers hebben een pijpje naar buiten nodig en dan wordt de zolder er niet vochtig van. Theoneetisch verbruikt een afvoerdroger wel meer dan een condensdroger omdat je dus theoretisch de warmte uit het condenseren terugwint. In de praktijk zijn de nadelen groter.
(NB ik ga dus niet uit van een warmtepompdroger)
Droger eruit gedaan, lucht ontvochtiger gekocht. Nu hangen we de was uit, ontvochtiger aan, hoppa. Geen schimmels, droge was, gezonder binnenklimaat.
Die ontvochtiger staat nu op zolder en je hangt de was buiten ?
Niet iedereen kan de was buiten hangen. Velen hebben de buitenruimte niet of hebben buiten juist last van troep die op de was valt (van cokes-stof tot saharazand) en ook kost ophangen nogal wat tijd. Daarnaast moet het dan wel droog blijven.
En als je de was ophangt op zolder, daar droogt het ook heel langzaam.
Voor de droger, een oude droger is echt een stofnest. Dus schroef hem eens open en maak hem schoon.
Wasmachine heeft een timer, maar laat je toch niet 5 uur daarna nog de was erin zitten?

Stel hij moet om 12:00 draaien ivm energieprijzen. Rond 14:00 klaar.

En je bent om 19:00 thuis.

Lijkt me geen goed idee.
De meeste wasmachines hebben een spoelstop, daarmee blijft de was in de laatste spoelwater staan tot je weer handmatig centrifugeren voortzet. Daarmee kreukt de was minder en voorkomt nare geurtjes(zolang je niet overdrijft en het 24 uur lang zo laat staan)
Een hoop trammelant voor 1kwh besparen, ik zou een boiler laten opwarmen om savonds warm te douchen.
Dat kan prima hoor, bij ons zit de was er soms heel de nacht in. Geen enkel probleem zolang de deur dicht blijft.
De was kan prima een nachtje in de machine blijven hoor, gebeurd niks mee. Het is schone was...
En natte was wat gaat stinken en wat uiteindelijk, doordat het vocht niet uit de machine kan ook nog eens slecht voor de machine is. Niet voor niets adviseert vrijwel elke wasmachinefabrikant de machine open te laten (incl vul lade etc) na het wassen zodat vocht kan verdampen en de machine kan drogen.

Dit soort oplossingen werken maar zeer beperkt wanneer je naar het hele energieprobleem kijkt. Een druppel op de gloeiende plaat met eigen nadelen.

[Reactie gewijzigd door Bor op 23 maart 2024 10:13]

Als je schone was gaat stinken, dan is hij blijkbaar niet schoon.
Kan komen omdat je niet heet genoeg wast (en niet alle bacteriën dood gaan)
of omdat je de wasmachine niet (goed) schoonmaakt.
Als je schone was gaat stinken, dan is hij blijkbaar niet schoon.
Kan komen omdat je niet heet genoeg wast (en niet alle bacteriën dood gaan)
of omdat je de wasmachine niet (goed) schoonmaakt.
Dus jij wast alles op 90° ook als het label maximaal 40° of zelfs 30° aangeeft?
En eigenlijk is ook 90° dan te koud.

Nee, laat het vochtig staan en het gaat gegarandeerd stinken, al kan het uitmaken hoe lang dat duurt.
55 (of beter 60) is genoeg om alles te doden
Nog nooit in de fik gevlogen of gaan lekken. En als dat wel gebeurt? Verzekeringswerk.
Dit is wel heel kort door de bocht. Er wordt actief gewaarschuwd deze zaken niet te laten draaien wanneer je er niet bent of in de nacht i.v.m. brandgevaar. "En als dat wel gebeurt? Verzekeringswerk" is ook wel heel kortzichtig. Daar zit je dan potentieel met je afgebrande huis of met persoonlijk letsel of erger.
Heb op iedere verdieping rookmelders, dus persoonlijk letsel ben ik ook niet bang voor. Man als ik zo paranoia moest zijn zou ik ook niet meer in de auto of op de fiets stappen. Gaan iedere dag mensen dood in het verkeer.
Met een "what about" kan ik niet zo veel. Waardoor schade, letsel of dood wordt veroorzaakt maakt niet zo veel uit; het effect is hetzelfde. Een brandmelder werkt bovendien reactief en helpt je niet wanneer je niet thuis bent, iets wat hier ook werd geadviseerd.
Ik snap niet dat je 0-punten gemening-modereerd wordt, je reactie is gewoon een inhoudelijke bijdrage. Los daarvan denk ik ook dat je gelijk hebt. Als een Europees apparaat, al dan niet als jij thuis bent of weg bent, zomaar in brand vliegt bij normaal gebruik, is dat een ongelofelijke uitzondering en ben je daarvoor verzekerd. Wat veel gevaarlijker is dan een wasmachine die al dan niet in brand zou vliegen, is klimaatverandering en overstromingen en noodweer, en dát zijn juist dingen waarom we alles moeten doen wat de energietransitie helpt, objectief gezien :)
De kans op brand in je droger een stuk hoger is dan overstromingen.
Motivatie: De banken geven massaal geld weg aan mensen die een huis willen kopen in zulke gebieden en die kunnen het risico van grootschalige schade niet aan. De bank handelt namelijk ook als verzekeraar. Risico's afwegen.

De mens (en specifiek de nederlander) is extreem goed in mitigatie. Waar denk je anders waar die dijkjes voor zijn?
Dat een droger in brand kan vliegen durf ik best te geloven, maar de motivatie: valt mee. Zoals helaas altijd in het huidige kapitalistische systeem, als vervuilende bedrijven, overstromende fabrieken, slavendrijvers op plantages of boeren die de grond vervuilen en dieren mishandelen het moeilijk hebben, is de overheid altijd daar voor ze om socialistisch en met publiek geld deze gigantische ondernemingen een hart onder de riem te steken met miljardensubsidies. Als heel Noord Holland onder water staat omdat andere mensen klimaatverandering niet zo sirieus nemen, gaat de overheid echt wel mijn zuurbetaalde belastinggeld in te zetten om die klimaatontkenners nieuwe huisvesting te geven. Net zoals de boeren rijkelijk worden uitgekocht, zoals de vliegtuigmaatschappijen miljoenen aan corona-steun ontvingen en net zoals de plantagehouders in de VS rijkelijk werden beloond toen de slavernij werdt afgeschaft.

[Reactie gewijzigd door Helium-3 op 22 maart 2024 21:11]

En dit ⬆️ is hoe het resultaat van 5e generatie oorlogsvoering er uit ziet.

De menselijke psyche is enorm kneedbaar, en de machine die gebouwd is (Google, Facebook, TikTok etc.) om dat maximaal uit te buiten wordt enkel maar beter, en beter, en beter.
Heel noord holland is simpelweg ontstaan omdat we gigantische dijken gebouwd hebben. Als we die dijken niet blijven onderhouden, dan stroomt de boel vanzelf onder. Daar heeft klimaat niks mee te maken, maar het is wel HET voorbeeld van adaptatie. We bouwden de complete deltawerken om een 100 jaar storm tegen te houden.

Het tegenovergestelde voorbeeld is New Orleans, direct in het pad van orkanen, al decennia lang is dat het geval en komt er eentje langs grofweg tussen de 7 en 11 jaar. Desondanks de veel hogere risico's koos men ervoor geen adaptatie toe te passen. En we weten allemaal wat Katrina deed. En ook dat had weinig te maken met klimaatverandering, maar met gebrek aan adaptatie.

Enne dat zuurverdiende geld dat innen de waterschappen elk jaar hoor. 1,5 miljard per jaar om precies te zijn. Laat ze dat dan ook even gebruiken om de boel droog te houden, oke?

[Reactie gewijzigd door morphje op 24 maart 2024 19:01]

Wat veel gevaarlijker is dan een wasmachine die al dan niet in brand zou vliegen, is klimaatverandering en overstromingen en noodweer, en dát zijn juist dingen waarom we alles moeten doen wat de energietransitie helpt, objectief gezien :)
Klimaatverandering komt toch wel. Het klimaat veranderd al duizenden jaren. Voorbereiden voor noodweer en overstromingen is zeker zinnig. Klimaatverandering houdt je niet tegen.
Ik mag hopen dat je je was niet uren nat in de machine laat liggen na het draaien, dat gaat me nogal niet stinken...

Een wasmachine laten draaien als je hem niet kunt uitruimen is vrij nutteloos.
Al eens gedaan? Schone was een nachtje in de wasmachine gebeurd niks mee.

Mag je eens kijken hoe de huishoudelijke hulp dat doet. 'S middags aanzetten en de volgende dag ophangen als ze er weer zijn.
Jazeker. Een was die langer dan twee uur in een machine heeft gelegen ruikt (ook na het daarna opdrogen) beduidend minder fris dan een was die binnen die twee uur is opgehangen of in de droger gestopt. De geur staat ons zelfs zo erg tegen dat we dan eerder de was nog een keer draaien dan hem drogen en de hele dag in stinkende kleren rond te lopen.
Af en toe een kookwasje met azijn scheelt ook een hoop stank ;)
Dat gebeurt ook gewoon, en reinigingsprogramma's. Maakt geen bal uit, zelfs als je de was in een gloednieuwe Miele meer dan twee uur na de was laat liggen ruik je het.
Gewoon altijd met natuur- of schoonmaakazijn wassen. Azijn werkt als natuurlijke wasverzachter, en houdt je machine meteen schoon. Geen kookwasjes nodig en al helemaal niet die nare commerciële wasverzachters.
Al eens gedaan? Schone was een nachtje in de wasmachine gebeurd niks mee.
Schoon en droog zijn twee verschillende dingen..
Zoals hierboven ook gereageerd:
Tja, totdat er zaken in brand vliegen die je niet meer terug kan krijgen via je de verzekering zoals (originele) foto's van je kind(eren), geboorteboekjes en andere memorabilia dat niet digitaal opgeslagen kan worden.

en

Dan heb je het nog niet gehad over het verschil tussen één ruimte onbruikbaar of een heel huis onbewoonbaar verklaard omdat de brand het hele huis heeft kunnen bereiken voordat buurtbewoners iets door hadden.

Als er brand uitbreekt, heb ik liever dat ik de brandblusser kan pakken en de schade kan beperken of direct de brandweer te bellen.

Maar ik wens je alvast veel plezier met de overnachting in een hotel of bij familieleden terwijl je woning volledig onbewoonbaar is verklaard.
👌👌

Vrienden van mij hebben het daadwerkelijk meegemaakt. Hele zolder in de fik. Nee niet een wasmachine, maar zoonlief die met een kaars in bed in slaap is gevallen. Hele huis onbewoonbaar want bluswater had alles vernield natuurlijk.

Niks aan het handje joh. Verzekering betaalde alles. Even particulier een huurhuis wat verderop gepakt, terwijl dat van hun gefixed werd. Enige wat ze jammer vond waren alle boeken die ze kwijt waren.

Maar goed, als mijn huis de fik in vliegt, boeiend. Geboortekaartjes en boekjes, wie kijkt daar nou naar. Die heb ik al lang weggegooit van mijn kinderen, en ik heb peuters. Alles wat ik heb is vervangbaar. Want als het niet vervangbaar zou zijn, zou ik het beter bewaren.

Maar goed, als je graag thuis bent terwijl er wat apparaten draaien, prima, doen. Het is echter extreem paranoia. Die dingen vliegen niet zomaar in de fik. Als er een reëel risico was geweest dat een wasmachine spontaan zou ontbranden, dan zouden er wereldwijd constant huizen in de fik staan, want er zijn miljarden wasmachines. Ik ben niet zo paranoia. Doe je ook je koelkast uit als je weg bent? Elke keer voordat je de deur uit gaat even langs de stoppenkast om alle stroom eraf te halen?

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 23 maart 2024 10:35]

Niks aan het handje joh. Verzekering betaalde alles. Even particulier een huurhuis wat verderop gepakt, terwijl dat van hun gefixed werd. Enige wat ze jammer vond waren alle boeken die ze kwijt waren.
Jij laat het overkomen dat deze brand voor de familie van je vrienden een leuk uitstapje was....
Maar goed, als mijn huis de fik in vliegt, boeiend. Geboortekaartjes en boekjes, wie kijkt daar nou naar. Die heb ik al lang weggegooit van mijn kinderen, en ik heb peuters. Alles wat ik heb is vervangbaar. Want als het niet vervangbaar zou zijn, zou ik het beter bewaren.
Kan het mij haast niet voorstellen dat er mensen zijn die er zo instaan, maar goed jij weet klaarblijkelijk te vertellen dat iedereen dezelfde gedachtegang heeft. Ik heb persoonlijk niet veel zaken, maar het is voor mij en e.v.t. (klein)kinderen altijd leuk om iets van zolder te halen om in te kijken na tig jaar. Wellicht dat je kinderen er anders in staan dan jij? Misschien zien zij over 10+ jaar wel juist graag die oude boekjes die jij nu als waardeloos bestempeld.

Maar vraagje, als je deze zaken waardeloos vindt, waarom berg je het dan überhaupt op en gooi je het niet direct weg? Scheelt namelijk vast wel wat ruimte.
Maar goed, als je graag thuis bent terwijl er wat apparaten draaien, prima, doen. Het is echter extreem paranoia. Die dingen vliegen niet zomaar in de fik. Als er een reëel risico was geweest dat een wasmachine spontaan zou ontbranden, dan zouden er wereldwijd constant huizen in de fik staan, want er zijn miljarden wasmachines. Ik ben niet zo paranoia. Doe je ook je koelkast uit als je weg bent? Elke keer voordat je de deur uit gaat even langs de stoppenkast om alle stroom eraf te halen?
Heb jij een koelkast met hetzelfde vermogen en verbruik als een wasmachine, wasdroger of airco?
Meer vermogen/verbruik = Meer warmte = Grotere kans op brand, zeker bij defecten of gebrekkig onderhoud.

De apparaten die ik gebruik, heb ik op momenten dat ik niet thuis ben niet nodig. Daarbij was ik al 1 dag in de week en dat is voornamelijk in het weekend als ik er de tijd/zin in heb om het te doen.

Dat jij en je vrienden het een uitstapje vinden, prima, laat jullie huizen maar flink loeien zou ik dan zeggen maar ik slaap liever in mijn eigen huis en in mijn eigen bed als je het niet erg vindt.
Het was geen uitstapje. Dat zeg ik niet. Ik zeg dat alles geregeld werd.

Als je bang bent dat je huis in de hens gaat van een wasmachine moet je echt nooit meer in een auto stappen. Iedere dag sterven mensen in het verkeer in nederland. De kans dat je wasmachine in de fik gaat? Vrijwel niet aanwezig.
Als je bang bent dat je huis in de hens gaat van een wasmachine moet je echt nooit meer in een auto stappen. Iedere dag sterven mensen in het verkeer in nederland. De kans dat je wasmachine in de fik gaat? Vrijwel niet aanwezig.
Ik stap ook doorgaans niet in een auto :) -- Alles wat ik nodig heb is binnen loop- of fietsbereik. Werk bereik ik met 9 minuten in de trein. Er zijn zaken die je kan beïnvloeden en zaken die je NIET kan beïnvloeden, als je ergens invloed op kan uitoefenen, waarom zou je deze keuze niet maken als het een kleine moeite is?

Is er ergens een ongeschreven regel dat je 'Ruw ER's leefwijze moet opvolgen want anders ben je paranoïde? Volgens mij ging de discussie namelijk niet over fysiek leed, maar met name over verlies van spullen in huis en überhaupt je woonruimte, al dan niet tijdelijk.

Maar goed als we 'leed' erbij halen, als ik niet thuis ben en mijn huis vliegt in de fik, met jouw denkwijze:
'YO VEEL PLEZIER KATTEN MET BRANDEN IN DE HEL, VOLGENS RUW ER IS DIT GEEN PROBLEEM.. GEWOON VERZEKERING BELLEN.' 8)7
Ik zeg nergens dat mijn leefwijze de juiste is, dat wil ik ook niet een ander opdringen. Mijn mening is echter dat het niet gezond is om al bang te zijn dat je wasmachine in de fik gaat. Ten 1e gaat het toch niet gebeuren als je een normale wasmachine in normale conditie hebt, ten 2e zijn de gevolgen te overzien, ten 3e er zijn veel grotere gevaren dan dat. De kans dat je wordt aangereden, of sterft aan kanker, of zomaar een hartstilstand / prop in je ader krijgt is veel groter.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 23 maart 2024 13:13]

Maar goed, als mijn huis de fik in vliegt, boeiend. Geboortekaartjes en boekjes, wie kijkt daar nou naar. Die heb ik al lang weggegooit van mijn kinderen, en ik heb peuters. Alles wat ik heb is vervangbaar.
Dus ook die kinderen zijn vervangbaar? Ook als ze wat ouder zijn en uit school thuis komen terwijk jij er niet bent.
Nog nooit in de fik gevlogen of gaan lekken. En als dat wel gebeurt? Verzekeringswerk.
Heb 1 keer brand gehad door een droger terwijl er niemand thuis was. En alhoewel de schade aan mijn huis misschien wel meeviel, was de emotionele schade extreem groot. Ik had liever gehad dat mijn huis tot de grond toe afgebrand was en er geen emotionele schade was. Verzekering lost de emotionele schade niet op! Het zal vast voor iedereen niet zo zijn, maar je zegt het wel heel er makkelijk.

Om inhoudelijk op je in te gaan. Als je het dan al aanzet terwijl je niet thuis bent, dan gaat het om 1 wasje per dag. Dat zet nou niet echt zoden aan de dijk.
Een depressie van meerdere jaren van een gezinslid. Een brand kan nogal een impact hebben. Politie, brandweer, meerdere weken niet thuis kunnen wonen.

[Reactie gewijzigd door Timo002 op 23 maart 2024 09:58]

Het idee dat je hele huis kan afbranden door een draaiende droger. Ook als je misschien in bed ligt.

Wij laten (uitzonderingen door falend geheugen) de droger nooit draaien als we niet thuis zijn of naar bed zijn, een droger hoort niet zonder toezicht te draaien.
Warmtepompdrogers zijn wel een stuk veiliger dan klassieke (condens)droger hoor.
Er zitten geen onderdelen in die erg heet worden namelijk en het wasgoed wordt ook een stuk minder warm.
Tsja, een flink deel van de bevolking heeft er geen enkel probleem mee om de wasmachine op een timer te zetten en 's nachts te laten draaien op nachtstroom. Ik zie niet in hoe dit significant anders zou zijn.
Hoe vaak heb je dan een brand of grote lekkage weten te voorkomen omdat je thuis was?
Wasmachine/vaatwasser Kan je tegenwoordig via de app aanzetten / uitstel functie gebruiken ;)

[Reactie gewijzigd door BabyRattle op 23 maart 2024 07:14]

En dan gaat die wasmachine aan en heb je nog 1kw overschot. Die wasmachine maakt echt het verschil niet op een middagje teveel zon.
Als ik op een zonnige dag 25-30 kwh opwek terwijl niemand thuis is, dan gaat overdag de wasmachine en de vaatwasser aanslingeren het verschil niet maken.

Als ik voor mezelf binnen ons gezin na ga waar buiten de airco en douchekachel nog stroom in gaat zitten, dan kom ik tot:

Uiterlijke verzorging, koffie zetten, brood roosteren, televisie kijken, radio, gamen, stofzuigen, wasmachine, internet, vaatwasser, koken, verlichting, laptops/tablets/smartphone opladen, strijken, en dan heb je het wel een heel eind gehad.

Ik kom voor mezelf steeds meer tot de conclusie dat zo'n dak vol zonnepanelen alleen interessant is tijdens de salderingsregeling in originele staat, óf wanneer je een elektrische auto hebt. Zonder salderen en mét die boete voor terugleveren is 5 panelen voor een eenvoudig gezin voldoende.
Je zou willen dat mensen hun wasmachine instellen om juist dan aan te springen en dat soort dingen, maar Nederlanders houden niet zo van dat soort dynamische energieverdeling en hebben liever zelf de controle, ook als dat wat meer kost en meer energie verspilt.
Het probleem is dat die apparaten veel te veel bescherming hebben ingebouwd. Mijn vaatwasser is bijvoorbeeld slim en kan ik op afstand starten, maar ik moet dat verplicht elke keer handmatig aanzetten (op het apparaat!) en het wordt weer uitgeschakeld zodra je de deur van de vaatwasser opent. In de praktijk heb ik daar dus niets aan.
just add water....
rendement van 5% is altijd nog beter dan een rendement van 0%
Tot we de energie effectief kunnen opslaan (thuisaccu's, wijkaccu's, noem maar op) hebben we niks aan de ongebruikte energie die van al die panelen komt.
In vele gebieden waar gewoond wordt is al geen ruimte om een woning te bouwen of speelplaats te realiseren, waar moeten ze die wijkaccu's gaan plaatsen in die nu al dicht bevolkte gebieden?
Je zou willen dat mensen hun wasmachine instellen om juist dan aan te springen en dat soort dingen, maar Nederlanders houden niet zo van dat soort dynamische energieverdeling
Nederlanders worden eerst gezegd dat ze apparaten niet in standby moeten zetten want... het verbruikt stroom, het is onveilig en nu plots moet iedereen massaal aan het standby zetten van apparaten zodat ze automatisch kunnen gaan draaien omdat anders de opgewekte elektriciteit z'n weg niet kan vinden.

En als het al niet met behulp van een timer kan of mensen überhaupt al niet weten hoe het werkt, ze er niets van snappen omdat de handleidingen soms bar moeilijk te begrijpen zijn, is er ook weer wat van te zeggen. Voor veel mensen is de enige tijd waarin ze kunnen wassen 's avonds als ze thuis komen, het weekend of in de nacht. Ik weet niet of jou buren het zullen waarderen als je 's nachts zo'n bakbeest aan hebt staan, maar die van mij niet.

En dat zijn nu juist de meest gehoorde problemen waar mensen tegenaan lopen en waarom ze dus kiezen om dan maar wat meer kwijt te zijn (lees; niet voor dynamisch te kiezen). Niet iedereen heeft de luxe van thuis- / flexibele-werkplek werken.
en hebben liever zelf de controle, ook als dat wat meer kost en meer energie verspilt.
Het gaat niet om de controle, het gaat om het hele plaatje. Je wilt niet weten hoe vaak ik mensen spreek die alles willen doen om te kunnen bezuinigen en hun uitgaven kunnen veranderen. Maar zodra je voorstelt dat dynamische contracten een grote voordeel met zich mee kunnen brengen, is het eerste wat je hoort (zie boven).
[qoute]
Nederlanders worden eerst gezegd dat ze apparaten niet in standby moeten zetten want... het verbruikt stroom, het is onveilig....
[/quote]

De aanleiding voor deze oproep was het hoge sluip verbruik destijds van de stand-by functie.
Europese regelgeving heeft dat aangepakt en is het stand-by verbruik van moderne apparatuur zeer laag.
De aanleiding voor deze oproep was het hoge sluip verbruik destijds van de stand-by functie.
Maar geen antwoord op onveilig, zoals bij punt 1 wordt vermeld op de website van de Brandweer, of bijvoorbeeld een zorgvereniging, een verzekeraar en zo nog (vele) anderen.

Er is meer dan sluipverbruik alleen, buren in mijn straat durven alleen de wasmachine en droger aan te zetten als ze thuis zijn. Niet 's avonds laat en 's nachts omdat ze de buren ook hun slaap gunnen dus overdag (als ze vrij zijn - dus niet als ze naar hun werk zijn) of in het weekend. Veel gehoord is dat mensen het stukje over drogers breed trekken d.w.z. niet alleen de droger volledig uitschakelen maar ook de wasmachine, televisie, ontvangers, modems etc. kostenbesparing is de nummer #2 maar op #1 is het vooral veiligheid.

En vooral in deze tijd waarin de kans dat je een nieuwe woning kunt krijgen binnen zeer korte tijd en verzekeraars niet de snelste partijen zijn met uitkeren, is dit alles zeer goed te begrijpen.

Dus neen... sluipverbruik alleen is het zekers niet.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 24 maart 2024 00:56]

Op het punt van veiligheid zal ieder zijn eigen afweging maken waar hij/zij zich prettig bij voelt.

Het voorbeeld dat mensen de stekker van praktisch alle elektrische apparaten eruit trekken als ze niet thuis zijn vind ik wel extreem. Zelf laad ik alleen de accu's van de fietsen op als ik thuis ben en op een plek waar geen brandbaar materiaal ligt. De laders die ik koop zijn van goede kwaliteit en hebben we voldoende brandmelders in huis. Het enige wat nog mist in huis is een goede brandblusser.
Ja, daar hebben veel mensen het over, maar in de praktijk maakt dat nauwelijks uit. Ik heb mijn wasmachine, droger en vaatwasser aan energiemeetapparaten. Wat blijkt? Nog geen 10% van mijn verbruik wordt veroorzaakt door deze apparaten. Okee, 10% is weer 10%, maar dat geldt dan alleen als ik ALTIJD deze apparaten laat draaien als de zon schijnt. Het gaat vast voorkomen dat ik een bepaald kledingstuk nodig heb en niet wil wachten tot de volgende dag. Dit maakt veel minder uit dan je denkt. Naast deze apparaten kan ik niet zoveel grootverbruikers bedenken die ook op een willekeurig tijdstip kunnen draaien...
Je zou willen dat mensen hun wasmachine instellen om juist dan aan te springen en dat soort dingen
Jammer dat er, ondanks de aanwezigheid van standaarden, bijna geen apparatuur te koop is wat zich daadwerkelijk laat aansturen op basis van energie overschot.

Mijn wasmachine, droger en vaatwasser zijn relatief nieuw, 2 vd 3 hebben wifi, maar geen interface optie met een omvormer.

De fabrikanten die dat wel boden zijn min of meer al weer gestopt met het aanbieden van producten die dat wel kunnen.
Mijn ervaring is precies andersom.

Ik heb voor de vaatwasser, droger en wasmachine het starten zelf geautomatiseerd op basis van de dynamische tarieven omdat dit vanuit de fabrikant niet geboden werd. Inmiddels is dit een functie die voor al deze apparaten ook vanuit de app van de fabrikant is ingebouwd. Het kan dus lonen om af en toe te kijken wat de ontwikkelingen zijn op dat vlak.
Al die energie maatschappijen hebben voor heel veel geld, heel slimme mensen in dienst.
Die zijn met de wetenschap dat er bij zo veel zonnepanelen een overschot onstaat toch op de markt gesprongen.
Ze hebben ons jarenlang die aanbevolen of kwamen ze zelfs bij je thuis installeren.
Maar oh jee, er is nu te veel stroom op mooie dagen.
Dat zagen ze allang aankomen. De meeste tweakers met een rekenmachine ook.
Toch bleven ze die dingen pushen.
De enige momenten dat dingen echt wat opleveren krijg je straks niks meer voor de opbrengst.
Dus alleen als mijn panelen op max. 50% presteren, en die van de buren ook.. leveren ze nog wat op.
Dat hebben ze er niet bij verteld tijdens die jaren lange E-indoctrinatie in de media.
Terwijl al die Energie maatschapijen dit allang wisten, hier werd 10 jaar gelden al voor gewaarschuwd.
Ik zeg, lekker die saldering aanhouden.
En energie aanbideres mogen zelf geen zonnepanelen farms meer expoiteren.
Zonde van de natuur, het is lelijk, en niet wenselijk tegenover je klanten.
Niet mee eens, ga lekker in een ander land energie verkopen.
Met meer als 120 energie aanbieders, keuze zat.
Zonne-energie bij een overschot is zoiets als een container vol rivierwater naar een overstroomd gebied sturen. Heel handig tijdens droogte, maar niet als er een al een halve meter water staat.

Tot we de energie effectief kunnen opslaan (thuisaccu's, wijkaccu's, noem maar op) hebben we niks aan de ongebruikte energie die van al die panelen komt.
Ik las laatst nog hoeveel bedrijven als Tata steel verbruiken. Als we dat met groene energie willen voorzien, moeten we heel Nederland volleggen met zonnepanelen en windmolens. Ofwel, er is volgens mij een ander probleem, namelijk dat fossiele centrales en kerncentrales niet genoeg afschalen op die momenten. Dat zal wel te kostbaar zijn. Maar daarmee is het "overschot" probleem volgens mij dus kunstmatig.

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 24 maart 2024 08:12]

Eerst de gascentrales afschakelen toch?
Wat ik niet begrijp is waarom we bij een overschot geen waterstof produceren?
Dat kost veel stroom en als we een overschot hebben zetten we toch die machine wat hoger zodat het stroom links of rechts om niet verloren gaat.
En wanneer het dan weer winter is waterstof gebruiken in centrales omdat weer terug te leveren wanneer nodig in de winter.

En het blijft ook raar hoe alles nu geregeld is, sommige mensen zijn gedupeerd met een verkeerde setup van zonnepanelen.
Die hebben een altijd terugleveren en dat verrekenen met de jaarrekening.
Dat zijn de meest slechte constructies.
Je wilt eigenlijk dat je ook echt de stroom van je panelen direct in je huis verbruikt en wat je niet verbruikt wil je terug leveren.
Tja, als je het niet direct lokaal kan gebruiken, (of geen lokale batterijen hebt) .. dan is weggooien beter dan betaald terugleveren. Zeker omdat op dat soort momenten het net vermoedelijk ook redelijk vol zit.

Nou zijn de prijzen morgen weer een aantal uur bijna 0 of negatief (voor belastingen), maar dan gaat hier gewoon de auto aan de lader om tenminste tot 90% vol te pompen. En is het altijd een goed moment voor de wasmachine/vaatwasser/airco's of verwarming (Om de stroom om te zetten in thermische batterij)

[Reactie gewijzigd door markjanssen op 22 maart 2024 18:37]

Zeker omdat op dat soort momenten het net vermoedelijk ook redelijk vol zit.
Dat is niet perse het geval. De day-ahead prijs wordt (zoals in de naam zit) een dag van te voren bepaald door het balanceren van de e-programma's (zie hier voor meer info). Het kan best zijn dat in werkelijkheid de daadwerkelijke invoeding op een negatief geprijsd uur sterk afwijkt van wat er op de day-ahead markt voorspelt was, bijvoorbeeld als het veel minder hard waait dan verwacht. Dan krijg je hele hoge onbalans prijzen voor opregelen verwachten, 2000 euro / MWh is geen uitzondering meer. Echter zet jij je omvormer dan alsnog uit, want jij betaald een negatieve prijs voor terugleveren. Ook al weerspiegelt dat totaal niet wat de situatie op het net is op dat moment.
Gezien het feit dat ze aangeven dat je omvormer soms ook wordt uitgeschakeld terwijl de prijs positief is en andersom lijkt me dat dat wel iets is waar ze ook rekening mee houden. Energie weggooien terwijl ie nodig is lijkt dus niet aan de orde net als voeden terwijl het net overbelast is.
Maar de tool houdt er ook rekening mee dat de omvormer alsnog weer kan worden ingeschakeld als de uurprijs negatief is maar er, bijvoorbeeld door bewolking, tijdelijk geen stroomoverschot is. Het kan ook zijn dat de leverprijs wel positief is maar dat er toch een overschot op het stroomnet is. Ook in dat geval kan Zonneplan de omvormer uitschakelen.
Het zou kunnen dat zonneplan op deze manier juist probeert ook zelf op die onbalansmarkt te ageren.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 22 maart 2024 23:10]

Ja, maar ze doen nogal vaag over hoe dat precies werkt. Je kunt onbalans prijs per 15 minuten zien, maar dan moet je wel met die data rekening houden in je algoritmes. Daar zeggen ze niks over
Een airco geeft amper tot geen thermisch batterij.
Huis naar 22 graden brengen zodat je de nacht niet hoeft te stoken :*)
Een gerenommeerde airco gebruikt met verwarmen idd genoeg stroom om de piek van het net te halen, maar serieus, in de zomer wanneer die piek er is ga jij een airco naar 22'c zetten?

Als je je warmtepomp om 15:00 maximaal je tapwaterboiler laat verwarmen ja, dan ben je goed bezig als je in de avond wil douchen. Moet je wel een HT hebben, want met een vat van 55-60'c haal je volgende ochtend niet. (op basis van 220L/60'c ervaring).
Douche WTW geïnstalleerd?
Je zal iets duidelijker moeten zijn... Douchewater WTW, ventilatie WTW? En zie de link niet in de gehele discussie hier, kan je hier ook duidelijkheid over geven?
Je geeft aan dat jouw tapwater boiler niet voldoende capaciteit heeft op 60° met 220L om 's avonds en 's ochtends te douchen.

Ik ben benieuwd op je een douche WTW hebt geïnstalleerd, zo'n verticale pijp die fungeert al wisselaar tussen het warme rioolwater en het koude leidingwater.

Ik ga binnenkort namelijk all electric en zat te denken aan een vergelijkbare setup, maar dan met douche WTW.
Ik ben benieuwd op je een douche WTW hebt geïnstalleerd, zo'n verticale pijp die fungeert al wisselaar tussen het warme rioolwater en het koude leidingwater.
Geen, hierover ging het hele onderwerp ook niet, naast het feit dat de WTW wie jij bedoelt geen toegevoegde waarde heeft. Het betreft stilstaan-verlies van warmte van de boiler.

Een douche/bad WTW heb ik enkel ervaring met een verticale welke het koude water van de douche 'voorverwarmd' zodat je de thermostaatkraan lager kunt zetten en je effectief minder warm water afneemt uit je boiler/cv/warmtepomp. Verwacht geen hoog rendement van zo'n ding; het draagt bij.

Als ik je een tip mag geven, ben je alleen kan je met een LT (laag temperatuur) warmtepomp af, met 2 of gezin kan ik je een HT (hoog temperatuur) warmtepomp adviseren, beide met een boilervat van minimaal 150L. Laat je door verschillende installateurs onafhankelijk voorlichten, je zal schrikken van de verschillen. Ook zou ik een WTW-luchtbehandeling aanraden als je daarvoor de mogelijkheid hebt, hiermee haal je echt rendement,

*Op het werk hebben we een warmtepomp (LT) met boiler van 220L, normaal 55'c-60'c. Het ongelukkige geval deed zich voor dat er veel warm water gebruikt werd en door meerdere mensen gedoucht moest worden, dat trok de installatie niet. De warmtepomp loeide met 400v/16A volledig op (60'c water) en de naverwarmer met 3x3KW en hij trok het net niet om relaxt te douchen.
Airco's zijn LTV. Je zet toch ook je vloerverwarming niet uit?
Daarbij is het in 1 2 3 terug koud met luchtverwarming. Moest het nu nog een kolenkachel zijn zoals vroeger, die al je muren opwarmt...

[Reactie gewijzigd door nightgold op 22 maart 2024 20:27]

Vloerverwarming werkt totaal anders dan luchtverwarming.
Vloerverwarming is heel goed in bufferen.

Wil je met luchtverwarming bufferen kost dat minstens dagen/weken terwijl vloerverwarming binnen een paar uur kan.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 maart 2024 19:57]

Dat licht er aan hoe je ventileert. Als je de airco lucht laat koelen en die gelijk het huis uit trekt dan koelen je muren niet snel af nee. Als je je ventilatie maar minimaal laat draaien als je van huis bent (en geen raam open hebt of iets natuurlijk), dan koelt de massa in je huis ook prima af.
Dat valt zwaar tegen, Airco uit en rap weer 16 omdat convectiewarmte nauwelijks massa verwarmd, bij CV blijft de warmte wel uren hangen want meer stralingswarmte.

Ook als de zon overdag heeft geschenen blijft het savonds wel warm.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 maart 2024 19:32]

Maar ik denk dat die in principe overdag ook wel behoorlijk, als niet alles, van die opgewekte energie verbruikt, samen met andere zaken zoals koelkast/diepvries.
Gratis? Er is een overaanbod en je moet dus betalen om het op het net te mogen zetten. Dan is het niet gratis meer. Een elektriciteitsnet moet nu eenmaal gebalanceerd zijn, vraag en aanbod moeten op elkaar afgestemd zijn. Is de vraag groot en het aanbod klein, dan stijgt de prijs om ze afnemers te dwingen spaarzaam te zijn. Is het aanbod een stuk groter dan de vraag, dan daalt diezelfde prijs, en dat kan zelfs negatief gaan om klanten te stimuleren meer te verbruiken en aanbieders te stimuleren productie terug te schalen.

Particulieren hebben er tot recent nooit last van gehad, maar dat veranderd nu dus.
Je zou zeggen zet het om in waterstof...
Maar niet bij een consument thuis, daarvoor is waterstof veel te gevaarlijk.
Kan elders natuurlijk, de industrie gaat waterstof gebruiken.
er is niet zo heel langdurig overaanbod. En als je waterstofapparaten alleen op die momenten waterstof kunnen maken dan wordt een heel dure opslag van stroom.
Behalve de elektrodes (met platina) moet je ook gelijkrichters en transformatoren hebben namelijk, voor het vermogen dat je wel wil steken. En dat voor een beperkt aantal uren per jaar.
Dan ben je beter uit met accu's of persluchtopslag, die met een hoger rendement terug aan het net kunnen leveren. Dan is het veel makkelijker te verantwoorden om goedkope stroom die toch geen overschot is op te slaan, om de duurste energie mee aan te vullen. Dan maakt je apparaat veel meer uren.
Dat lukt in de praktijk niet omdat er gewoon te weinig elektrolysers zijn om de pieken te benutten. Voor die paar uur per jaar is het niet rendabel op piekcapaciteit aan te leggen.

Het goedkoopste is gewoon even niet produceren.

Prijzen zijn trouwens negatief omdat er subsidies in het spel zijn. Als je 10cent per kwh krijgt kan je alsnog 5 cent missen en nog geld verdienen.

Mensen of bedrijven die geen subsidies krijgen per kwh moeten dan stoppen met leveren of je betaald effectief x cent/kwh.
Wij doen het anders in de wijk met een aantal mensen. Gratis de auto opladen. Win/Win. Daarnaast in huis ook zoveel als mogelijk verbruikers aanzetten.
Gratis de auto opladen kan pas als de energieprijs meer onder nul zit dan de belasting. Wat zo ongeveer 13 cent is. Dus -0,13 cent.
Nee, dat kan als je de opgewekte stroom overdag direct naar je auto stuurt, in plaats van terug naar het net.
(Ja ja, dan moet je wel overdag je auto aan de lader kunnen hangen).
Inderdaad, op een zonnige dag je EV laden is een hele goede oplossing.
Omdat het die dag toch lekker weer is, kun je net zo goed een keer met je (electrische) fiets naar het werk gaan. De meeste werknemers wonen < 25 km van hun werk dus dat betekent 1 uurtje fietsen ipv 20 minuten in de auto. Meteen je fitness voor de dag gedaan!
Je moet het anders zien, als we met een PV overschot de windmolens op zee andersom laten draaien waait dat na zonsondergang weer terug. We gooien het weg, en daarna komt het terug!

Los van deze shitpost, eigenlijk zou je de versnellingsbak in nieuwe windmolens van een achteruit moeten voorzien om massaal energie te kunnen verbruiken! }:O
Dan gaat de aarde langzamer draaien. Worden de dagen langer. Heb je langer te veel zonne energie, waardoor je nog langer de molens moet omdraaien. Etc. Etc. Nee, dat gaat niet werken. ;)
Dat is het gevolg van de afwezigheid van een significante mogelijkheid tot opslag van elektrische energie. Consumptie en productie zijn matchend op het stroomnet en sommige centrales zijn niet even kortstondig stil te zetten.
Het is een gevolg van het feit dat energiebedrijven nog steeds zonneweides creeren en dan het probleem op de consument afwenteld.
Dat heeft er weinig mee te maken op zich.
En die weides komen weer door druk uit de landelijke overheid op de provincies om meer groene stroom te produceren via windmolens en zonneparken. Waarbij de burgers grotere weerstand bieden tegen windmolens.
ook consumenten hebben behoorlijk veel panelen op daken gelegd, en ze nemen niets af overdag.

Afgelopen jaar schieten ze als paddenstoelen uit de grond, deze mensen zijn lichtelijk te laat, de gouden tijden zijn voorbij.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 maart 2024 19:37]

Tja, zolang de saldering er is blijf je dat houden. Zo veel mogelijk terugleveren zodat je verbruik in avond en winter weggestreept kan worden. En heb je dan nog een overschot, dan betaald dat de kleine gasrekening ook nog terug.

Voordeel van die zonneweides is dat ze er nog grote accu's op aan kunnen sluiten om in de avonduren ook nog gebruik te maken van de opgeslagen zonnestroom. Iets wat de efteling bijvoorbeeld ook gaat doen (alleen is het daar om het verbruik/pieken van starten attractie op te vangen)
Moeten het goeden tijden zijn ? . Leg je pannelen oost west, helpt ook, niet jouw maar wel het milieu.
De mensen die 10-15 jaar geleden hebben geïnvesteerd hoeven wat mij betreft ook geen terug lever vergoeding meer te krijgen. Dik terug verdiend.
Bizar is het toch. Gratis groene energie weg gooien.
Waarom verbruik je die mooie gratis groene energie dan niet zelf? Of "moet" iemand anders dat dan maar doen?
Helemaal mee eens. Kunnen ze het niet doneren aan Tata-steel of aan de olieraffinaderijen? Die kunnen wel wat gratis stroom gebruiken om de winst wat op te krikken.
Zo werkt het niet met energie. Het is niet iets wat je in een "doosje" stopt en aan tata geeft. Als het net vol is dan is het vol.
Alleen is er juist een gebrek aan energie en wordt nog steeds teveel energie dan opgewekt met 'vieze' stroom. Beter dus om juist te zorgen dat die 'vieze' stroom dan minder opwekt.
Er is een gebrek aan capaciteit. Zolang we de capaciteit niet hebben is het overproduceren, wat dus gebeurd bij een zonnige dag, een probleem. Veel bedrijven willen wel graag die electriciteit gebruiken, maar zonder de benodigde capaciteit lukt dat niet, dus heb je lange wachtlijsten voor aansluitingen door gebrek aan deze capaciteit.
Dus dan vraag je vriendelijk aan Tata of ze even de ovens wat hoger willen opstoken en krijgen ze er nog geld voor ook! Maar goed, zolang het voor mij goedkoper is om mijn wasje op daltarief te draaien denk ik dat het probleem niet zo groot is. ;)
De ovens hoger stoken? Misschien moeten we aan de Nederlanders vragen om op zulke momenten pizza te maken in de oven op 400 graden.

Ik snap wat je probeert te zeggen, maar het is niet zo simpel als de ovens dan maar wat harder aan zetten. Je kan centrales die electriciteit produceren op een laag pitje zetten als dat kan. Je kan afspreken met groot verbruikers om op bepaalde tijdstippen te gaan consumeren. Maar ik hoef je niet te vertellen dat het niet in alle gevallen mogelijk is en dat het behoorlijk op elkaar afgestemd moet zijn. En laat nou het weer zich niet makkelijk voorspellen om dit allemaal tot op de puntjes te regelen.

Daarnaast is het grote probleem die we in Nederland hebben niet zo zeer de productie van electriciteit maar de capaciteit van het netwerk. Als je een emmer hebt waar maar 20 liter in past en je dreigt dat over heen te gaan dan sluit je de kraan. We hebben helaas nog niet een extra emmer ernaast die door een grootverbruiker wel even opgepikt wordt.
Het probleem is echter niet ontstaan door de huishoudens met zonnepanelen, maar zij krijgen nu wel de 'rekening' gepresenteerd. De politiek (incl. ACM), de netbeheerders en de energieboeren staan aan de wieg van deze ellende maar doen net alsof het ligt aan de huishoudens die hun adviezen hebben opgevolgd. Laten zij dan eerst kijken naar wat er in hun mogelijkheden ligt om het probleem op te lossen en als laatste de huishoudens hiermee lastigvallen.
Ik vind het belachelijk dat we na pakweg 23 jaar energietransitie op dit niveau zitten en doodleuk het een goed idee vinden om de zonnepanelen in huishoudens te bestempelen als de oorzaak van het probleem. Terwijl die particuliere panelen maar een fractie van de energieopbrengst in Nederland vormen.
Hoe dan? Het probleem is dat het niet gebruikt word op dat moment. Er is dus geen vraag, want het aanbod is al voldoende.

Als de prijs negatief is zullen die bedrijven het al bijna gratis afnemen waarschijnlijk.

Tenzij ze via een andere weg hun energie afnemen.

[Reactie gewijzigd door LOTG op 22 maart 2024 18:56]

Hoe dan? Men kan vrij nauwkeurig de zonuren 'voorspellen'. Men weet dus grofweg wat men kan verwachten op zonne-energiegebied. Per uur, per dag, per week. Zet die informatie door naar de grootverbruikers. Dan kunnen zij knettergoedkoop energie afnemen en de rest van de mensheid lekker hun omvormertjes aan laten staan.
Punt is dat men in Nederland nog niet eens vraag en aanbod binnen de provincie bij elkaar kunnen brengen, laat staan dat het op landelijk niveau geregeld is. Stel je voor...
En hoe moeten die grootverbruikers meer gebruiken dan wat ze nodig hebben. De huidige stand is namelijk al dat die grootverbruikers al zoveel mogelijk gebruiken en dan nog is er overproductie aan zonnestroom... Je kan dan simpelweg niet tegen een fabriek zeggen : ja nu is het knetter goedkoop ga maar op 150% draaien. Dat kan niet, ze draaien immers al op 100%...
(groot)verbruikers worden tijdens negatieve prijzen betaald om zo veel mogelijk energie te verbruiken, want energie die geproduceerd is, kan je niet zomaar van het net gooien. Daarom zijn er speciale energy-storage oplossingen zoals de Tesla Megapack, zeg maar een uit de kluiten gewassen batterij voor energiebedrijven om het net in evenwicht te houden en zoals in dit voorbeeld overtollige energie er af te halen.
"gratis" bestaat niet, als je wil dat het wordt opgevangen door batterijen zul je daar als samenleving voor moeten dokken.
Of je pompt met dat overschot een meertje vol en laat het over een turbine weer leeglopen als stroom duurder is.
eh ja lekker nuttig in nederland, met maximaal 10 meter hoogteverschil.
Meer dan genoeg om turbines te laten lopen. We hebben een heel meer dat ze er voor zouden kunnen gebruiken.
Dan moet je dat meer in 2 delen splitsen met een dijk er tussen.
Want het water dat je er uit haalt moet wel ergens heen... liefst naar iets dat altijd hoger of lager is qua waterpeil.
Ik zou eerder inzetten op een opslag van perslucht, in een zoutkoepel bijvoorbeeld.
of je gebruikt de overschot om alle watertorens in het land vol te pompen en laat deze voor een groter deel leeg wanneer er geen overschot is. Wie weet maakt dat wat verschil. Ik vind nergens cijfers over het electr verbruik om water op te pompen.
Wie zijn schuld is dat dan? De prijs is negatief, de reden daar voor is dat er een overschot is en dat het dus niet gebruikt kan worden.

Als het niet verbruikt word moet het ergens heen en je betaald dus voor het dumpen van die energie.

Je kunt het zelf opslaan, of we moeten afspreken dat de netbeheerder hier infra voor moet leveren en dan betalen we daar voor en dat zal dan ook weer in de prijs te zien zijn die je krijgt voor het terug leveren.
Eigenlijk is het bizar dat andere zonnepanelen bezitters nog een flinke vergoeding krijgen (lees salderen) terwijl het de leverancier geld kost om er op dit soort momenten vanaf te komen omdat er onvoldoende vraag is.

Maar dat wil niemand horen....
zoiets heet ook subsidie. heel normaal in onze samenleving.
Subsidie wordt normaliter door de overheid, niet door de energieleverancier (of eigenlijk de medemens die geen geschikt dak heeft) betaald.
Waar denk je dat de overheid het geld van subsidies vandaan tovert dan, als het niet via de belastingen komt die je medemens betaald.
Dan staat het subsidiebedrag netjes op de begroting. Bij saldering wordt het weggemoffeld, en is het net alsof er geld uit het niets komt.
Die zelfde leverancier heeft ern contract afgesloten met grijsze stroom dat hij niet wil afschakelen

Dat noemde we altijd bedrijfs risico.
Als niemand iets wil hebben, dan kan je het beter ook niet produceren en geld toegeven.
en in de tussen tijd in het nieuwes:

nederland moet 4 nieuwe kern centrals bouwen om aande stroom vraag te voldoen |:( |:( |:(

Kunnen we niet gewoon die over capaciteit leveren aan oplaadpalen.
Die laadpalen zitten op hetzelfde net in de wijk als al die huishoudens dus dat gebeurt al. Sterker nog, de laadpalen doen vaak aan loadbalancing. Dat wil zeggen dat de auto sneller gaat laden als er veel zon is, al die zonnepanelen in de wijk gaan massaal stroom terugleveren die de auto vervolgens opslurpt. Is het regenachtig dan laadt de auto ook langzamer, de energie komt dan niet lokaal van het net maar uit een centrale verderop.

Andersom ook: als ik de auto om 18:00 zou inprikken dan duurt het laden juist langer, omdat iedereen dan thuis komt en veel energie gaat gebruiken.

Het verhaal van die kerncentrales is leuk, maar Den Haag laat pijnlijk zien dat ze nog steeds geen idee hebben waar ze over praten, de stroom moet dan ook nog getransporteerd worden. En dat is nu net het probleem.

[Reactie gewijzigd door krakendmodem op 23 maart 2024 07:32]

Dat snap ik alleen zijn al die autos en laadpalen er nu nov niet. Het maar een handje vol.

Over 5-10 jaar staan er heel veel meer die overal aan het net hangen.

Daarnaast is loadbalancing niet voor net stabiliteit maar voor eigen porte monee.

Mensen zetten er nl evcc op waarmee je alleen laad op jouw panelen. Eigenlijk zoudenze loadbalancing verplicht moetenn maken op netspanning.
Loadbalancing is voor de stabiliteit. Je gaat het beschikbare vermogen dan verdelen zodat je zekeringen er niet allemaal uitklappen. https://www.anwb.nl/auto/...kt-dynamic-load-balancing

Als ik hier thuis ga laden zonder loadbalancer in de meterkast en ik zet daarbij ook de elektrische kookplaat (krachtstroom) aan, dan klapt alles eruit en kan de netbeheerder langskomen om de hoofdzekering te vervangen

De openbare laadpalen in de wijk maken ook al gebruik van deze techniek, omdat er dan tegelijkertijd meer auto’s kunnen laden. Bij veel aanbod van energie gaat de auto sneller laden, bij drukte op het net gaat de auto langzamer laden. Als ik de auto in de avond na etenstijd ga opladen aan een openbare laadpaal, dan krijg ik maar de helft van het vermogen dan wanneer ik de auto om 13:00 aan de lader hang.

Aantal laadpalen verschilt per regio. Dat klopt. Maar er zijn zeker ook gebieden in Nederland waar je bijna op elke hoek van de straat 2 palen ziet staan. Maar de palen die er staan gebruiken gewoon loadbalancing. https://incharge.vattenfall.nl/openbare-laadpalen/flexpower

[Reactie gewijzigd door krakendmodem op 23 maart 2024 08:29]

Ja dat is voor de "standaard" niet zo slimme gebruiker.

Een slimmer gebruiker gebruikt modbus van de load balancer om de load beschikbaar van de pv te balanceren op 0 op de meter zodat er dus geen stroom terug wordt geleverd en je niet sneller laad dan je panelen leveren en tegelijk de max van je hoofd zekering niet overschrijd. En als je een batterij hebt kun je dan load afhankeleijk laden en reserves houden.

Dit kun je doen door bijvoorbeeld evcc.
Https://evcc.io

Daar waar al die palen staan zal de bezettings graad op dit moment nog laag zijn. Geef het een paar jaar en dan zal het beter gaan en kunnen we tijdens zon uren dus ook veel stroom kwijt.

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 23 maart 2024 10:07]

nederland moet 4 nieuwe kern centrals bouwen om aande stroom vraag te voldoen |:( |:( |:(
Als je de kolen en gas centrales wilt uitfaseren vanwege de co2 uitstoot dan moet die wel opgevangen worden door een andere schonere bron.
Frankrijk heeft bijvoorbeeld veel nucleaire energie en heeft om die reden een lage carbon fooprint. Bron: https://app.electricitymaps.com/map

Daarnaast is het de verwachting dat elektrische energie vraag zal toenemen als er meer warmtepompen / ev's worden gebruikt. In de winter zal deze energie toch vaak uit een energie centrale geleverd moeten worden.
Ja maar nu ga je de onbalans versterke want kern centrale kun je niet afschalen.

Dus zodra de zon door komt in feb en maart heb je meteen een enorm overschot probleem.

Er zijn zoveel andere dingen die je wel kunt afschalen investeer dan in die.

Nu zijn dadelijk de consumenten weer de klos want die 8000mw kunnen we niet afschalen dus PV is weer de boosdoener
Er lijkt een algemene misvatting te zijn dat een kerncentrale geen dynamische output kan leveren.
Neem hier als voorbeeld Frankrijk en bekijk de nucleaire output over de verschillende dagen/uren heen, dan zie dat die duidelijk varieert. Vandaag om 02:00 was de nucleaire output 25,1 GW en om 08:00 was dit 37,8 GW. Van een enorm overschot door toevoegen van nucleaire centrales is dus geen sprake want er kan wel degelijk afgeschaald worden.

Wat wel geldt, is dat nucleaire centrales relatief langzaam op of af kunnen schalen vergeleken met bijvoorbeeld een gascentrale.
Schalen wel door de controle rods aan te passen.

Maar er is nogsteeds een vrij hoog minimum wat je niet kunt afschalen omdat de reactie door gaat. En een emergengy schutdown wil je niet.
Zeker, gewoon weer pure oplichting van deze bedrijven en tijd dat dit word aangepakt want ik ben deze energie mafia zat.
Ik woon in een appartementencomplex.
Eigen laadpalen zijn hier uit den boze.
Zonnepanelen niet aanwezig.
Mijn EV staat dus altijd buiten aan de openbare paal met soms exorbitante prijsverschillen van 37 tot 60 eurocent per kWh.
Pas vanaf 23:00uur mag je gratis op straat staan (tot 09:00h).
Geef (of verkoop) dat overschot aan energie aan mij (ons).
Wel een hele karige reactie, zeg dan niets. Het netwerk is overbelast, dit is verkeerd ingeschat.. tijdens en na corona zijn er veeeel meer zonnepanelen geplaatst dan verwacht en kunnen ze het niet aan. Door zo’n oplossing aan te bieden hoeft de klant niet te gaan betalen. Dit is nogal een pluspuntje ten opzichte van de concurrentie. Zelf heb ik toevallig net het hele contract met ze geannuleerd en naar Coolblue gegaan ivm slechte communicatie.
Totdat er een veilige manier gevonden wordt om in plaats van teruglevering het overschot te gebruiken voor electrolyse en voor opslag van waterstof wat dan weer voor het stoken van de cv of het aftanken van de auto kan dienen, zal t nooit echt groen worden
Vind je het ook bizar om zomaar al dat zoete water van de Rijn, de Maas en de Waal in zee te laten stromen?
Energie kun je (net als water) maar heel beperkt opslaan. Op momenten dat er te veel is weet je niet hoe je ervanaf moet komen. Op het moment dat er te weinig is weet je niet hoe je eraan moet komen.
Heb je enig idee welkke puinbak ontstaat als er teveel energie wordt toegevoerd in het stroomnet?

Kortom, de essentie is om OP PLANNING te produceren, niet teveel, niet te weinig.
Net zoals een boer niet in de herfst zijn land gaat bespoeien omdat het water dan toevallig in overdaad aanwezig is. Dat is het moment dat je ervan af moet.
Mooi dat het zo makkelijk wordt gemaakt! Ik ben geen klant van dit bedrijf maar heb wel een dynamisch contract bij ANWB en heb via Home Assistant een automatisering gemaakt die m'n zonnepanelen afkoppelen als het voor mij nadelig zou zijn. Ideaal!
Aan de andere kant, ik heb ouderwetse domme omvormers van meer dan 10 jaar oud. Zij kunnen dit soort truuckjes niet. En om ze daarvoor te vervangen heb je ook weer een investering die het niet echt waard maakt nodig.
Ik onderbeek het met een gewone zigbee 230v16a schakelaar die ik tussen de meterkast en de omvormer(s) heb gezet. Dus een beetje een DIY oplossing, maar werkt uitstekend!
Ik geloof zeker dat het werkt, maar, NOFI, hoe leuk vind je inverter dat? Ik kan me ergens indenken dat als je 4 kW energie in 1x afschakelt dat ineens ergens de noodrem ingedrukt moet worden.
Dit inderdaad, dat kan lang goed gaan, maar je omvormer vindt dit niet leuk.
Nog afgezien van het feit dat door het zigbee device langurig hoge voltages kunnen lopen.

Ik zou, indien mogelijk, dit softwarematig proberen op te lossen vanuit de omvormer. Misschien hebben andere tweakers goede ideeën hiervoor, of is hier toevallig al een forumtopic over? Animo genoeg denk ik!
Ik heb op Marktplaats voor nog geen 40 euro per paneel 5 panelen van 260 Wattpiek gekocht, dus zo'n 1300 watt maximaal. De Zigbee schakelaar is voor 16 ampere gerate. Elk paneel heeft een individuele micro-omvormer, en ik kan me voorstellen dat het niet de meest ideale situatie is dat ze ineens losgekoppeld worden maar ik verwacht geen grote problemen.
Een omvormer dient sowieso na 10-12 jaar te vervangen worden.
Overtuig mij eens waarom dat zou moeten?
Juist, alleen vervangen wanneer dat ding problemen gaat geven.
Omdat dit de verwachte levensduur van de sma omvormers zijn.
Vaak zijn alleen de relais en wat condensators versleten. Die kunnen eenvoudig vervangen worden. Geen reden om de omvormer weg te gooien wanneer deze een fatsoenlijk rendement had.
Maar geen enkele installateur doet dat en de consument gaat het ook niet doen.
Verwacht en geprojecteerde levensduur, maar dat loopt veel langer in de praktijk. Ga jij je omvormer na exact 12 jaar preventief vervangen?
Ik ga er vanuit dat die stuk gaat, valse hoop heeft niemand wat aan.
Ja helemaal gelijk, ik breng m’n auto morgen maar alvast naar de sloop.
En trouwens als ik dan toch bezig ben, m’n koelkast, vaatwasser, wasmachine en droger
dan ook maar gelijk. Garantie op al die apparaten is al lang en breed verlopen.

En valse hoop daar heb ik natuurlijk niets aan.
Daar gaat het niet om, je kan daar niet vanuit gaan in je financiële berekeningen want daarmee hou jezelf voor de gek als het onverhoopt wel gebeurd.

Elke dag extra is mooi meegenomen.

Je autovergelijking gaat niet op gezien je daar eindeloos onderdelen kan vervangen, dat is bij een omvormer toch heel anders.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 maart 2024 09:55]

Je stelt eerst hard dat een omvormer na 10-12 jaar vervangen dient te worden.

Als je had gezegd, hou er in je berekeningen mee dat er meestal 10 jaar garantie op een omvormer zit, en dat als hij daarna stuk gaat je een nieuwe moet kopen, dan was iedereen het met je eens geweest. ;)
Ja dat klopt nog steeds, daarboven heet jezelf voor de gek houden.
Mijn Mastervolt omvormer is pas 13 jaar jong en hoeft pas vervangen te worden als die kapot is en ik hem zelf niet meer maken kan. Eerder vervangen is kapitaal en materiaal vernietiging.
Die van mij is naar 11 jaar en 9 maanden overleden....mastervolt 3,4kw.. ze zijn nu wel wat goedkoper geworden
Hoe koppel je deze af? Effectief onderbreken met een contactor?
Ik heb op Marktplaats voor nog geen 40 euro per paneel 5 panelen van 260 Wattpiek gekocht, dus zo'n 1300 watt maximaal. Ik onderbeek het met een gewone zigbee 230v16a schakelaar die ik tussen de meterkast en de omvormer(s) heb gezet. Dus een beetje een DIY oplossing, maar werkt uitstekend! En het zigbee dingetje heeft ook monitoring dus ik kan ook nog eens het opgewekte vermogen realtime bijhouden in Home Assistant!
En wat vind je verzekeraar van die oplossing? Ook verzekert voor brandschade?
Mijn verzekeraar en verhuurder weten niets van mijn panelen :)
Ik neem aan dat je je installatie gewoon hebt opgegeven bij energieleveren.nl ?
Hoe dan ook mag je inderdaad hopen dat er geen fikkie ontstaat, betwijfel dat je verzekeraar dan überhaupt iets gaat dekken...
Dat doorgeven heb ik zeker! Ik wil wel de netbeheerder gewoon alles goed laten functioneren natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Helium-3 op 22 maart 2024 19:34]

Nee, anders hoeven energieleveranciers niet te salderen, het is dus voor eigen financieel gewin.
Het aangeven dat je energie lever op energieleveren.nl is puur voor de netbeheerder. Je energieleverancier kan gewoon zien wat je teruglevert dankzij het slimme meter.
Is die slimme meter niet van de netbeheerder van dienst?
Het doorgeven van je thuis-opwek op https://energieleveren.nl/ doe je om het volgende:
Als netbeheerders zorgen wij voor een goed werkend energienet. Het is nodig dat wij weten wie er waar energie teruglevert, zodat we pieken op het net zoveel als mogelijk kunnen voorkomen. Pieken kunnen namelijk storingen veroorzaken. Als we alle installaties die elektriciteit produceren in beeld hebben, kunnen we inschatten of uitbreiding of verzwaring van het energienet nodig is. Zodat u uw opgewekte energie kunt blijven gebruiken en terugleveren en we een betrouwbaar energienet houden.
Je geeft bijvoorbeeld precies aan welke omvormer je hebt, welk merk en model, welke capaciteit, hoeveel panelen en andere inschattingen. Deze zijn alle voor de netbeheerder interresant, ongetwijfeld geaggregeerd op wijk of stad. En de daadwerkelijke opwek op individueel niveau wordt door de slimme meter (uiteindelijk) doorgegeven naar je "leverancier" om je kosten te verrekenen.
Mijn verzekeraar en verhuurder weten niets van mijn panelen :)
Slim als er brand uitbreekt..... ben je niet verzekerd |:(
De verzekeraar hoeft ook helemaal niet te weten dat er panelen zijn geplaatst. Ik belde mijn verzekeraar om het te melden, de reactie welke ik terug kreeg was "mooi voor u, maak voor ons niet uit", "u bent en blijft gewoon verzekerd"

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 22 maart 2024 19:24]

Dat ligt geheel aan de verzekeraar en polis of brand waarbij zonnepanelen betrokken zijn gedekt wordt via de opstal verzekering. En factoren als type dak kunnen hier een rol in spelen, denk aan een rieten dak. Niets voor niets dat energiemaatschappij je hier op attenderen https://www.essent.nl/ken...n/zonnepanelen-rieten-dak ;)

Ook niet elke verzekeraar dekt dezelfde bedragen bij gebeurtenissen. Oftewel, altijd je verzekeraar raadplegen, kleine moeite en je weet het zeker. De ene situatie is niet de ander
Hopelijk breekt er geen brand uit! ;)
Wat is een “contactor”?
Volgens mij is het zo bij anwb dat je eerst alles mag salderen, dan teruglevering positief voordat ze de negatieve stroom in rekening brengen. Heb ergens nog wel een screenshot van deze bewering van de anwb.
Ik kan me voorstellen dat dat voor een vast contract geld, maar neem aan dat bij mijn dynamische contract geen sprake is van salderen. (misschien alleen van de 18 cent energiebelasting)
Nou daar gaat je hele energietransitie. De geldprikkel blijkt groter dan de motivatie om groener te "doen". Waar zijn we mee bezig als we onze zonnepanelen uitschakelen op het moment dat ze het meest productief kunnen zijn? Het idee van zonne-energie is juist om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen en bij te dragen aan een groenere planeet. Als we bij negatieve prijzen de stekker eruit trekken, dan geven we een verkeerd signaal af. Dit toont eens te meer aan dat het huidige energienet en de marktmechanismen niet zijn opgewassen tegen de uitdagingen van de energietransitie. We moeten juist investeren in opslagcapaciteit en slimme netten die duurzame energie kunnen bufferen en distribueren wanneer dat nodig is, niet wanneer het financieel het aantrekkelijkst is.
Sinds wanneer heeft ook maar iemand zonnepanelen gekocht voor het milieu buiten een kleine idealistische groep om. Het gaat de grote massa erom dat ze zo veel mogelijk besparen op de energie rekening en vaste lasten en het moment dat de panelen terugverdiend zijn er ook nog een leuk centje aan kunnen verdienen.

Dat is ook hoe zonnepanelen aangeboden/aangeprezen werden met behulp van de salderingsregeling. En juist door die financiële prikkel hebben nu veel mensen panelen liggen wat als bijvangst heeft dat het iets voor het milieu doet. Mensen hebben ook geen elektrische auto voor het klimaat, dat is gewoon goedkoop/bijna gratis rijden op subsidies en bedrijfsvoordelen/auto v/d zaak en als het toevallig iets doet aan de CO2 uitstoot is dat bijvangst. De massa gaat nooit iets voor het klimaat doen als het ze iets kost, zo simpel is het.
Ik ben een beetje zo'n idealist. We zijn volledig elektrisch en moeten dus wel zonnepanelen hebben om de boel een beetje betaalbaar te houden. Nu de auto nog, maar ja, dat is particulier nog even een ander verhaal dan zakelijk.
Aan de andere kant heb ik net wel een berg kip naar binnen gewerkt, dus al te groen ben ik dan ook weer niet. :D
hoezo eet jouwkip geen groenvoer dan
En wormen... Oh nee, het was gewoon een zwerm supermarktkippen dus die eten gewoon troep.
Wij zijn sinds een half jaar all-electric, gasaansluiting is weggehaald. Ons totale energieverbruik is door de zonnepanelen en warmtepomp nog maar 1/3 van wat het was.
Financieel kan het net uit dankzij de salderingsregeling, daarmee maken we ongeveer de investeringen goed op termijn - maar onvoorziene reparaties aan de warmtepomp zullen met zekerheid veel duurder zijn dan de relatief eenvoudige CV ketel.
Het inregelen en comfortabel werkend krijgen van de warmtepomp is nogal een klus, iets dat je niet aan Mien in Zoetermeer kan overlaten en voorlopig dus is voorbehouden aan installateurs (duur!) en tweakers.

Ik kan me dus bijna niet voorstellen dat mensen zo'n avontuur aangaan om er geld aan over te houden.
Het marktmechanisme zorgt er juist voor dat het loont om er een batterij naast te zetten en het op te slaan om later te gebruiken als de energie daadwerkelijk modig is. Immers in dat geval krijg je geld voor je stroom ipv dat ze uit staan smiddags.

Oftewel marktmechanisme heb je juist nodig om het net in balans te houden en toch zoveel mogelijk groene energie te kunnen genereren.
Nou, vertel mij maar eens wat de terugverdientijd van een thuis accu is.

En vertel mij dan ook eens waarom de zonneparken betaald krijgen om af te schakelen en particulieren niet.

Er is momenteel helemaal geen echt marktmechanisme.

[Reactie gewijzigd door jbhc op 22 maart 2024 18:52]

Pakweg een jaar of 300 ;) Nee, die dingen betalen zich nog lang niet terug.
Door die verplichte onzin saldering van consumenten wordt de stroom zo negatief dat het een normaal marktmechanisme is dat commerciele partijen geld krijgen om af te schakelen.

Je kan niet consumenten op negatieve tijden zowel geld toegeven voor stroom leveren als geld toegeven als ze niet leveren.

Buiten dat: hoe wil je dat contractueel met een consument vastleggen? Commerciele partijen krijgen een vergoeding voor afschakelen omdat er ook een boete tegenover kan staan als ze vervolgens niet afschakelen. Het is een systeem waar de netbeheerder echt contractueel op moet kunnen rekenen.
Heel veel mensen hebben al een batterij voor deur staan....hun auto. In mijn straat staan er al 4 midden op de dag.

Het afschakelen want de prijs is negatief IS een marktmechanisme.
Nou, vertel mij maar eens wat de terugverdientijd van een thuis accu is.
4-7 jaar
Er zijn meerdere aanbieders te vinden, maar ik vind dat ze bij frankenergie wel een duidelijk artikel over hebben.

Lang verhaal: https://www.frankenergie....producten/thuisbatterijen
Kort verhaal: https://www.frankenergie.nl/nl/slimme-diensten/slim-handelen

Dus door in te spelen op de day-ahead prijzen en te handelen op de onbalansmarkt met een thuisaccu is dus geld te verdienen.
En vertel mij dan ook eens waarom de zonneparken betaald krijgen om af te schakelen en particulieren niet.
Om dezelfde reden dat er negatieve stroomprijzen zijn naar consumenten. De netbeheerder moet het net in balans houden. Dat kost geld dmv stroomafname te stimuleren, door geld te betalen om je auto op te laden bijvoorbeeld. Een andere methode kan zijn om een leverancier te betalen minder te produceren.
Weten waarom het voor consumenten een goed idee is om een thuisaccu te hebben terwijl dit voor energiebedrijven niet zo lijkt?
Je moet niet, je mag. Maar wat moeten we dan uitschakelen? Je kan niet zomaar even wat kerncentrales uitschakelen en zelfs een gascentrale is beperkt in zijn flexibiliteit.

En hoe ga jij elektriciteit bufferen? Ik hoor het groene jongens graag zeggen dat alle klassieke vormen van energie opwek weg moeten. Geen centrales meer op fossiele brandstoffen, geen kerncentrales meer. Volledig inzetten op hiernieuwbare energie. Maar als je dan gaat vragen hoe ze in de winter het licht gaan laten branden op een realistische manier, dan hebben ze ineens geen werkend antwoord meer.
Je kunt ook de industrie spekken door hen te betalen voor het afnemen van energie bij een overschot. Lekker de vlam erin bij Tata!
De ovens bij Tata zijn volgens mij helemaal niet electrisch.
Niet helemaal, maar wel een flink aantal.
De ovens worden voor zover ik kan vinden nog steeds met kooks gestookt. Daar is weinig electrisch aan.
Dan hebben we altijd nog Nyrstar die de productie moest stilleggen vanwege de hoge energieprijs. Of wat dacht je van Aldel? Die bedrijven hebben last van torenhoge energieprijzen terwijl we hier praten over stoppen met opwekken vanwege negatieve prijzen. Het draait alleen maar om geld verdienen, alle argumenten verder zijn smoesjes.

Dan Tata. Tata heeft een deel van de productie geëlektrificeerd maar komt ook niet verder vanwege de kosten. Alles elektrisch zou (volgens berekeningen) 26,3 TWh per jaar kosten. Dit betekent dat letterlijk alle in Nederland met wind en zon opgewekte stroom, zelfs dat op alle daken van particulieren en bedrijven, naar Tata Steel IJmuiden zou gaan. Probleem opgelost!
zomer winter is goed te schaklen met kern centrales of gas centrales,

dag nacht echter niet tenminste voor kern centrales.

Probleem zal meer zijn dat een centrale moet draaien om rendable te zijn. een gas turbine die stil staat leverd niks op he. en dat contract i snatuurlijk getekend dus tja waarom zou je die afschalen als je particulier zonder kosten kunt latenb afschalen waar de gas centrale ene boete zal leveren omdat je het afname contract verbreekt..
Het gros doet het om financiële redenen, milieu is mooi meegenomen maar niet de reden tot aanschaf.
Zou je er geen rendement mee opbouwen dan waren de meeste daken leeg gebleven in NL.
Hoewel het logisch klinkt en voor de klant zeker ook logisch is, is het de vraag of dit voor de maatschappij als geheel wel zinnig is. Elektriciteit met een negatieve prijs betekent gewoon dat afnemers die het op dat moment wel gebruiken minder kosten hebben. De vraag is of het echt klopt dat de kosten hoger zijn dan de baten. Worst case drijft dit alleen maar de prijs van elektriciteit op over de hele linie.
Ik weet niet of het de juiste conclusie is. De energieleveranciers brengen geld in rekening omdat het blijkbaar teveel kost om het stroom dat hun kant op komt te kunnen verwerken. Dus niks meer leveren is dan eigenlijk een prima oplossing. Zou de energieleverancier ook blij mee moeten zijn.
Maar goed, we weten ook allemaal wel dat ze er geld aan verdienen dat ze nu mislopen. 't Is net een schaakspel. De energieleveranciers hebben wat moves gedaan, nu is het de zet aan de consument.
Elektriciteit met een negatieve prijs betekent gewoon dat afnemers die het op dat moment wel gebruiken minder kosten hebben.
Komt dat niet neer op dat iemand met zonnepanelen moet betalen voor iemand zonder panelen?
Zeker, daarom is het ook duidelijk de beste keuze voor de consument.

Geld is echter geen grondstof en elektriciteit wel. De vraag is of het logisch is dat er momenten zijn waarop er niet voldoende bedrijven zijn die gratis stroom willen afnemen. Dat zou echt niet het geval moeten zijn.

Je kunt wel ook nog een stap verder gaan in de redenering, het kan namelijk veroorzaken dat we meer fossiele brandstoffen gaan verstoken en dat die leveranciers ook relatief nog meer winst maken doordat paneelhouders dit doen. De hypotheek op de toekomst wordt door de toekomstige generaties betaald, het zou evident beter zijn als de overheid (en wij dus met zijn allen) zonnepaneelhouders gewoon zou compenseren voor negatieve tarieven, of (als we vinden dat paneelhouders al genoeg verdienen) zouden we ook kunnen verbieden om ze uit te zetten.
Het net moet in balans blijven tussen productie en afname. Als die balans weg valt dan zal de spanning ofwel omhoog gaan ofwel omlaag gaan. Uiteraard als die spanning te ver weg loopt eindig je ofwel met schade ofwel gaan er veiligheden af waardoor je black-outs krijgt.

In welke mate een net "state of the art" is heeft daar aan de basis eigenlijk niets mee te maken, wat geproduceerd word moet ook echt verbruikt worden, niet meer niet minder.

De live prijs van stroom is altijd al een impuls geweest om die balans intact te houden, als de prijs laag (te veel productie) staat gaan duurdere opwekkers afschakelen want niet intressant. Als de prijs hoog (te veel afname) staat gaan alle opwekkers maximaal liggen leveren en zullen ook opwekkers uit de buurlanden kijken of ze geen tandje kunnen bijsteken om extra vermogen te exporteren.

Naast dit mechanisme zijn er ook nog bijkomende waarbij men specifieke overeenkomsten heeft met ofwel grote verbruikers ofwel grote opwekkers. Die worden met name gebruikt om overwachte onbalans problemen te kunnen aanpakken, bijvoorbeeld een grote verbruiker/fabriek valt plots stil door een noodstop, een belangerijke hoogspanningslocatie gaat de lucht in waardoor een heel gebied plots zonder stroom zit. Dan moet je heel snel aan de opwekking kant kunnen ingrijpen dus worden er overeenkomsten afgesloten dat men bij bepaalde opwekkers binnen de X seconden zonder waarschuwing van het net mag gooien.

Een negatieve prijs klinkt heel leuk voor de afnemers en voor de maatschappij maar feitelijk wilt een negatieve prijs zeggen dat alles wat ik hierboven geschreven mislukt is en dat de netbeheerder aangeeft, we zijn de balans kwijt en het is 5 voor 12 voor we verplicht worden het net uit te zetten. Negatieve prijzen zijn dus een heel slecht signaal die wijzen op een gigantisch maatschappelijk probleem.

En het is toch absurd, wie ligt er nu elektriciteit te leveren als je moet betalen om te mogen leveren?
Nucleaire installaties omdat die niet kunnen draaien op half vermogen, het is ofwel alles ofwel is het de reactie volledig stil beginnen stil te leggen waarbij het stilleggen en het opstarten te lang duurt. Zij leveren dus door omdat stilleggen en herstarten duurder uitkomt dan door te leveren aan negatieve prijzen.
Windmolens omdat die via certificaten vergoed worden per opgewekte eenheid energie. Ook al moeten zij betalen om stroom te mogen leveren, doormiddel van hoe de subsidie is opgezet verdienen zij alsnog bij negatieve prijzen.
Zonnepanelen omdat die via saldering en terugdraaiende tellers helemaal geen last hebben van negatieve prijzen ofwel doormiddel van hoe de subsidie is opzet verdienen zij alsnog bij negatieve prijzen.

Merk daarbij op dat klaarblijkelijk, die 3 partijen ondertussen voldoende vermogen hebben om op hun eentje het net van stroom te voorzien (als de weersomstandigheden gunstig zijn)

Kan je dat oplossen met bufferen? Ja en nee, voor de vermogens die over het net gaan mag jij nog een heel industriepark vol zetten met batterijen, die gaan enkel de capaciteit en vermogen hebben om zeer tijdelijk een onbalans probleem op te lossen (lees in de grootorde van minuten) Er zijn tal van andere opties maar feitelijk is opslag van energie de gouden haan, diegene die dat probleem echt kan oplossen is op weg om een van de rijkste personen ter wereld te worden.

Tot op heden is het antwoord dus een "en, en, en" verhaal. En het net moet slimmer waarbij aanbod gestuurd gewerkt word (stroom afnemen als de prijs goedkoop staat), En er moet gebufferd worden waar het economisch mogelijk is En het aanbod, of dat nu groen aanbod is of niet, moet geschakeld worden in functie van de vraag.

Wat we vooral niet nodig hebben is een politiek die er niets van snapt, geen visie heeft en doormiddel van subsidie de marktmechanismes ligt te ondermijnen.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 22 maart 2024 19:08]

Negatieve prijzen zijn tot op zekere hoogte onvermijdelijk in dit systeem, omdat er inderdaad fysieke randvoorwaarden zijn, dat er altijd een balans moet zijn. Echter is het de normaalste zaak van de wereld om markten te reguleren. Er is denk ik weinig speling op het totaalgebruik in elektriciteit, dus zonnepanelen uitzetten betekent een groter verbruik aan andere bronnen. Dat we zonnepanelen uitzetten waardoor er waarschijnlijk in totaal weer meer fossiel gebruikt wordt zouden we als maatschappij beter voorkomen.
Bij zeer lage prijzen maakt het geen economische logica om fossiel (typerend gas) te laten doordraaien. Waarom zou iemand 10 euro fossiele brandstof verbruiken om 5 euro elektriciteit op te wekken?

Vanuit een windmolen of een zonnepaneel ligt dat anders, zolang de prijs positief is kan je blijven leveren ook al krijg je maar een laag bedrag.

Als de prijs rond nul zit en ik zet wat zonnepanelen uit om geen overschotten/negatieve prijzen te krijgen, waarom zou een centrale met fossiele brandstoffen dan hun productie terug opstarten? Het enigste wat je voorkomt is een negatieve prijs maar bij een prijs van nul of nauwelijks hoger dan nul gaat een fossiele centrale niet inschakelen. En mocht de vraag stijgen en je krijgt terug die 5 euro ipv 0 euro dan schakelen de zonnepanelen in maar niet de gascentrale die 10 euro nodig heeft.
Het is een empirische vraag of de gas- en kolencentrales dan uit staan. Het lijkt me sterk dat er negatieve prijzen zouden zijn van alleen nucleair en groen, gegeven dat nucleair een zeer klein aandeel heeft en groen ook minder dan de helft is.
Het gemiddeld afgenomen vermogen voor Nederland bedraagt 13,9 gigawatt (122 miljard kwh totaal verbruik op jaarbasis / 365 / 24 + omzetting van kilowatt naar gigawatt). Het opgesteld vermogen van zonnepanelen volgens de laatste cijfers bedraagd 19.1 gigawatt en het opgesteld vermogen van windmolens bedraagt 8.8 gigawatt.

Ik negeer biomassa omdat die wel afschakelen als het goed is bij negatieve prijzen.

Let wel heel hard op, het opgesteld vermogen word zeker bij zonnepanelen bijlange niet gehaald en buiten de zomermaanden zakt hun aandeel heel sterk. De vraag zakt en stijgt ook waarbij die het laagst ligt in de nacht dus overdag is het gevraagde vermogen doorgaans wel groter dan 13,9 gigawatt.

Maar waar ik toe wil komen, Nederland heeft wel degelijk genoeg vermogen om af en toe zuiver en alleen op wind en zon te draaien en daarbij de prijzen negatief te duwen als niemand daar wilt afschakelen bij een overschot. En gelet we geen massale opslag mogelijkheden hebben moet je eigenlijk nog meer zonnepanelen en nog meer windmolens zetten simpelweg om voldoende vermogen te behouden als de omstandigheden niet ideaal gunstig zijn maar dat wilt zeggen dat je nog meer overschot krijgt als de omstandigheden wel gunstig zijn.

https://www.cbs.nl/nl-nl/...e=true#c-5--Zonne-energie
https://www.clo.nl/indica...n-elektriciteit-1990-2021

[Reactie gewijzigd door sprankel op 24 maart 2024 00:43]

Nee. Het betekent dat de netbeheerder steeds meer geld kwijt is om marktpartijen te vragen die energie af te vangen of zonneparken uit te zetten. Dat zijn precies de kosten die aan de hele maatschappij worden doorberekent. En dat loopt ondertussen in de honderden procenten groei op totale netbeheerkosten.

Allemaal omdat de bekrompen burger en zijn politieke partij moet en zal kunnen salderen onder alle omstandigheden.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 23 maart 2024 09:55]

Nee, gewoon lekker salderen. Dan zetten ze de gascentrales maar even op een laag pitje.

Zo lang een groot gedeelte van de stroom opgewekt wordt uit gas, hebben we nog zonnepanelen nodig.
Dat lost het probleem van negatieve prijzen niet op. Omvormers uitzetten is echt geen groot probleem.
Dat is het wel als het om jouw omvormers gaat. Jij hebt een begroting voor een jaar en daar staat een bedrag op voor energie. Dat gebaseerd is op een gemiddelde teruglevering. Dan is het niet leuk als die teruglevering wordt stopgezet op momenten dat deze het hardst gaat!

Negatieve prijzen heb ik als consument niks mee te maken. Dat is een kunstmatig gevolg van hoe er gehandeld en gespeculeerd wordt met energie. Dat valt onder het bedrijfsrisico van de energieleveranciers. Ik wens niet te betalen voor kosten die niet voor mijn rekening moeten zijn!
Eens. Zelfs op de meest zonnige dagen is het aandeel groene stroom onder de maat. Maar men schakelt liever honderden omvormers uit dan dat men gaat nadenken over het uitschakelen van een centrale.
Mogelijk omdat zowel het stoppen als het opstarten van een centrale best lang duurt en meer energie kost?
Nee, men heeft het weer voor elkaar gekregen om de pijn van wanbeleid, besluiteloosheid en tunnelvisie te beleggen bij de huishoudens. De huishoudens zijn niet de oorzaak van het probleem en zijn ook niet verantwoordelijk voor de oplossing. Maar uiteraard wel de makkelijkste partij om af te knijpen.
tel daar bij op dat we in nederland 4 nieuwe kerncentrales wilen gaan plaatsen omdat het tekort aan stroom op te vangen.

Met al die electrische autos wordt stroom rap geen overschot maar een tekort. probleem is alleen alles op dejuiste plaats te krijgen.
Dat is toch niet de verantwoordelijkheid van huishoudens? De problemen zijn ontstaan op politiek niveau, maar toch worden de burgers afgeknepen.
Dat is tich precies wat ik zeg maar de politiek wil het probleem verergeren door kern centrales te bouwen die je niet kan afschalen. Dus dan wordt de consument nog harder genaait.
Waarom zou je überhaupt voor een dynamisch tarief kiezen als je zonnepanelen hebt en jaarlijks meer opwekt dan verbruikt?
Goede vraag

1) Met een EV en thuis accu lukt het om stroom van zonnepanelen voor 1 of 2 cent meer te verkopen dan de stroom die ik gebruik.
2) De markt (vraag en aanbod) wordt bovendien gedreven door wind en zon en door daar op in te spelen verbruik ik minder fossiele energie.
3) Ik hoef niet te profiteren van saldering ten koste van anderen.

[Reactie gewijzigd door AJediIAm op 23 maart 2024 08:53]

Maar je auto accu is het slijtage deel wat de waarde van de auto bepaalt. Dat is toch helemaal niet slim dan om daarop te gaan laden en ontladen.

Want die 50k die je voor een auto betaalt ga je met teruglevering niet verdienen?
EV is enkel opladen tijdens de goedkope uren. Ik heb geen V2G en het is inderdaad meestal niet rendabel.
Thuis accu gebruik ik alleen als het prijsverschil tussen piek en dal €0.10 wat het break even punt is van mij thuisbatterij per cycle.

Het punt dat ik eigenlijk wil maken is dat met dit soort redelijk eenvoudige slimme technologie de kleine nadelen van de toch al gunstige dynamische contract verder verdwijnen en het voor steeds meer mensen loont om niet meer op saldering terug te vallen.

[Reactie gewijzigd door AJediIAm op 23 maart 2024 10:23]

Want die 50k die je voor een auto betaalt ga je met teruglevering niet verdienen?
Nee natuurlijk niet, zie de 1 a 2 cent. Dat schiet totaal niet op. Daarmee is de terugverdien tijd nog steeds behoorlijk. Daarbij lijkt AJedilAm de investering die gedaan is voor het gemak even te vergeten / weg te strepen en zien we ook hier de dooddoener"profiteren van de saldering te koste van anderen" terwijl iemand zonder panelen hier maar zeer weinig aan bijdraagt doordat het over de hele linie wordt uitgesmeerd en we natuurlijk op veel meer plaatsen betalen voor zaken die we niet direct zelf gebruiken, ook bij het energienet.

[Reactie gewijzigd door Bor op 23 maart 2024 10:19]

Je vergeet dat als alle paneel eigenaren geen panelen hadden genomen dan hadden we bijna geen groene stroom en moeten enorme investeringen gedaan worden door leveranciers dus zou de kwh prijs zeker 10 cent duurder zijn dan nu
Als je een dak hebt waar onvoldoende panelen op kunnen om je verbruik te dekken. Dan heb je stroom nodig van het net, en dynamische tarieven kunnen dan voordelig zijn. Vergeet daarnaast ook niet dat je voor terugleveren ook de huidige marktprijs krijgt.
Wat en armoe, iedereen moet/wil zonnepanelen want lekker groen, maar als de zon schijnt, worden ze straks dus massaal uitgeschakeld omdat er teveel zijn?
Exact. En het is niet dat er een overschot aan stroom is, de stroom die jouw zonnepanelen niet opwekken omdat ze uit staan, wordt elders opgewekt met fossiele brandstoffen. Omdat er te weinig transportcapaciteit is. Wat al meer dan 10 jaar bekend is. En waar al die tijd nauwelijks wat aan gedaan is.

Dit is ook weer zoiets. Hoe lang laten we ons nog voor het karretje van de energiebedrijven spannen? De panelen kunnen dus worden uitgeschakeld als de prijs wel positief is, maar het net overbelast. Dus we zien hier weer een corrupt energiebedrijf dat een nadeel voor consumenten probeert te verkopen als voordeel. Want in de praktijk zullen die panelen nooit op basis van de prijs worden uitgeschakeld, maar op basis van de bezetting van het netwerk. No thanks. Ik schrijf zelf wel een scriptje dat ze alleen uitschakelt als de prijs negatief is. En dan wens ik ook geen vast bedrag aan 'terugleverboete' te betalen.

Energiebedrijven zijn allemaal oplichters en we trappen er met open ogen in.

[Reactie gewijzigd door PhilipsFan op 23 maart 2024 00:39]

Die negatieve prijs moet dan ook nog eens net zo groot zijn als het belastingdeel (ca. -14ct!).
Die momenten kan je op 1 hand tellen in het jaar.
Juist.
Vraag en aanbod.
Een veelvoorkomend fenomeen in economie.

[Reactie gewijzigd door AJediIAm op 23 maart 2024 08:24]

.

[Reactie gewijzigd door YouGotLittUp op 23 maart 2024 09:37]

Je hebt gelijk.
Gelukkig zijn er Tweakers zoals jij die ons beleefd wijzen op onze "lapse in judgement" zodat we een beter mens kunnen worden.
Wellicht moeten grootschalige zonnepanelen velden juist uitgeschakeld worden of helemaal niet gebouwd worden zodat iedereen wel wat aan zonnepanelen heeft.
Ik zie liever dat bijv eneco investeert in een opslag oplossing ipv een "groene" front op te zetten door meer "nutteloze" zonnepanelen velden aan te leggen.
Dit is toch wel een stap in de juiste richting. Stukken beter dan het harken wat de andere energiebedrijven proberen te doen met hun teruglever vergoedingen. Vooral intressant als thuisbatterijen betaalbaar worden. Vol laden bij negatieve stroom en eventueel terugleveren bij tekorten (tegen een vergelijkbare vergoeding.)

Echter zal er nog een hoop tijd en innovatie kosten om een thuisbatterij, met of zonder subsidie interessant te maken. De kosten en baten liggen momenteel veel te ver uit elkaar om ook maar een thuisbatterij te overwegen.

Mijn contract staat gelukkig nog 2,5 jaar vast, dus voor mij is salderen voorlopig nog de beste optie. Daarna zal ik eens kijken naar Zonneplan of andere leveranciers die eenzelfde constructie opzetten.
Dit gaat dan wel alleen over mensen die op jaarbasis meer terugleveren dan ze verbruiken (dus na saldering) of als de prijs heel erg negatief wordt.
Als men over negatieve prijzen spreekt gaat het vrijwel altijd over de kale leveringsprijs, eventueel inclusief inkoopkosten. Met ruim 13 cent energiebelasting daar nog bovenop moet de prijs dus wel erg negatief worden voor ook mensen die na saldering nog steeds verbruiken de omvormer willen laten uitschakelen.
Ik had mijn buren al voorgesteld de wattjes onze kant op te sturen, wil er zelfs voor betalen, maar dat mag natuurlijk niet :P Wij hebben in de wijk genoeg huizen met, maar ook genoeg zonder, dat je zo'n situatie zou denken.. waarom combineer je zoiets niet? Natuurlijk administratief lijkt me dat een ramp, maar het zou wel een 'efficientere' oplossing zijn dan ze simpelweg uit te schakelen.
Stel je voor dat het via een nationaal plan aangevlogen zou worden. Nee, dat zou veel te overzichtelijk zijn.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee