EU-kopstukken: Kremlin bedroog Russen dat het geen oorlog voerde

Samenleving
door anp
vrijdag, 22 maart 2024 om 16:36
bijgewerkt om vrijdag, 22 maart 2024 om 16:41
anp220324156 1
Het Kremlin geeft eindelijk toe dat het de Russische bevolking heeft voorgelogen over de oorlog in Oekraïne, zeggen EU-kopstukken. De regering van president Vladimir Poetin noemt die voortaan niet langer een speciale militaire operatie, maar spreekt nu van oorlog, maakte zij vrijdag bekend.
"Deze uitlatingen vandaag tonen alleen maar aan dat het Kremlin het Russische volk de afgelopen twee jaar heeft bedrogen", zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie na afloop van de EU-top in Brussel. "Door de feiten te verdoezelen en te ontkennen dat ze in oorlog zijn."
De ommezwaai is "heel cynisch", vindt Charles Michel, de voorzitter van de raad van EU-regeringsleiders. Die bewijst meteen ook dat de EU gelijk had om haar verdediging op te krikken, zegt hij. De EU-leiders moeten helder zijn over het gevaar dat Rusland vormt. Al willen ze tegelijkertijd "geen angst zaaien in Europese samenlevingen".
Rusland mengt zich al sinds 2014 gewapenderhand in Oekraïne. Aanvankelijk vooral op de Krim en in het oosten van het land, maar met de invasie van ruim twee jaar geleden is de oorlog in volle gang.