Direct naar artikelinhoud
Trump president VS

Team-Trump toch afgeluisterd tijdens nadagen regering-Obama, maar "per ongeluk"

Devin Nunes, voorzitter van de Inlichtingencommissie van het Huis.

Amerikaanse inlichtingendiensten hebben in de nadagen van de regering van Barack Obama wel degelijk informatie verzameld over de toen nog verkozen president Donald Trump en diens campagne- en overgangsteam. Niet dat Trump en co onder toezicht van de inlichtingendiensten stonden: de de info-vergaring gebeurde "incidenteel". 

Dat heeft voorzitter Devin Nunes van de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden vandaag gezegd. "Verscheidene keren hebben de inlichtingendiensten informatie verzameld over personen betrokken bij de overgang naar het presidentschap van Donald Trump", zei Nunes, net als Trump een Republikein.

Nunes verduidelijkte dat hij met "incidenteel" (incidental) bedoelt dat de info "onbedoeld" werd vergaard.

Munitie

Incidenteel of accidenteel, de uitspraak van Nunes geeft Trump munitie voor zijn beschuldigingen als zou hij op last van Obama zijn afgeluisterd. Maandag was op een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden nog gesteld dat Trumps aantijging door "geen enkele informatie" wordt ondersteund. 

Nunes trok vanavond naar het Witte Huis om zijn bevindingen officieel aan Trump voor te stellen. De president reageerde daarop "bezorgd" en wil graag uitgebreide rapporten zien, aldus Nunes. Tegenover reporters verklaarde Trump voorlopig enkel dat hij zich nu "een beetje" gesterkt voelt in zijn uitingen over de vermeende afluisterpraktijken in de Trump Tower. "Dit roept veel vragen op", aldus ook Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer.

Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer vanavond in Washington DC.

Het al dan niet toevallig afluisteren kadert in de stelling van de Democraten, die al zowat een half jaar staande houden dat het campagneteam van Trump "samenspande" met de Russen. Nunes zei vandaag dat de door de inlichtingendiensten verzamelde info evenwel geen verband houdt met Rusland.