Direct naar artikelinhoud
Superrijken

Amerikaanse miljonairs worden wat onrustig

Amerikaanse miljonairs worden wat onrustig
Beeld AFP

Waar ter wereld wonen de meeste miljonairs? Het zal niet verbazen: in de VS. Het zijn er 5.492.000 en 788 van hen bezitten een miljard dollar of meer.

De cijfers komen van Henley&Partners, een bureau dat de superrijken helpt via de juiste investeringen het recht op verblijf of zelfs het staatsburgerschap in een buitenland naar keuze te verwerven. Dat is een groeimarkt. In 2013 kozen 51.000 Amerikaanse miljonairs een nieuwe domicilie, vorig jaar waren dat er 120.000. Komend jaar verwacht Henley&Partners verdere groei.

Al verbranden de rijken niet alle schepen achter zich; het nieuwe vaderland is een back-up voor als het thuis uit de hand loopt. ‘Schaamteloze aanvallen op de democratie en de rechtsstaat’ en – opmerkelijk, gezien de achterban – ‘afnemende sociale cohesie’ roepen vragen op over de toekomstige stabiliteit van de VS, aldus het bureau. Populaire bestemmingen: Portugal, Malta, Spanje, Griekenland en Italië.

Lees ook:

Filosoof Ingrid Robeyns pleit voor een grens aan rijkdom: ‘Een mens kan té rijk zijn’

Limitarisme noemt ze het: de leer die zegt dat er een grens is aan wat een mens redelijkerwijs mag bezitten. Filosoof Ingrid Robeyns over waarom grote rijkdom de democratie en de planeet bedreigt.