RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

Weer één door de pomp: ook Reaal schikt in woekerpolisaffaire

Verzekeraar Reaal in Rotterdam. Beeld © Venema Media

Verzekeraar Reaal, dat tegenwoordig onderdeel is van Athora, schikt voor 70 miljoen euro met klanten die gedupeerd zijn door de woekerpolisaffaire. Daarnaast wordt nog 25 miljoen euro opzij gezet voor schrijnende gevallen die zich niet bij de massaclaim hadden aangemeld.

Dat meldt Athora, een verzekeringsconcern gevestigd in de Bahama's, vanochtend. Het is de uitkomst van een jarenlange procedure tussen de verzekeraar en een aantal claimclubs die gedupeerde klanten vertegenwoordigen. 

Honderden tot duizenden euro's per klant

Als 90 procent van alle gedupeerden die zich hebben aangesloten bij de massaclaim akkoord gaat, worden alle juridische procedures definitief stopgezet.

"Consumenten die bij de claimorganisaties zijn aangesloten kunnen een vergoeding tegemoet zien van minimaal enkele honderden euro's per polis", laat de Consumentenbond weten. En dat in een enkel geval oplopen tot meer dan tienduizend euro.

Woekerpolis

De woekerpolissen waren beleggingsverzekeringen die vooral in de jaren negentig razend populair waren. Het gaat om levensverzekeringen die een bedrag uitkeren bij overlijden of op een vooraf afgesproken moment.

Op het oog waren het prachtige producten. Doordat de inleg werd belegd, zou het uiteindelijk uit te keren bedrag hoog zijn, ten opzichte van relatief lage inlegkosten.

Ook
Lees ook:
Ook Achmea schikt voor tientallen miljoenen in woekerpolisaffaire

De praktijk ging heel anders. Verzekeraars rekenden torenhoge verborgen kosten, premies en provisiebedragen die werden afgetrokken van de inleg of het jaarlijkse beleggingsrendement. Het uiteindelijk uit te keren bedrag groeide daardoor veel minder hard dan voorgespiegeld. 

Toen de bomen tot in de hemel groeiden op de beurs in de jaren negentig leek dat allemaal nog niet zo'n groot probleem, maar toen de beurs inzakte begin jaren 2000 kwam de schade aan het licht. Veel mensen bleven achter met een waardeloze polis.

Nationale
Lees ook:
Nationale Nederlanden schikt woekerpolissen voor 300 miljoen

De afgelopen maanden schikten ook Allianz, ASR., NN en Achmea met gedupeerde klanten.