Direct naar artikelinhoud

Het is lente en hoera, het eindeloze niezen is voorbij

Een verkouden vrouw snuit haar neus.

Griep als excuus gebruiken om niet naar het werk te gaan? Dat is vanaf vandaag een stuk ongeloofwaardiger. Na ruim vijftien weken van algehele malaise is de griepepidemie namelijk bijna het land uit.

Maar juich niet te vroeg. Het tij kan nog keren. De epidemie is pas officieel voorbij als minder dan 51 op de 100.000 mensen ziek zijn. Deze week telde het onderzoeksinstituut Nivel zo’n 41 mensen. Nederland is pas griepvrij verklaard als we volgende week weer onder die epidemische grens zitten.

De welbekende griepklachten, koorts, hoestaanvallen, keelpijn, een snotterende neus, hielden afgelopen winter bijna twee keer zo lang aan als normaal. Is daar een specifieke oorzaak voor aan te wijzen? Denk aan: een gemuteerd virus? Te veel hutjemutje bij elkaar gezeten? Of toch gewoon puur pech?

Deze epidemie werd veroorzaakt door het H3-virus, wat in het algemeen langer durende epidemieën veroorzaakt. Maar ook de droge lucht van de laatste tijd speelde mee. “Droge lucht kan gunstig zijn voor de verspreiding van het virus”, aldus Marianne van der Sande, hoofd infectieziekten bij het RIVM.

“Het ene virus is ook meer of minder overdraagbaar dan het andere en de weerstand van mensen tegen het griepvirus kan van jaar tot jaar verschillen. Bovendien is het gedrag van mensen van invloed. Als zij veel op elkaar zitten in de koude wintermaanden, geven zij het virus gemakkelijker door”, zegt Van der Sande.

Dit jaar een fikse griep gehad en volgend jaar geen zin om weer dagen in bed te snotteren? Van der Sande: “Ga dan maar op een onbewoond eiland zitten. En blijf daar zitten.”

Of haal een griepprik, dan loop je ook minder risico.