Nieuws

Vogelstropers in Twente 'gevangen' dankzij samenwerking boswachters en politie

Dankzij de samenwerking tussen politie, jachtopzienders, provincie en de NVWA zijn er vogelstropers opgespoord
Dankzij de samenwerking tussen politie, jachtopzienders, provincie en de NVWA zijn er vogelstropers opgespoord © RTV oost
Dankzij samenwerking tussen boswachters, politie, NVWA en de provincie wordt de illegale vogelvangst in Twente succesvol bestreden. Het bestrijden van dierenleed verloopt zo goed, dat er als waardering voor de samenwerking een zogenoemde Blauwe Tegel voor het gemeentehuis van Tubbergen is gelegd.
Wildlife crime is big business volgens buitengewoon opsporingsambtenaar Rick Staudt van Landschap Overijssel. "Of het nu gaat over stropers die wild afschieten voor consumptie of de vangst van kleine vogels voor illegale handel. Er gaat veel dierenleed in om."
Meldingen komen vaak binnen via wandelaars die iets raars zien in het bos. Vervolgens stellen de boswachters en de politie gezamenlijk een onderzoek in.
"In het Twentse buitengebied werden eind november 2021 100 meter aan mistnetten gevonden", vertelt Maaike Schreurs van de politie Dinkelland. "Met deze fijnmazige netten vangen stropers wilde, beschermde vogels. Zoals putters, sijzen en goudvinken. Die kleine vogels worden vervolgens levend verhandeld. Bij het gezamenlijke, strafrechtelijke onderzoek werden 96 levende (lok)vogels, mistnetten, 40.000 euro cash en vuurwapens gevonden. Uit dit onderzoek kwamen weer andere milieuonderzoeken voort, die leidden naar nieuwe verdachten en vanglocaties."

Dierenleed

Veel vogels gaan al dood door de enorme stress wanneer ze in het net zitten. Maar de stroper doodt er onbedoeld nog meer. "Om van een wilde vogel een legale vogel te maken, moet je het dier ringen. Dat gebeurt normaal als ze net uit het ei zijn gekropen," legt Schreurs uit. "Dat gaat moeilijk als de vogels groter zijn. Daardoor breken de pootjes vaak en sterven de vogels alsnog."
"Ze doen het alleen voor het geld, want een putter levert ongeveer negentig euro op in de illegale verkoop. De bijvangst zoals koolmezen, ijsvogels en mussen worden weggegooid." Volgens boa Rick Staudt is het een strop voor de biodiversiteit dat er zoveel vogels sterven of in het illegale circuit terecht komen. "Er is een enorm verlies aan diersoorten en de mens heeft daar grote invloed op."

Samen sterk

“Waarom dit onderzoek goed werkte? Diverse partijen werkten samen”, vertelt politievrouw Schreurs. “Alle kennis en kunde werd gebundeld. Groene boa’s en jachtopzichters hebben veel kennis van het natuurgebied, vogels en stroperij. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weet veel over het ringen van vogels en de handel in dieren. De politie is er voor de inbeslagnames, vorderingen, kennis op het gebied van wapens en munitie; die vormt de sterke arm. Een officier van justitie leidt het onderzoek.”
"Doordat je elkaar makkelijk en snel vindt en weet waar expertises liggen, kun je snel handelen om erger leed te voorkomen. Daarnaast kun je ook een flinke vuist tegen criminaliteit maken. Door de samenwerking kunnen groene boa’s bij grote onderzoeken overal in de provincie optreden. Voorheen waren we vooral gebonden aan het natuurgebied waar we verantwoordelijk voor zijn."
De tegel in Tubbergen is de achtste die in Nederland is gelegd. Het samenwerkingssymbool ligt ook in Dordrecht, Harderwijk, Den Haag, Roermond, Enschede, Rotterdam en Amsterdam.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.