Polen viert de 1-0
NOS VoetbalAangepast

Polen en Wales winnen ruim en spelen dinsdag om plek in EK-groep Oranje

Wales en Polen hebben zich ten koste van respectievelijk Finland (4-1) en Estland (5-1) geplaatst voor hun finale van de play-offs in de EK-kwalificatie. Komende dinsdag spelen de twee landen om een plaats in EK-groep D met Nederland, Oostenrijk en Frankrijk.

In Cardiff kwamen de Welshmen onder aanvoering van uitblinker Harry Wilson, speler van Fulham, vroeg op voorsprong. De Finse keeper Lukás Hrádecky kon een schot van Wilson nog keren, maar in de rebound pegelde David Brooks in de derde minuut raak.

Wales kwam op 2-0 toen Wilson een vrije trap met de hak klaarlegde voor Neco Williams en laatstgenoemde de bal bekeken in de hoek krulde. De ervaren Finse spits Teemu Pukki bracht de spanning op slag van rust terug, maar na rust vergrootte Brennan Johnson de marge met een intikker weer naar twee.

Wales viert de 2-0

In de tweede helft werd een goal van Wales-aanvoerder Ben Davies afgekeurd, maar invaller Daniel James strafte een Finse fout af, omspeelde keeper Hrádecky en zorgde in de 86ste minuut voor de 4-1.

Polen maakt favorietenrol waar

In Warschau maakte Polen zijn favorietenrol tegen Estland waar, mede geholpen door een tweede gele kaart voor de Estse verdediger Maksim Paskotsi in de 27ste minuut. Daarvoor had Przemyslaw Frankowski de score al geopend met buitenkant rechts, na zwak verdedigen van Ken Kallaste.

Vijf minuten na rust kopte Piotr Zielinski op aangeven van Nicola Zalewski de 2-0 binnen. De Poolse aanvoerder Robert Lewandowski kwam niet tot scoren, maar gaf wel de assist op de 3-0 van Jakub Piotrowski.

Door een eigen doelpunt van de Estse aanvoerder Karol Mets en een treffer van invaller Sebastian Szymanski (ex-Feyenoord) werd het 5-0. Martin Vetkal redde de eer met een late tegengoal voor het verder onmachtige Estland, dat nog nooit op een EK speelde.

Gudmundsson held van IJsland tegen Israël, comeback Oekraïne bij Bosnië

De finale om een plaats in EK-groep E (met België, Slowakije en Roemenië) gaat tussen Oekraïne en IJsland. Op een slecht veld in stadion Bilino Polje in Zenica gebeurde er in de eerste helft weinig in de halve eindstrijd tussen Bosnië en Herzegovina en Oekraïne.

Na rust kwam de thuisploeg met fortuin op voorsprong toen een schot van Amar Dedic werd getoucheerd door de Oekraïner Mykola Matvienko. Pas een kwartier voor tijd noteerde Mykhailo Mudryk namens Oekraïne het eerste schot op doel.

In de slotfase bogen de Oekraïners de achterstand toch om in een voorsprong. Invaller Roman Jaremtsjoek schoof in de 85ste de gelijkmaker binnen en na een voorzet van Jaremtsjoek maakte Girona-spits Artem Dovbyk drie minuten later met een kopbal de ommekeer compleet: 1-2.

Albert Gudmundsson viert de 1-1

In Boedapest won IJsland met 4-1 van Israël. Ex-PSV'er Eran Zahavi ging naar de grond in het strafschopgebied en benutte zelf de vroege penalty, maar via een fraaie vrije trap zette Albert Gudmundsson (ex-PSV, ex-AZ) IJsland op 1-1 en Arnór Ingvi Traustason maakte de tweede IJslandse goal.

Na rood voor Roy Revivo vanwege een harde tackle leek Israël niet meer terug te kunnen komen, maar hands van Gudmundur Thórarinsson leverde de ploeg een tweede strafschop op. Weer ging Zahavi achter de bal staan, maar dit keer schoot de spits ruim naast.

Het was een dure misser. Gudmundsson strafte de misser genadeloos af, wipte IJsland naar 3-1 en bepaalde de eindstand uit een rebound met zijn derde goal van de avond op 4-1.

Ingreep VAR komt Luxemburg duur te staan

Griekenland had geen enkele moeite met Kazachstan en nam in Athene al voor rust afstand. Tasos Bakasetas (penalty), Dimitrios Pelkas, Fotis Ioannidis en Dimitrios Kourbelis scoorden in de eerste helft en vijf minuten voor tijd werd het 5-0 door een eigen goal van Erkin Tapalov.

In de finale om een plek in groep F (met Turkije, Portugal en Tsjechië) treffen de Grieken dinsdag Georgië. De Georgiërs wonnen zonder de geschorste sterspeler Kvitsja Kvaratsjchelia met 2-0 van Luxemburg, nadat door ingrijpen van de VAR een goal van Luxemburg, de 1-1, werd afgekeurd.

Budu Zivzivadze werd zo de man van de wedstrijd in Tbilisi. De speler van Karlsruher SC schoot al vroeg op de lat en zette het thuisland in de 41ste minuut op voorsprong na slecht wegwerken van Mathias Olesen.

• AFP
    Gerson Rodrigues juicht te vroeg
  • AFP
    Guram Kashia, Budu Zivzivadze en Georges Mikautadze vieren de 1-0
  • AFP
    Tranen bij de Luxemburger Florian Bohnert

Na rust was Luxemburg de betere ploeg en schoot ex-Telstar-speler Gerson Rodrigues uit de draai fraai in de hoek. Toen riep de VAR arbiter José María Sánchez echter naar de kant om de situatie ervoor te bekijken.

Luxemburg-verdediger Maxime Chanot bleek de voet van de doorgebroken ex-Ajacied Georges Mikautadze te hebben geraakt. Na het bekijken van de beelden gaf de scheidsrechter rood aan Chanot en een vrije trap aan Georgië. De uitbundig gevierde Luxemburgse goal ging niet door.

Levan Shengelia schoot de vrije trap op de lat en even later besliste Zivzivadze met zijn tweede goal de wedstrijd. Bij Georgië stond ook ex-Vitesse-speler Guram Kashia in de basis en bij Luxemburg viel de huidige Vitesse-verdediger Mica Pinto vlak voor rust uit.