Maanden vertraging voor bouw azc in Stad, landsadvocaat moet einde maken aan conflict

Rechtsonder het azc aan de Sint Petersburgweg in Stad
Rechtsonder het azc aan de Sint Petersburgweg in Stad © OOG TV
De gemeente Groningen en de provincie hebben de hulp ingeschakeld van landsadvocaat Pels Rijcken om een einde te maken aan een conflict over de bouw van een asielzoekerscentrum. De oplevering van het azc is nu maanden vertraagd.
Aan de Sint Petersburgweg in Stad staat op dit moment een noodopvang met plek voor 110 asielzoekers. Maar die tijdelijke opvang moet een vast asielzoekerscentrum worden met plek voor 600 mensen. Als het aan de gemeente ligt mag het azc er minimaal acht en maximaal achttien jaar staan.

COA heeft plekken nodig

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de plekken hard nodig. Het was de bedoeling dat de woonunits deze maand in gebruik werden genomen. Ze moesten helpen om het tekort aan opvangplekken snel te verkleinen.
Maar begin dit jaar wees de provincie de omgevingsvergunning voor de bouw af. Volgens de provincie is de grond op papier nog in gebruik als opslag van baggerslib en is het bovendien vervuild.

Van ‘formaliteit’ tot landsadvocaat

Wethouder Manouska Molema (GroenLinks) zei eerder dat het slechts gaat om een ‘formaliteit’. Maar inmiddels heeft de gemeente wel bezwaar gemaakt tegen het besluit van de provincie. En ook dat blijkt niet genoeg om het probleem op te lossen en de bouw te starten.
Na ‘maanden van intensief overleg is gezamenlijk besloten om onafhankelijk advies te vragen bij Pels Rijcken’, schrijft het stadsbestuur in een brief naar de raad. De landsadvocaat moet advies geven over de aangevraagde vergunning en de weigering ervan.

Oplevering aan het einde van het jaar

Dat zorgt voor maanden vertraging van de bouw. ‘De huidige planning voorziet in de oplevering van de opvanglocatie aan het einde van dit jaar’, schrijven de gemeente en provincie in een duidelijk afgestemde beantwoording van vragen van RTV Noord. De antwoorden van beide overheden komen letterlijk overeen, inclusief spelfouten.

COA weet van niets

Het COA was op moment van schrijven nog niet op de hoogte van de nieuwe vertraging. ‘We hopen dat de gemeente snel met duidelijkheid komt, dan kunnen we door. We hebben de plekken echt nodig, wat ons betreft had het gister al af mogen zijn.’
De provincie en gemeente schrijven dat hen er ‘alles aan is gelegen' de opvang tijdig en zorgvuldig te bouwen. Maar de bouw kan wel pas van start na akkoord van de provincie Groningen.
Het is de tweede keer in korte tijd dat de bouw van een vluchtelingenopvang in Stad vertraging oploopt. De locatie tussen stadswijken Gravenburg en De Held gaat later open dan gepland omdat er te weinig stroomcapaciteit is aangelegd.